Daca ati suferit o leziune sau o boala care cauzeaza o problema a mobilitatii functionale sau a activitatii normale, puteti beneficia de serviciile calificate ale unui terapeut fizic pentru a va ajuta sa reveniti la nivelul anterior al mobilitatii. Terapeutul dvs. fizic poate folosi diferite exercitii si modalitati pentru a va ajuta sa va tratati problema pe care o aveti.

Kinetoterapia este un mod specific de tratament pe care terapeutul fizic il poate utiliza. Aceasta presupune plasarea de benzi speciale pe corp in directii specifice, pentru a va ajuta sa va imbunatatiti mobilitatea si sa va sprijiniti articulatiile, muschii si tendoanele.

Kinetoterapia a fost dezvoltata in anii 1970 de un chiropractician numit Dr. Kenso Kase. El a descoperit ca folosirea unei benzi flexibile care sa cuprinda interfata dintre piele si muschi ar putea oferi efecte de lunga durata pentru pacientii sai. El a dezvoltat astazi multe dintre tehnicile folosite in kinetoterapie si are si propriul sau brand numit Banda Kinesiologica.

banda kinesio

Banda kinesiologica este si o banda sportiva?

In timp ce banda kinesio pare sa aiba o rol de banda sportiva, exista totusi doua benzi avand multe diferente intre ele. Banda atletica este utilizata pentru sustinerea si limitarea miscarii, iar banda kinesiologica este utilizata pentru a facilita miscarea si a impiedica durerea si spasmul. Banda Kinesio este dintr-un material flexibil care se misca atunci cand va miscati si dv; banda atletica este relativ inflexibila. Banda Kinesio ajuta la imbunatatirea drenajului limfatic si la cresterea circulatiei. Legare prea stransa a benzii duce la scaderea circulatiei.

Pentru ce este banda Kinesio?

Kinesiologia are diferite functii atunci cand este aplicata corect. Terapeutul va efectua o evaluare pentru a determina cea mai buna utilizare a benzii kinesiologice pentru sanatatea dumneavoastra. El sau ea va evalua daca banda este chiar necesara pentru dvs. sau daca exista contraindicatii in utilizarea benzii.

Exista teorii diferite despre modul in care functioneaza aceasta banda. In primul rand, modificati intrarea proprioceptiva a sistemului nervos senzorial in muschi, articulatii si piele. Se pare ca banda imbunatateste interactiunea dintre piele si structurile care stau la baza pentru a ajuta la resetarea circuitului acestei parti a sistemului nervos, rezultand o imbunatatire a activarii musculare si a performantei.

Banda Kinesio se considera a inhiba caile dureroase in muschii, pielea si structurile articulare. Scaderea contributiei dureroase la creier este considerata a normaliza tonusul muscular, ducand la scaderea durerii si a spasmului muscular.

In general, se crede ca banda kinesiologica ajuta la crearea echilibrului in circuitele neuronale din muschi, tendoane, articulatii si piele. Acest lucru este gandit pentru a reduce durerea, pentru a micsora umflaturile, si pentru imbunatatirea performantei musculare si a unei bune functionari.

Banda kinesiologica este, de asemenea, gandita sa realinieze pozitiile articulatiilor si poate fi, de asemenea, utila in remodelarea tesuturilor de colagen, cum ar fi in gestionarea tesuturilor cicatrizate.

Exista diferite tipuri de banda Kinesio?

Exista pe piata astazi peste 50 de tipuri diferite si marci de banda kinesiologica. Unele benzi specifice sunt concepute pentru performante sportive, iar altele sunt destinate pentru limfedem si umflaturi. Terapeutul va poate ajuta sa decideti ce banda este cea mai buna pentru starea dvs. de sanatate.

Utilizari specifice pentru banda de kinesiologie

Exista multe utilizari diferite pentru banda kinesiologica. Terapeutul dvs. va poate evalua situatia actuala si tipul de afectiune pentru a decide cu privire la utilizarea optima a benzii. El sau ea va poate invata, de asemenea, cum sa utilizati aceste benzi kinesiologice pentru o stare mai buna de sanatate. Unele utilizari comune ale benzii de kinesiologie includ:

  • Facilitarea: Banda de kinesiologie poate fi utilizata pentru a ajuta la imbunatatirea tipurilor de arderi si contractie musculara. Acest lucru poate duce la un tonus muscular normalizat si poate contribui la imbunatatirea performantelor atletice.
  • Inhibarea si gestionarea durerii: Banda kinesiologica poate fi utilizata pentru a ajuta la scaderea durerii si a spasmelor musculare care pot aparea dupa ranire. Aceasta poate ajuta la scaderea contributiei nociceptiva la creier si care poate duce la scaderea fortei musculare si a spasmului de protectie.
  • Sustinere si stabilitate: daca aveti o afectiune care necesita o anumita articulatie care sa fie mentinuta pe loc, terapia cu banda kinesio poate fi potrivita pentru dvs. Conditii cum ar fi sindromul de stres patelofemoral, sindromul de frictiune cu banda iliotibila sau instabilitatea umarului pot beneficia de sprijin suplimentar oferit de banda kinesiologica. Banda poate sprijini articulatia dvs., permitand in acelasi timp miscarea.
  • Umflaturi: daca ati suferit o leziune sau ati avut o interventie chirurgicala care duce la aparitia de edeme, banda kinesiologica poate ajuta la scaderea umflaturii prin scaderea presiunii dintre piele si tesuturile subiacente. Aceasta ofera o cale de evacuare pentru fluidele in exces care s-au acumulat din momentul ranirii. Banda kinesio este uneori utilizata in cazul limfedemului sau in cazul contuziilor superficiale.
  • Tratamentul cicatricei: dupa o interventie chirurgicala, este posibil sa aveti o cicatrice in zona care v-ati ranit. Uneori, tesutul de sub cicatrice se leaga de piele si de fascia subiacenta. Acest tesut va poate limita mobilitatea si miscarea normala. Kinesiologia poate fi utilizata pentru a trage usor tesutul cicatrician, oferind o intensitate scazuta, o durata lunga de intindere colagenului strans care formeaza tesutul cicatrician.
Banda Kinesiologica intr-adevar functioneaza?

Deoarece folosirea acestei benzi in kinetoterapie este un concept relativ nou in domeniul terapiei fizice, este inca nevoie de multa cercetare pentru a intelege mecanismele de functionare ale benzii si daca aceasta intruneste cu adevarat cerintele sale.

Studii recente au aratat ca utilizarea benzii kinesiologice poate imbunatati contractiile musculare, o parte specifica a muschiului cvadriceps fiind responsabil pentru controlul pozitiei rotulei.

Un studiu a demonstrat o imbunatatire a intervalului scazut de miscare imediat dupa aplicarea benzii kinesiologice. Un alt studiu a aratat imbunatatiri pe termen scurt in durerile la nivelul gatului si in miscarea cervicala la pacientii cu leziuni ale coloanei vertebrale care au folosit banda kinesiologica.

Pentru a sprijini utilizarea benzii kinesiologice si pentru a imbunatati performantele sportive, RockTape a realizat un studiu cu 5 ciclisti si a constatat ca au realizat 2-6% prin aplicarea benzii de kinesiologie in comparatie cu nefolosirea benzii. Alte studii au examinat efectul benzii si al durerii, umflarea si imbunatatirea mobilitatii prin rezultate variate. Daca aveti o leziune care duce la durere, umflare, pierdere de miscare sau spasm muscular, terapeutul dvs. va poate recomanda folosirea benzii kinesiologice pentru a va ajuta sa va tratati problema. El sau ea ar trebui sa va invete despre banda si sa va ajute sa stabiliti obiective si asteptari realiste privind utilizarea benzii kinesiologice.

Ventussa vapune la dispozitie cateva modele de benzi kinesiologice, de o calitate superioara, usor de folosit chiar si de persoane mai putin instruite.

Contents

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *