Posts Categorised: Acupunctura

Sistemul traditional chinezesc de diagnostic cu 5 elemente este folosit ca o unealta pentru a determina tulburarile si a prescrie o combinatie de plante naturale pentru procesul de vindecare. Este, fara nici un dubiu, cea mai de valoare intelepciune “medicala” de pe aceasta planeta. Desigur majoritatea medicilor nu vor fi de acord sub nici o forma.

medicina traditionala chinezeasca

Aceasta forma sanatoasa de vindecare, echilibrare si corectare a energiei care e oferita de peste 8000 de plante este adevaratul mod in care noi, ca “cetateni ai planetei” am fost creati sa fim vindecati atunci cand apare o boala in drumul nostru.

Deci cum functioneaza acest sistem de diagnostic ? Ce baza stiintifica are si de ce un medic traditional in plante in China este de obicei platit mai bine decat un medic obisnuit in tara ta ? Acest sistem e de fapt foarte practic in structura sa si in rezultatul final. Acest articol va incerca sa simplifice intregul sistem pentru tine.

Ca sa incepem, mereu sunt materii opuse in lumea noastra (si in corpurile noastre) precum cald si rece, umed si uscat, intuneric si lumina si asa mai departe. Chinezii numesc acest factor Yin si Yang:

Yang reprezinta caldura si yin reprezinta frigul, yang reprezinta uscaciunea si yin reprezinta umezeala, yang este mare si yin este mic. Este usor de inteles prin simpla comparare a energiilor. Sunt de asemenea 5 elemente diferite: acestea sunt apa, lemnul, focul, pamantul si metalul. Fiecare dintre aceste elemente de baza, ca si orice lucru de sub soare, pot fi caracterizate prin yin si yang (pot fi calde sau reci, uscate sau umede, etc). Fiecare dintre aceste 5 elemente in medicina traditionala chinezeasca reprezinta sisteme diferite de organe in corpul nostru.

  1. Apa: reprezinta rinichii, vezica urinara, sistemul reproducator si toate fluidele din corp, in afara de sange
  2. Lemn: reprezinta ficatul si vezica biliara
  3. Foc: reprezinta inima, pericardul, sangele si “triplul arzator” (cele trei zone de distributie a apei)
  4. Pamant: reprezinta stomacul si splina ( digestia si metabolismul)
  5. Metal: reprezinta plamanii si colonul

Ca si cu orice lucru aflat in existenta, toate plantele se supun Yin si Yang si au energii calde sau reci, uscate sau umede si asa mai departe. Un botanist bun poate gusta si determina aceste energii pe limba lui sau simte energia de cald sau rece in corp dupa ce mananca o parte din planta. Asa s-a reusit, in ultimii 3000 de ani, ca 8000 de plante sa fie grupate in categoriile lor de yin si yang si, de asemenea, cum s-a determinat care erau sistemele de organe afectate de anumite plante.

Asadar, acum apare o intrebare importanta: ar trebui sa aruncam toate aceste date importante pentru totdeauna in schimbul cunostintelor noastre “dovedite stiintific” despre medicamentele sintetice pe care ar trebui sa le adoptam ca medicina pentru corpul nostru? Este absolut uimitor contrastul de cat de rau poate fi sistemul nostru medical si farmaceutic.

Prin urmare, plantele au factori de energie pentru racorire, uscare, intarire, slabire, incalzire, hidratare (si lista poate continua) si au sisteme specifice de organe pe care le pot afecta cel mai mult. Acelasi lucru e valabil si pentru organele noastre. In mod ideal, ele ar trebui mereu sa fie intr-un echilibru perfect de yin si yang. De asemenea, dezechilibrul produs intr-un sistem de organe poate afecta multe alte sisteme de organe.

Totusi, dupa cum stim cu totii, uneori lucrurile mai prezinta dezechilibre din cand in cand. Exemplul perfect al unui dezechilibru yang in exces ar fi o febra mare. Un deficit de yang ar fi prezent prin mainile si picioarele reci, din cauza unei circulatii deficitare.

Aceste sisteme majore de organe sunt subiectul unor plangeri de simptome, deci, prin intrebarile adresate pacientului, doctorul poate observa o afectiune Yin sau Yang in fiecare dintre sisteme. Doctorii din medicina traditionala chinezeasca folosesc o lista de intrebari care le ofera toate indiciile de care au nevoie pentru a pune diagnosticele corecte. Este chiar atat de simplu.

In afara de intrebarile puse despre simptomele prezente, doctorul specializat in medicina traditionala chinezeasca se uita la starea in care se afla limba (culoare, crapaturi, textura, umezeala, etc) si petrece mult timp simtind pulsurile in 9 pozitii diferite si presiunea pe fiecare incheietura. Acest lucru fie ii va oferi doctorului confirmarea asupra informatiilor pe care le-a adunat sau o sa ii transmita sa cerceteze problema mai profund. Rezultatele sunt mereu uimitor de precise.

Prin urmare, un doctor chinez poate detecta tulburarile yin si yang si apoi poate folosi plantele cu energia exact opusa pentru a readuce echilibrul pacientului.

De exemplu, daca o persoana e mereu rece, are putin apetit sexual si se trezeste de multe ori in timpul noptii simtind nevoia de a urina (o tulburare de deficit yang la rinichi), doctorul ii va oferi (ca o parte a formulei lor) o planta tonica Yang pentru rinichi de genul Yin Yang Huo ( Epimedium Sagittatum) pentru a contrabalansa aceasta afectiune. Totusi, acesta e doar un singur element si o singura planta. Ar putea fi vorba de multe elemente corporale care implica 3 sau 4 plante aplicate fiecarui element. Sau, in unele cazuri, o singura planta, precum Dan Shen de exemplu, poate corecta mai multe dezechilibre ale inimii (aceasta planta poate corecta repede mai multe probleme cardiace, precum aritmiile si angina, si poate salva multe vieti, fara medicamente periculoase sau operatii pe inima).

Toate cele cinci elemente (sistemele de organe ale corpului)  se afecteaza una pe cealalta generand sanatate si depasind bolile. Dupa ce informatiile despre echilibru sunt adunate de la pacient, totul este verificat si apoi reverificat si apoi aplicat la diagnosticul final si la formula. Functioneaza absolut minunat.

Tine minte, corectarea bolii cu plante medicinale este de departe cea mai puternica sursa de energie din sistemul de medicina traditionala chinezeasca. Acupunctura era folosita doar ca un mod de a deschide meridianele prin care functionau plantele. Multi specialisti in acupunctura au inversat cumva aceasta gandire  in “un tratament cu plante este ceva ce poate fi adaugat uneori’. Aceasta este o gandire nefericita. Doctorul specializat in medicina traditionala chinezeasca este in primul rand un expert in plante. Ei sunt specializati in folosirea plantelor conform medicinei traditionale chinezesti si sunt pregatiti atat in acupunctura traditionala chinezeasca pe intregul corp si acupunctura coreeana si, totusi, apeleza la acupunctura ca un tratament de rezerva. In paralel cu acupunctura mai pot fi utilizate si ventuze masaj pentru un tratament „umed” ce consta in plasarea ventuzelor peste acul de acupunctura.

Desigur, acupunctura poate singura sa aduca multe beneficii corpului in mai multe moduri uneori, dar realitatea este ca plantele pamantului reprezinta cea mai puternica sursa de vindecare posibila, atunci cand sunt folosite asa cum trebuie. Motivul pentru care acest lucru se intampla este ca plantele sunt “pe aceeasi lungime de unda” cu structura noastra moleculara, intrucat noi (plantele si oamenii) suntem ambele creatii ale aceluiasi pamant. Totusi, acele pentru acupunctura sunt unelte foarte bune care ajuta la deschiderea meridianelor si ele pot functiona chiar foarte bine.

De asemenea, tine minte ca peste 8000 de plante medicinale in 16 clasificari diferite sunt folosite la tratarea bolilor, care include si uimitorul grup de plante din Clasificarea de plante tonice. Aceste plante nu sunt considerate “medicinale” in sensul obisnuit al cuvantului  si sunt plante pe care le poate lua oricine pentru o stare optima de sanatate.

Acest articol ar putea sa fi simplificat prea mult Sistemul de Diagnostic in 5 elemente din medicina traditionala chinezeasca, dar speram ca ti-a oferit o idee despre acest sistem uimitor de precis. Acest sistem de diagnostic are peste 1500 de vechime in forma sa actuala  peste 4000 de ani de la inceputurile sale) si este mult mai preferat in China decat in sistemul din tarile vestice: este luat mai in serios de catre pacient si  doctorul in medicina traditionala chinezeasca este de obicei platit mult mai bine in China.

Avem nevoie ca acest sistem sa fie facut disponibil in fiecare spital astfel incat pacientii sa poata sa vada ca marile companii farmaceutice nu sunt deloc un beneficiu pentru sanatatea noastra si de fapt sunt un dezastru. Marile companii farmaceutice nu numai ca opereaza legal, dar si cu aprobarea primita de la ceea ce unii considera o forma de tiranie.

Nu stiu ce crezi tu, dar planul de sanatate al naturii suna mult mai bine din punctul meu de vedere.

In lume se lucreaza momentan cu mai mult de 9000 de plante medicinale pentru a vindeca prin adevarata stiinta de combinare a energiilor intregi a plantelor intregi. Energia unei plante vine din intregul sau ( flori, fructe, frunze, tulpini, radacini si altele). In timp ce “stiinta” de a vedea unii din constituentii moleculari izolati in mancare si plante poate fi un lucru interesant uneori, nu exista nici un “singur ingredient magic”  in orice planta (ai putea crede ca este stiinta care incearca sa iti zica acest lucru, nu eu). Dar nu! Ei ar prefera sa joace acest joc imatur de a incerca sa gaseasca “marea comoara de aur” intr-o planta, ca sa o poata sintetitza si sa o prezinte ca pe “un nou medicament”, care cel mai probabil o sa cauzeze doar moarte si distrugere.

ace acupuncturaNimeni nu stie exact cum si unde a aparut acupunctura. Aceasta tehnica utilizata in terapia alternativa este originara din China Antica, dar locul ei exact de aparitie este greu, aproape imposibil de delimitat. Totusi, mai ales incepand cu secolul 18, practica s-a raspandit si in Europa iar acum a ajuns sa fie una dintre cele mai des intalnite, desi nu oricine care foloseste ace acupunctura se poate numi specialist.

Mai mult decat atat, destul de multi medici recomanda acupunctura ca o solutie pentru diverse probleme de sanatate si ea poate sa fie utilizata atat ca tratament de sine statator, cat si ca forma paralela de tratament. Cert este insa ca nu oricine poate sa si practice acupunctura, fiind nevoie de cunostinte destule de fiziologie, medicina, dar si de ceva in plus.

Ce trateaza acupunctura

Poate ca multa lume crede ca totul se reduce la ace de acupunctura, dar nu este nici pe departe asa. Acupunctura porneste de la existenta unor centri energetici in corp, uneori numiti si meridiane. Prin acesti centri energia se scurge ca intr-un sistem foarte bine pus la punct iar bolile pot sa cauzeze stopari ale energiei. Practic, se intervine cu acele tocmai pentru a elibera aceste puncte si pentru a se restabili o balanta in organism. Din pacate, conceptele chineze de la care se porneste sunt foarte vaste si multe persoane nu inteleg faptul ca niciodata acele nu sunt introduse la intamplare in corp.

Asadar, acupunctura reprezinta o serie de tehnici cunoscute dar care au nevoie sa fie practicate de o persoana priceputa si responsabila. Daca se intampla ceva gresit pot sa apara durere, sangerari si poate chiar si alte afectiuni mai grave. Chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca un acupuncturist sa primeasca 200 de ore de educatie in domeniu inainte sa poate practica, asa ca atentie unde mergeti.

Mai ramane acum sa vedem si modurile in care se pot utiliza acele de acupunctura. Exista foarte multe afectiuni care pot sa fie tratate cu ajutorul acupuncturii, dar in niciun caz toate, asa cum afirma unii.ace acupunctura fata

In primul rand, acupunctura este foarte utila in tratarea durerilor musculare sau chiar si de oase. Chiar medicii obisnuiti o recomanda in durerile de spate, dar si in reducerea migrenelor si a altor dureri musculare. Artrita este o alta boala asupra careia acupunctura poate sa aiba un efect foarte bun. Ea poate sa imbunatateasca si circulatia sanguina, fiind recomandata si pentru pacientii care sufera de boli ale aparatului circulator.

Daca iti doresti sa te lasi de fumat sau sa slabesti acupunctura poate sa fie de asemenea o solutie, la fel si daca vrei sa devii mai rezistent la efort. Dependentele de diferite substante sau chiar durerile foarte grave cauzate de cancer pot sa fie ameliorate, la fel cum se intampla si cu simptomele de rau la stomac.

Exista insa si situatii in care terapia nu se recomanda. Mai exact, ea este interzisa in cazul femeilor insarcinate, dar si in cazul persoanelor care sufera de boli de piele.

Toate acestea indica faptul ca daca vrei sa apelezi la acupunctura, terapia are toate sansele sa inregistreze un succes. Dar daca vrei sa practici, deja stii toate acestea si iti mai trebuiesc doar o serie de produse pentru acupunctura.

Ce fel de ace de acupunctura poti sa folosesti

Este evident ca acele sunt cele mai importante echipamente. Toate acele bune sunt construite din otel inoxidabil. Materialul este unul foarte flexibil si permite strapungerea pielii la un nivel optim, fara sa apara si durerea in acelasi timp. Conteaza insa si materialul din care este realizat manerul acelor.

Acele de acupunctura din argint sunt de departe cele mai bine si cele mai populare variatiuni din acest punct de vedere. Ele sunt mai usor de manevrat si mai sigure pentru corpul celui care apeleaza la o astfel de terapie. Desi sunt recunoscute de multi medici ca fiind utile, nu prea poti sa cumperi ace de acupunctura de la farmacie, ceea ce inseamna ca va trebui sa le comanzi. Dar nu trebuie sa iti faci griji din aceasta cauza, intrucat ele se gasesc destul de usor si majoritatea sunt de cea mai inalta calitate. Acele sterile de acupunctura pot sa fie comandate in cutii de cate 100 sau mai putine, fiind sau nu insotite si de tuburi de ghidaj (acestea din urma necesare pentru lansarea acelor).

Acupunctura fara ace, o forma alternativa

Stim ca exista si persoane care se tem de ace si care nu ar incerca niciodata un astfel de tratament. Si daca ele nu pot sa treaca peste frica lor dar vor totusi sa se bucure de efecte, atunci solutia este acupunctura fara ace.

Aceasta porneste tot de la existenta celor 12 centri energetici din corp, insa interventia asupra meridianelor se realizeaza diferit, prin modalitati non-invazive (adica fara ace). Una dintre metode este masajul in zonele in care de regula ar fi introduse acele de acupunctura. Este mai simplu si complet lipsit de orice neplacere. O alta metoda este utilizarea de tincturi care odata inghitite vor actiona si ele asupra acelorasi centri.

Si acupunctura fara ace poate sa fie utilizata in aceleasi afectiuni precum cea clasica, diferenta fiind facuta, pana la urma, doar de lipsa acelor.

Ace de acupunctura: Pret

Asa cum am mai spus, acele pot sa fie cumparate in pachete de 100 sau mai putine. Astfel, ele vor fi suficiente pentru a fi folosite la cateva persoane pentru ca, sa nu uitam, orice specialist trebuie sa utilizeze ace de acupunctura de unica folosinta. Un pachet nu costa mai mult de 18 lei, chiar daca utilizarea lor difera. Acestea pot fi pentru utilizare corporala, pentru fata sau pentru auriculoterapie (zone mai sensibile ale corpului), ultimele doua categorii fiind mai subtiri.

Asadar, daca doriti sa apelati la un tratament prin acupunctura, dar va era teama, speram ca acum frica s-a mai risipit. Pe de alta parte, pentru cei care isi doresc sa paseasca in aceasta lume, drumul poate sa para lung, dar este si presarat cu multe realizari. Si nu uitati, un acupuncturist bun foloseste mereu cele mai bune ace, iar acestea se afla aici, la indemana voastra si va asteapta.