Multi dintre noi am vazut sportivi pe teren, pe camp sau chiar in piscina, care purtau benzi mari, viu colorate, dar care nu erau infasurate in jurul membrelor ca un bandaj elastic, ci asezate pe piele, adesea, pe lung, deasupra a muschilor. Oare ce sunt acestea? Se numeste banda kinesio, banda kineziologica sau banda elastica terapeutica, o banda elastica de bumbac care are pe o parte un adeziv acrilic. Aceasta este folosita de terapeuti fizici pentru o varietate de scopuri, inclusiv tratarea durerilor cauzate de leziunile sportive si imbunatatirea performantelor sportive.banda kinesio

„Este diferita de o banda atletica standard, care este folosita pentru a imobiliza o articulatie”, spune sportivul si medicul ortopedist Dominic King, DO. Bandajul terapeutic elastic are avantajul ca este elastic. Atunci cand o aplicati pe o articulatie, banda kinesiologica ajuta prin faptul ca sprijina muschii si tendoanele relaxand usor articulatiile. De asemenea, poate ajuta la umflarea anumitor zone. „

Un avantaj competitiv?

Multi oameni cred ca utilizarea benzii le va oferi un avantaj mecanic in competitia atletica, dar adesea poate fi mai mult un efect perceput decat unul real, spune Dr. King.

Unii oameni raporteaza ca s-au simtit putin mai confortabil cu aceasta banda kinesio si pare sa le acorde ceva sprijin suplimentar. Cercetarile arata ca unii oameni pot experimenta un beneficiu pe termen scurt atunci cand folosesc banda kinesio, spune Dr. King.

Cu toate acestea, avertizeaza el, exista riscul de a fi prea increzatori in cat de bine va functiona banda – spune Dr. King.

Banda Kinesio pentru durere

Cercetarile sugereaza ca banda kinesio poate ajuta la ameliorarea durerii pentru persoanele cu dureri musculo-scheletice cronice – dar nu este mai eficace decat alte tratamente, spune Dr. King. In plus, nu exista dovezi stiintifice ca banda kinesio poate reduce handicapul la persoanele cu dureri cronice, spune el.

Nu se recomanda utilizarea benzii ca o prima linie de aparare pentru a trata durerea musculara, ci mai degraba ca parte a unui program care include terapia fizica, spune Dr. King.

Cercetarea nu a demonstrat inca vreun beneficiu pe termen lung de la utilizarea benzii kinesio, dar pe termen scurt – si cu indrumarea corecta – poate fi utila, spune Dr. King.

„Pe termen scurt, de fapt, va poate ajuta cu unele articulatii care ar putea fi dureroase, pentru cateva ore sau poate pentru o zi; dar nu amelioreaza pe termen lung, in cazul in care acest lucru va fi singurul lucru de care aveti nevoie pentru a va indeparta toate durerile articulare „, spune el.

Recuperare mai rapida?

Banda Kinesio nu va va ajuta sa va recuperati mai repede de la un accident, spune Dr. King. Grave leziuni sportive solicita terapie fizica aplicata de catre un profesionist instruit de terapie sportiva.

Nu exista niciun inlocuitor pentru educatia neuromusculara pe care il obtii prin terapie fizica, spune el.

Cel mai bine este sa vi se aplice banda Kinesio de catre un specialist in terapie sportiva. Fara o indrumare adecvata, v-ati putea agrava si mai mult afectiunile, spune el.

Ori de cate ori aveti dureri musculare – fie durere severa in timpul activitatii, fie durere persistenta dupa activitate – este important sa vedeti un profesionist din domeniul sanatatii sa inteleaga problema care sta la baza acestui simptom„, spune el. „Acest lucru permite tratamentul adecvat si, in cele din urma, recuperarea, pentru a va simti mai bine.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *