Sistemul traditional chinezesc de diagnostic cu 5 elemente este folosit ca o unealta pentru a determina tulburarile si a prescrie o combinatie de plante naturale pentru procesul de vindecare. Este, fara nici un dubiu, cea mai de valoare intelepciune “medicala” de pe aceasta planeta. Desigur majoritatea medicilor nu vor fi de acord sub nici o forma.

medicina traditionala chinezeasca

Aceasta forma sanatoasa de vindecare, echilibrare si corectare a energiei care e oferita de peste 8000 de plante este adevaratul mod in care noi, ca “cetateni ai planetei” am fost creati sa fim vindecati atunci cand apare o boala in drumul nostru.

Deci cum functioneaza acest sistem de diagnostic ? Ce baza stiintifica are si de ce un medic traditional in plante in China este de obicei platit mai bine decat un medic obisnuit in tara ta ? Acest sistem e de fapt foarte practic in structura sa si in rezultatul final. Acest articol va incerca sa simplifice intregul sistem pentru tine.

Ca sa incepem, mereu sunt materii opuse in lumea noastra (si in corpurile noastre) precum cald si rece, umed si uscat, intuneric si lumina si asa mai departe. Chinezii numesc acest factor Yin si Yang:

Yang reprezinta caldura si yin reprezinta frigul, yang reprezinta uscaciunea si yin reprezinta umezeala, yang este mare si yin este mic. Este usor de inteles prin simpla comparare a energiilor. Sunt de asemenea 5 elemente diferite: acestea sunt apa, lemnul, focul, pamantul si metalul. Fiecare dintre aceste elemente de baza, ca si orice lucru de sub soare, pot fi caracterizate prin yin si yang (pot fi calde sau reci, uscate sau umede, etc). Fiecare dintre aceste 5 elemente in medicina traditionala chinezeasca reprezinta sisteme diferite de organe in corpul nostru.

  1. Apa: reprezinta rinichii, vezica urinara, sistemul reproducator si toate fluidele din corp, in afara de sange
  2. Lemn: reprezinta ficatul si vezica biliara
  3. Foc: reprezinta inima, pericardul, sangele si “triplul arzator” (cele trei zone de distributie a apei)
  4. Pamant: reprezinta stomacul si splina ( digestia si metabolismul)
  5. Metal: reprezinta plamanii si colonul

Ca si cu orice lucru aflat in existenta, toate plantele se supun Yin si Yang si au energii calde sau reci, uscate sau umede si asa mai departe. Un botanist bun poate gusta si determina aceste energii pe limba lui sau simte energia de cald sau rece in corp dupa ce mananca o parte din planta. Asa s-a reusit, in ultimii 3000 de ani, ca 8000 de plante sa fie grupate in categoriile lor de yin si yang si, de asemenea, cum s-a determinat care erau sistemele de organe afectate de anumite plante.

Asadar, acum apare o intrebare importanta: ar trebui sa aruncam toate aceste date importante pentru totdeauna in schimbul cunostintelor noastre “dovedite stiintific” despre medicamentele sintetice pe care ar trebui sa le adoptam ca medicina pentru corpul nostru? Este absolut uimitor contrastul de cat de rau poate fi sistemul nostru medical si farmaceutic.

Prin urmare, plantele au factori de energie pentru racorire, uscare, intarire, slabire, incalzire, hidratare (si lista poate continua) si au sisteme specifice de organe pe care le pot afecta cel mai mult. Acelasi lucru e valabil si pentru organele noastre. In mod ideal, ele ar trebui mereu sa fie intr-un echilibru perfect de yin si yang. De asemenea, dezechilibrul produs intr-un sistem de organe poate afecta multe alte sisteme de organe.

Totusi, dupa cum stim cu totii, uneori lucrurile mai prezinta dezechilibre din cand in cand. Exemplul perfect al unui dezechilibru yang in exces ar fi o febra mare. Un deficit de yang ar fi prezent prin mainile si picioarele reci, din cauza unei circulatii deficitare.

Aceste sisteme majore de organe sunt subiectul unor plangeri de simptome, deci, prin intrebarile adresate pacientului, doctorul poate observa o afectiune Yin sau Yang in fiecare dintre sisteme. Doctorii din medicina traditionala chinezeasca folosesc o lista de intrebari care le ofera toate indiciile de care au nevoie pentru a pune diagnosticele corecte. Este chiar atat de simplu.

In afara de intrebarile puse despre simptomele prezente, doctorul specializat in medicina traditionala chinezeasca se uita la starea in care se afla limba (culoare, crapaturi, textura, umezeala, etc) si petrece mult timp simtind pulsurile in 9 pozitii diferite si presiunea pe fiecare incheietura. Acest lucru fie ii va oferi doctorului confirmarea asupra informatiilor pe care le-a adunat sau o sa ii transmita sa cerceteze problema mai profund. Rezultatele sunt mereu uimitor de precise.

Prin urmare, un doctor chinez poate detecta tulburarile yin si yang si apoi poate folosi plantele cu energia exact opusa pentru a readuce echilibrul pacientului.

De exemplu, daca o persoana e mereu rece, are putin apetit sexual si se trezeste de multe ori in timpul noptii simtind nevoia de a urina (o tulburare de deficit yang la rinichi), doctorul ii va oferi (ca o parte a formulei lor) o planta tonica Yang pentru rinichi de genul Yin Yang Huo ( Epimedium Sagittatum) pentru a contrabalansa aceasta afectiune. Totusi, acesta e doar un singur element si o singura planta. Ar putea fi vorba de multe elemente corporale care implica 3 sau 4 plante aplicate fiecarui element. Sau, in unele cazuri, o singura planta, precum Dan Shen de exemplu, poate corecta mai multe dezechilibre ale inimii (aceasta planta poate corecta repede mai multe probleme cardiace, precum aritmiile si angina, si poate salva multe vieti, fara medicamente periculoase sau operatii pe inima).

Toate cele cinci elemente (sistemele de organe ale corpului)  se afecteaza una pe cealalta generand sanatate si depasind bolile. Dupa ce informatiile despre echilibru sunt adunate de la pacient, totul este verificat si apoi reverificat si apoi aplicat la diagnosticul final si la formula. Functioneaza absolut minunat.

Tine minte, corectarea bolii cu plante medicinale este de departe cea mai puternica sursa de energie din sistemul de medicina traditionala chinezeasca. Acupunctura era folosita doar ca un mod de a deschide meridianele prin care functionau plantele. Multi specialisti in acupunctura au inversat cumva aceasta gandire  in “un tratament cu plante este ceva ce poate fi adaugat uneori’. Aceasta este o gandire nefericita. Doctorul specializat in medicina traditionala chinezeasca este in primul rand un expert in plante. Ei sunt specializati in folosirea plantelor conform medicinei traditionale chinezesti si sunt pregatiti atat in acupunctura traditionala chinezeasca pe intregul corp si acupunctura coreeana si, totusi, apeleza la acupunctura ca un tratament de rezerva. In paralel cu acupunctura mai pot fi utilizate si ventuze masaj pentru un tratament „umed” ce consta in plasarea ventuzelor peste acul de acupunctura.

Desigur, acupunctura poate singura sa aduca multe beneficii corpului in mai multe moduri uneori, dar realitatea este ca plantele pamantului reprezinta cea mai puternica sursa de vindecare posibila, atunci cand sunt folosite asa cum trebuie. Motivul pentru care acest lucru se intampla este ca plantele sunt “pe aceeasi lungime de unda” cu structura noastra moleculara, intrucat noi (plantele si oamenii) suntem ambele creatii ale aceluiasi pamant. Totusi, acele pentru acupunctura sunt unelte foarte bune care ajuta la deschiderea meridianelor si ele pot functiona chiar foarte bine.

De asemenea, tine minte ca peste 8000 de plante medicinale in 16 clasificari diferite sunt folosite la tratarea bolilor, care include si uimitorul grup de plante din Clasificarea de plante tonice. Aceste plante nu sunt considerate “medicinale” in sensul obisnuit al cuvantului  si sunt plante pe care le poate lua oricine pentru o stare optima de sanatate.

Acest articol ar putea sa fi simplificat prea mult Sistemul de Diagnostic in 5 elemente din medicina traditionala chinezeasca, dar speram ca ti-a oferit o idee despre acest sistem uimitor de precis. Acest sistem de diagnostic are peste 1500 de vechime in forma sa actuala  peste 4000 de ani de la inceputurile sale) si este mult mai preferat in China decat in sistemul din tarile vestice: este luat mai in serios de catre pacient si  doctorul in medicina traditionala chinezeasca este de obicei platit mult mai bine in China.

Avem nevoie ca acest sistem sa fie facut disponibil in fiecare spital astfel incat pacientii sa poata sa vada ca marile companii farmaceutice nu sunt deloc un beneficiu pentru sanatatea noastra si de fapt sunt un dezastru. Marile companii farmaceutice nu numai ca opereaza legal, dar si cu aprobarea primita de la ceea ce unii considera o forma de tiranie.

Nu stiu ce crezi tu, dar planul de sanatate al naturii suna mult mai bine din punctul meu de vedere.

In lume se lucreaza momentan cu mai mult de 9000 de plante medicinale pentru a vindeca prin adevarata stiinta de combinare a energiilor intregi a plantelor intregi. Energia unei plante vine din intregul sau ( flori, fructe, frunze, tulpini, radacini si altele). In timp ce “stiinta” de a vedea unii din constituentii moleculari izolati in mancare si plante poate fi un lucru interesant uneori, nu exista nici un “singur ingredient magic”  in orice planta (ai putea crede ca este stiinta care incearca sa iti zica acest lucru, nu eu). Dar nu! Ei ar prefera sa joace acest joc imatur de a incerca sa gaseasca “marea comoara de aur” intr-o planta, ca sa o poata sintetitza si sa o prezinte ca pe “un nou medicament”, care cel mai probabil o sa cauzeze doar moarte si distrugere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *