Vom incepe prin a ne referi la functiile de baza ale unei benzi kinesiologice. Aceasta nu este o banda elastica obisnuita, pe care o folosesc atletii. In mod normal, atletii sau alte persoanele care au suferit ranirea unui muschi, isi vor bandaja muschiul sau articulatia pentru a restrictiona miscarile si pentru a preveni viitoare alte raniri.

Imaginati-va o intindere la muschiul gambei.

Metodele vechi de bandajare presupuneau infasurarea intregii glezne  (gamba, tibie, peroneu, fluierul piciorului, absolut toata zona) cam ca la o mumie egipteana. Acea metoda presupunea prevenirea unor alte intinderi prin imobilizarea totala a muschiului ranit, dar afecta in acelasi timp circulatia sangelui prin ingreunarea acesteia, lucru care ducea si la o intarziere in procesul natural de vindecare.

Banda kinesiologica are o abordare diferita, folosind banda pentru a relaxa presiunea de pe muschi si pentru a usura circuitul fluidelor din zona afectata (sange si limfa). Banda kinesiologica se aplica direct pe zona ranita sau luxata pentru a o stabiliza, dar se are intotdeauna in vedere ca muschiul sau tendonul afectat sa nu fie niciodata inconjurat in totalitate cu banda.banda kinesiologica - beneficii

Atunci cand va aflati in miscare, banda, pielea si tesutul conjunctiv (fascia) de deasupra muschilor sau tendoanelor de misca si ele, ridicandu-se usor de pe muschi si creand suficient spatiu incat circuitul limfatic sa nu fie obstructionat iar toxinele sa fie eliminate din tesutul inflamat.

Banda kinesiologica – functii si beneficii

Doctorul Kenzo Kase, cel care a inventat banda kinesiologica, a subliniat 4 mari functii ale acestei benzi kinesiologice. Aceste functii stau in spatele tehnologiei acestei benzi:

  1. Sustine musculatura. O bandajare corecta imbunatateste abilitatea muschilor de a se contracta chiar si atunci cand acestia sunt slabiti. Este redusa, totodata, senzatia de durere si de oboseala iar muschiul este protejat impotriva crampelor, intinderilor sau carceilor.
  2. Indepartarea blocajelor care obstructioneaza circuitul fluidelor din corp. Banda kinesiologica imbunatateste circulatia sangvina si cea limfatica si reduce inflamatia si excesul de toxine din tesutul afectat.
  3. Activeaza sistemul analgezic endogen. Termenul „Endogen” se refera la ceva care este autogenerat si numindu-l „analgezic” ne referim la faptul ca elimina senzatia de durere la o persoana constienta. Acest lucru presupune ca banda trebuie sa faciliteze functionarea mecanismului de vindecare, propriu fiecarui organism, care face obiectul principal de studiu in medicina chiropractica.
  4. Rezolva problemele articulatiilor. Scopul este sa imbunatateasca capacitatea de miscare si sa corecteze problemele generate de intinderile musculare.

Pentru a asigura intreaga capacitate de miscare a celui caruia i s-a aplicat banda kinesiologica, aceasta banda este subtire si realizata dintr-un material poros din bumbac. Materialul permite pielii sa respire si are elasticitatea similara pielii si muschilor. Partea lipicioasa a benzii foloseste un adeziv acrilic, aprobat din punct de vedere medical, impermeabil la apa, care sustine muschiul si tesuturile conjunctive.

Banda poate fi purtata, fara a exista riscul de a se desprinde, chiar si trei, patru zile continuu, chiar daca pielea transpira sau pacientul face dus. Acest lucru presupune ca banda kinesiologica poate fi utilizata fara probleme pe maini sau picioare.

Banda kinsiologica comercializata de magazinul VentuSSa este disponibila in role de 5 m si latime de 5 cm si este disponibila in culori variate, de la alb, negru, galben, verde, la roz, albastru sau portocaliu (in functie de disponibilitatea din momentul achizitiei). Pretul este de doar 35 de lei pe rola, din cand in cand fiind disponibile si oferte speciale cu reduceri interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *