Benzi kinesiologice | Aplicare si rezultate

Benzi kinesiologice - la ce ne ajuta

Benzile kinesiologice reprezinta dispozitive medicale pentru prevenirea afectiunilor musculare, limfatice si articulare, care au fost create in anii 70. Inventatorul lor este considerat doctorul japonez Kenzo Kase. Kenzo Kase a fost preocupat de gasirea unei metode care sa grabeasca procesul de vindecare al tesuturilor persoanelor care practicau sport de performanta si care suferisera diverse accidentari in timpul activitatilor sportive.

Benzi kinesiologice

Doctorul era de parere ca benzile sportive obisnuite trebuiau inlocuite deoarece impiedicau miscarea corecta si duceau la blocarea circulatiei sangvine. Astfel, Kenzo a venit cu idee inovativa: benzi kinesiologice care sa permita circulatia sangelui in organism, dar si un drenaj limfatic optim.

Banda kinesiologica a japonezului a devenit cunoscuta lumii la Jocurile Olimpice de la Seul, din anul 1988. Ea a fost folosita ca tratament pentru sportivii inscrisi in competitie si a avut rezultate apreciate de catre toti cei prezenti.

Mai mult decat atat, benzile kinesiologice au inceput in timp sa fie folosite de majoritatea sportivilor. Printre numele mari din sport care au beneficiat de efectele acestor benzi trebuie amintita jucatoarea de tenis Serena Williams, inotatorul Michael Phelps, ciclistul Lance Armstrong dar si pe Kerri Walsh, celebra campioana la volei pe plaja.

Benzile kinesiologice pot fi asezate sub diferite forme, in functie de necesitati. Pot fi aplicate, de exemplu, sub forma literei X, Y sau I. Important este ca ele sa fie infasurate de la punctul de origine al muschiului afectat pana la punctul de insertie al acestuia pentru a acorda suportul necesar.

Pentru identificarea mai usoara a acestor benzi kinesiologice este important de retinut ca ea se mai numeste si „Kinesio Tape”.

Benzi kinesiologice – Care este rolul lor si cand se aplica

Cel mai des, benzile kinesiologice sunt folosite in cazul urmatoarelor tipuri de afectiuni: luxarea gleznei, dureri ale spatelui, dureri ale gatului, dureri ale umerilor, inflamatia calcaiului si lista poate continua. Insa, inainte de aplicarea oricarei benzi se recomanda consultatea medicului sau a kinetoterapeutului.

Benzi kinesiologice aplicare

Este recomandata totodata testarea tegumentului pielii inainte ca banda sa fie aplicata. Printre persoanele cu tegumentul cel mai sensibil se numara persoanele in varsta, copiii sau cele care au sensibilitate cutanata. Desi exista persoane care sunt de parere ca tinerii nu ar trebui sa apeleze la aceste benzi kineosiologice, mai ales de la varste fragede, specialistii spun ca nu exista niciun fel de contraindicatii medicale in acest sens. Asadar, copiii sau adolescentii, in special cei care practica sport, pot trece peste acest mit si pot folosi cu incredere benzile ori de cate ori au nevoie.

In ceea ce priveste durata de pastrare a benzilor pe corp, aceasta variaza in functie de zona pe care au fost aplicate. De regula, banda kinesiologica se pastreaza intre 3 si 5 zile. Recomandat este ca benzile sa fie aplicate intotdeauna cu cel putin o ora inainte de a incepe activitatea sportiva sau antrenamentul. Acest lucru este necesar pentru ca adezivul cu care vin dotate aceste benzi kinesiologice sa se aseze bine pe tegument.

Este important de retinut ca pielea trebuie sa fie curata si uscata inainte de a folosi kinesio tape. Iar daca exista persoane care isi fac griji cu privire la rezistenta adezivul benzilor intrate in contact apa, trebuie luat in considerare ca aceste benzi sunt folosite mereu de inotatori de performanta in timpul antrenamentelor sau al competitiilor, pentru reducerea tensiunii musculare.