Sistemul limfatic al organismului, este unul dintre mecanismele de baza, in mentinerea unui corp sanatos. El este cel care asigura imunitatea organismului impotriva bolilor, infectiilor, microbilor sau bacteriilor. In acest articol, veti afla exact ce inseamna sistemul limfatic, care sunt rolurile sale pentru organism si, mai ales, veti afla cum anume puteti sa-l protejati, pentru ca acesta din urma sa functioneze in parametri normali.sistemul limfatic

Ce este de fapt, sistemul limfatic?

Sistemul limfatic – parte a sistemului circulator, reprezinta practic absolut toti ganglionii si vasele limfatice, care au rol activ in apararea imunitara a organismului si, de asemenea, ajuta circulatia, prin drenarea limfei ( un lichid din corp ) direct spre inima si spre curentii sangvini. Cu alte cuvinte, sistemul limfatic este cel care ne ajuta in lupta impotriva afectiunilor, intarind imunitatea si mentinand-o la un nivel echilibrat.

Asadar, sistemul limfatic indeplineste doua mari functii, in organism si anume:

  • functia de circulatie;
  • si functia de aparare si mentinere a sistemului imunitar.

Rolurile sistemului limfatic

Sistemul limfatic indeplineste, pe langa cele doua functii de baza, si alte roluri importante pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, si anume:

  • protejeaza organismul de multe boli, atat infectioase, cat si cronice degenerative ori cele cauzate de inflamatii;
  • transporta lichidul denumit „ limfa ” in organism, fapt ce conduce la eliminarea toxinelor, deseurilor si a altor factori daunatori corpului;
  • de asemenea, sistemul limfatic are rol de a absorbi fluidele acumulate in exces si le directioneaza catre sange;
  • totodata, sistemul limfatic este cel care abosarbe grasimea de la nivelul intestinului subtire, curatand astfel organismul, de factorii care il pot afecta.

Functionarea optima a sistemului limfatic

Chiar daca poate parea ciudat, sistemul limfatic ar trebui ajutat din cand in cand, pentru o functionare optima, cu masaje, realizate insa, doar de catre specialisti. Explicatia pentru acest lucru este data de faptul ca sistemul limfatic nu are un muschi destul de puternic, care sa mentina miscarea limfei, cum este, spre exemplu, inima – care este ajutata de numeroase vase sanguine. Asadar, pentru a mentine un flux constant si echilibrat, sistemul limfatic poate fi ajutat prin: masaj, exercitii fizice ori prin miscarea muschilor. Cel din urma procedeu, presupune miscarea limfei ( priin impingere ), atat inspre tesuturi cat si dinspre acestea. Totodata, la fel de eficient este si drenajul limfatic, care poate grabi procesul de curatare a tesuturilor ( detoxifiere ), prin eliminarea materiilor reziduale.

Daca apelati la specialisti pentru un masaj de tipul acesta, trebuie ca persoana respectiva, sa stie exact cum sa il realizeze. In cazul in care masajul va fi efectuat in mod gresit, pot aparea probeme precum: blocaje limfatice sau aparitia unor edeme.

Daca dimpotriva, preferati mai mult miscarea fizica, acest lucru nu va avea decat efecte benefice asupra organismului si a sistemului limfatic. Este cunoscut faptul ca sportul imbunatateste circulatia, iar drenajul ( eliminarea ) substantelor nocive din organism, este realizat mult mai eficient.

Mai sunt si alte moduri de a mentine sanatatea si actiunea normala a sistemului limfatic, pe langa cele prezentate mai sus. Spre exemplu:

  • prin respiratia profunda, este stimulata cel mai eficient, circulatia limfei, lucru pe care probabil multi dintre voi nu-l stiati pana acum;
  • adoptarea si mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate, la care poate contribui foarte mult consumul constant de: legume, fructe de padure, somon, seminte, nuci, uleiuri extravirgine ori ierburi aromatice;
  • asa cum am mentionat mai sus, exercitiile fizice sunt foarte recomandate si iata de ce: in timp ce faceti miscare, practic incheieturile si muschii sunt in miscare – acest lucru insemnand ca si limfa este stimulata iar prin sport, circulatia acesteia, este stimulata in intreg corpul. Sportul si un stil de viata echilibrat, inseamna sanatate!;
  • tot auzim la TV si nu numai, ca pentru un stil de viata sanatos, trebuie sa bem apa si sa ne hidratam – acest lucru este total adevarat iar sistemul limfatic este stimulat si ajutat sa functioneze normal, daca va mentineti organismul, hidratat, prin consumul de apa, in cantitati suficiente;
  • de asemenea, exista pe piata numeroase suplimente naturale care ajuta functionarea optima a sistemului liimfatic si nu numai; acestea nu dauneaza sanatatii, ci din contra, o mentin. Acest tip de suplimente sunt foarte populare in special in mediul online, unde vin la pachet exact cu modul de utilizare si cu toate informatiile de care aveti nevoie.
Ganglionii limfatici – parte importanta a sistemului limfatic

Ganglionii limfatici sunt unii dintre cei mai importanti compusi ai sistemului limfatic. Acestia sunt de fapt noduli pozitionati pe traseul vaselor limfatice. Daca v-ati intrebat vreodata ce contine un ganglion, veti afla compozitia lor, citind randurile urmatoare:

  • ganglionii contin o capsula;
  • si foarte multe globule albe ori limfocite, pe care, de asemenea, le si produc.

Ganglionii limfatici din organism permit practic, inmultirea unor limfocite numite T si B ( care au atins deja maturitatea ). De asemenea, ganglionii pot fi de doua feluri si anume:

  • ganglioni superficiali;
  • si ganglioni profunzi.

Ganglionii superficiali: cu siguranta ati auzit despre ei si chiar v-ati palpat cel putin o data, pentru a-i descoperi. Acestia sunt ganglionii care se pot simti prin palpare, iar pentru a-i cerceta, se face un examen histologic. Acesta din urma presupune o punctie sau se poate face dupa ablatie.

Ganglionii profunzi: sunt cei care se pot verifica doar prin anumite procedee, cu ajutorul unor dispozitive medicale speciale. Aceste modalitati de cercetare a ganglionilor profunzi, sunt: ecografie, imagerie, scaner, rezonanta magnetica sau, extrem de rar, prin radiografia sistemului limfatic. Aceasta din urma este destul de evitata ca si modalitate de control, pentru ca procedura este mai neplacuta si implica injectarea unui asa-numit „ produs de contrast ”.

Am mentionat mai sus ca acesti ganglioni, indiferent ca sunt superficiali sau profunzi, pot detecta o infectie sau chiar o tumora. De aceea, daca simtiti un ganglion marit – lucru ce nu este normal, mergeti de urgenta la un control, pentru a afla despre ce este vorba. De asemenea, se poate determina de ce natura este problema, prin modul in care se simt ganglionii:

  1. ganglionii moi, sensibili – sunt cei care anunta prezenta unei posibile infectii;
  2. iar ganglionii tari, care nu dor si nu se misca – pot anunta o problema mai grava, de origine tumorala.

Indiferent de natura unei posibile afectiuni, palparea ganglionilor superficiali, precum si controlul periodic al celor profunzi, este extrem de recomandata, atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor. La femei, este cunoscut faptul ca marirea ganglionilor apare cu preponderenta in zona sanilor, de aceea orice mic semn ca ceva nu este normal, ar trebui sa va convinga sa mergeti imediat la control. Sunt multe cazuri in care nu este nimic grav, insa, daca este, cel mai bine ar fi sa aflati, ca sa va puteti trata din timp.

De asemenea, si vasele limfatice pot fi cauza unor inflamatii  precum limfangita ori cauza unei tumori maligne, precum limfomul. In cele mai multe cazuri, afetiunile dispar cu ajutorul unui tratament medicamentos cu antibiotice, insa, daca ar putea fi vorba de o tumora, tratamentul se schimba, in functie de recomandarea medicului si de gravitatea situatiei.

Structura sistemului limfatic

Pe langa ganglionii limfatici prezentati pe larg in randurile anterioare si vasele limfatice, sistemul limfatic este format si din alti compusi, acestia fiind:

  • timusul;
  • maduva osoasa;
  • splina;
  • amigdale;
  • tesut limfatic ( care consta in tesut conjunctiv );
  • limfatice.

Simptomele functionarii deficitare a sistemului limfatic

In momentul in care sistemul limfatic este atacat de factori externi sau atunci cand nu functioneaza normal, din cauza sedentarismului, de exemplu, pot aparea diferite simptome neplacute. Daca va confruntati cu una sau cu mai multe dintre cele mentionate mai jos, atunci cauza poate fi activitatea deficitara a sistemului limfatic. Iata simptomele cele mai des intalnite:

  • oboseala cronica si starea de epuizare permanenta;
  • ganglioni limfatici umflati;
  • dureri la nivelul muschilor si crampe musculare dureroase;
  • articulatii inflamate;
  • raceli frecvente sau diferite infectii;
  • fibromialgie;
  • artrita;
  • infectii ale amigdalelor;
  • si, nu in ultimul rand, aparitia unei tumori.

Toate aceste simptome, in general, pot fi evitate, daca respectati si urmati indicatiile anterioare, cu privire la mentinerea functionarii optime a sistemului limfatic. Asa cum aveti grija de alte aspecte importante din viata de zi cu zi, nici sanatatea nu trebuie neglijata. Ba din contra, aceasta ar trebui sa fie mereu pe primul plan!

Cancerul sistemului limfatic

Aceasta boala din pacate inca incurabila, in cele mai multe cazuri, poate ataca orice sistem al organismului, iar cel limfatic nu face exceptie. Cancerul de la nivelul sistemului limfatic, este de doua feluri: principal si secundar. De exemplu, limfomul, mentionat mai sus, se refera la cancerul care apare din tesutul limfatic. Sub denumirea de cancerul limfoid, se grupeaza: leucemiile si limfoamele. Cancerul sistemului limfatic, poarta denumirea de: boala Hodgkin.

Desi o boala extrem de grava si deseori incurabila, cancerul sistemului limfatic sau al oricarui sistem din organism, poate fi mentinut sub control, iar prin extirparea zonei canceroase, poate disparea complet. Insa, acest lucru este posibil doar daca este depistat si tratat la timp.

Sistemul limfatic este cel care are rol crucial in protejarea organismului impotriva acestei boli crunte dar asta nu inseamna ca suntem feriti de o posibila aparitie a ei.

In incheierea articolului, concluzia principala pe care ar trebui sa o trageti, este faptul ca sistemul limfatic trebuie protejat si mentinut sanatos, pentru o functionare normala. Este un sistem extrem de important al organismului si nu este bine sa-i ignoram sanatatea. Daca avem grija de toti factorii care ne asigura o stare de sanatate buna, inclusiv sistemul limfatic, atunci si acestia din urma vor avea grija de noi!

Contents

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *