Celulita este o problema medicala si estetica care afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Este considerata o boala a pielii, o infectie de natura bacteriana, care se extinde catre tesuturi. Celulita infectioasa reprezinta o forma de celulita caracterizata printr-o inflamare acuta a tegumentului. Cele doua tipuri de celulita nu trebuie confundate, cea infectioasa fiind o forma mult mai agresiva.

Celulita infectioasa, principalele simptome

In cazul celulitei infectioase, apar o serie de manifestari la nivelul pielii. Astfel, aceasta tinde sa se inroseasca si sa se inflameze in zona afectata de celulita infectioasa. Cand persoana atinge zona respectiva, o poate simti chiar mai calda dacat alte zone de pe suprafata corpului. Alte simptome care au fost asociate cu aceasta afectiune sunt:

  • Febra, frisoanele, oboseala excesiva, dureri de cap puternice, dar si musculare, greata;
  • Aparitia unor vezicule, dar si a ametelilor accentuate.

In cazul in care observati aceste manifestari si stiti ca aveti celulita, este indicat sa mergeti la medic pentru a se interveni din timp. Simptomele acestea arata faptul ca infectia se afla in faza de extindere in organism. In cazul in care nu este tratata atunci cand se observa aceste manifestari, celulita infectioasa poate sa produca o degradare puternica la nivelul ganglionilor limfatici. Si nu numai atat! Infectia poate patrunde in fluxul sanguin si poate sa duca chiar si la moartea persoanei.

scapa de celulita infectioasa

Celulita infectioasa. De ce apare?

Principalele cauze care duc la aparitia celulitei infectioase sunt anumite bacterii, cum ar fi streptococul sau stafilococul. De asemenea, alte cauze care produc celulita sunt si:

  1. Un sistem imunitar slabit;
  2. Prezenta altor infectii in organism, cum ar fi piciorul atletului;

Celulita infectioasa si factorii de risc

Anumite persoane sunt mai predispuse sa dezvolte celulita infectioasa daca au suferit, in trecut, de anumite afectiuni, cum ar fi, cele dermatologice, diabet, obezitate, hepatita si ciroza. De asemenea, cele care au luat droguri sau au facut anumite tratamente cu  medicamente imunosupresive, sunt predispuse sa dezvolte aceasta boala. Si muscatura unui animal poate sa duca la aparitia celulitei infectioase.

Cine pune diagnosticul in cazul celulitei infectioase?

Cel care poate sa puna diagnosticul de celulita infectioasa este medicul dermatolog. Acesta va analiza vizual zona afectata si va cauta semnele caracteristice acestei afectiuni. De asemenea, el va recomanda si un set de analize pentru a determina ce fel de bacterii au patruns in organism si daca exista inflamatii la nivelul ganglionilor limfatici.

Celulita infectioasa, prevenire

Cea mai importanta masura care se poate lua pentru a preveni aparitia celulitei infectioase este spalarea mainilor. Oricat de ciudat ar fi, pentru a impiedica instalarea acestei boli, este nevoie doar de apa si sapun. Doar asa se reduce numarul de bacterii care poate sa ajunga in organismul uman. In cazul in care observati ca v-ati zgariat sau ati suferit anumite rani, trebuie sa va spalati foarte bine zona si va o dezinfectati.

Si apa va poate ajuta sa preveniti aparitia acestei afectiuni. O buna hidratare a corpului are rolul de a va feri de celulita infectioasa.

Cum se poate interveni in cazul celulitei infectioasa?

O prima solutie pentru suprimarea acestei infectii este administrarea de antibiotice. Acestea pot fi luate sub forma de pastile, intravenos sau pot fi aplicate direct pe piele sub forma de creme sau de unguente speciale. Antibioticele recomandate in acest caz sunt penicilina, doxicilina sau nafcilina.

De asemenea, este necesara o ingrijire foarte atenta a pielii afectate, prin aplicarea unor comprese saline sau a unor ciorapi elastici pentru reducerea edemului format. Compresele sunt necesare in cazul in care se resimte durere in anumite zone afectate de celulita. Sunt recomandate si anumite medicamente, analgezice, care vor mai atenua din durerea resimtita. In cazul celor care au si diabet, este necesara o ingrijire mult mai atenta, deoarece riscul de aparitie a infectiilor este mult mai mare.

Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca, spre deosebire de „celulita estetica” care poate fi estompata prin masajul cu mainile, cu anumite perii sau cu ajutorul unor ventuze din silicon medical, aceste strategii nu sunt recomandate a fi aplicate in cazul celulitei infectioase, avand in vedere gravitatea acestei afectiuni.

zero celulita

Celulita infectioasa, tratament naturist

Acest tratament sa va lua doar la recomandarea medicului care a pus diagnosticul de celulita infectioasa. El va veni doar in completarea celui pe baza de antibiotice si nu il va inlocui. Astfel:

  • Uleiul de arbore de ceai este un ulei special care trebuie aplicat pe zona afectata. Efectele sale sunt antiinflamatoare si antibacteriene. Practic, este un antibiotic natural.
  • Uleiul de cocos este si el recomandat in tratarea celulitei infectioase. Acesta trebuie aplicat si lasat sa actioneze peste noapte pentru a beneficia de efectele dorite.
  • Echinaceea poate fi un real ajutor in cazul celulitei de tip infectios, deoarece are rolul de a distruge bacteriile care dus la aparitia bolii. Poate fi utilizata sub forma de gel sau unguent. Usturoiul este un alt element care lupta cu eficienta impotriva bacteriilor, fiind unul dintre ele mai puternice antibiotice care se gasesc in natura.
  • Turmericul este si el un bun aliat in lupta cu celulita. Curcumina este principalul ingredient al turmericului, cu efecte antiinflamatoare. Ceea ce trebuie sa faca bolnavul este sa amestece o lingura de pulbere cu un pahar de apa si sa consume aceasta bautura in fiecare zi.

Celulita infectioasa, netratata

In cazul in care nu se intervine la timp, celulita infectioasa poate sa produca adevarate ravagii in organismul uman. Ea se va raspandi in tot corpul si va duce la infectarea sistemului osos, a celui limfatic, dar si a inimii si creierului (meningita). De asemenea, celulita va duce si la aparitia cangrenelor (necrozarea tesuturilor).

Unul dintre efectele cele mai grave ale celulitei infectioase este infectarea sangelui (septicemia). In momentul in care ajunge in corp si se extinde, poate sa duca la deces, daca nu se intervine la timp.

In cazul in care observi oricare dintre simptomele si manifestarile prezentate aici, este indicat sa te duci cat mai repede la medicul specialist, pentru un diagnostic corect si pentru a se putea interveni din timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *