Masajul facial reprezinta o tehnica extrem de eficienta, care are ca scop mentinerea unui aspect tanar si stralucitor a pielii, uleiurile utilizate pentru ten amplificand semnificativ efectele acestei metode de intretinere.
Cand ar trebui sa incepem sa folosim ulei pentru ten?
Raspunsul la aceasta intrebare este simplu! Inainte de a aparea acele probleme pe care nu vrem sa le vedem atunci cand ne uitam in oglinda si anume: riduri, linii fine, pete, cosuri, piele uscata si „fara viata”.
Uleiul ar trebui sa faca parte din arsenalul de infrumusetare al oricarei femei care doreste sa fie fermecatoare si sa aiba un aspect intotdeauna proaspat. Pe langa creme, lotiuni, farduri si alte produse, specialistii in frumusete recomanda si realizarea masajului facial cu uleiuri potrivite fiecarui tip de ten.
Uleiurile fac pielea sa arata mai tanara
Ar trebui sa amintim faptul ca, pe masura ce trece timpul, organismul nu mai poate produce uleiuri naturale in aceeasi cantitate si, din acest motiv, el trebuie ajutat din exterior. Pielea are nevoie de ulei pentru a se mentine supla si frumoasa. In caz contrar, apar riduri si linii fine, iar aspectul va fi unul uscat si deshidratat.
Masajul cu ulei poate mentine un nivel optim al apei la nivelul pielii, protejand-o, astfel, de factorii nocivi din exterior. Indiferent de tipul de ten, exista un ulei potrivit pentru acesta; chiar si pentru cel gras.
Ce ulei ar trebui sa alegem?
Specialistii recomanda anumite uleiuri care au structuri moleculare mai mici, cum e arganul, squalenul (compus organic obtinut din ulei de ficat de rechin) sau uleiul de jojoba, acestea fiind doar cateva exemple din gama larga de uleiuri care pot fi intrebuintate. In cazul in care structura unui ulei este prea mare, nu poate penetra stratul superior al pielii.
Astfel, uleiurile mai usoare vor patrunde in nivelurile profunde ale tenului, fara a bloca porii. Este foarte important ca, atunci cand se alege un asemenea produs pentru masajul facial, sa se tina cont de tipul de ten. Se stie ca tenurile pot fi grase, mixte, normale, uscate, sensibile etc.
De asemenea, se recomanda uleiurile care sunt imbuteliate in sticla intunecata, deoarece, expunerea la lumina si caldura va deteriora uleiul. Trebuie sa alegem intotdeauna un ulei care nu are apa ca ingredient principal.
Caracteristicile tenului uscat
Tenul uscat este un ten mai dificil de intretinut, pentru ca prezinta o serie de probleme care nu apar la celelalte tipuri de ten. Acest tip de piele este extrem de fragil, subtiat, cu un aspect mat si lipsit de stralucire.
De asemenea, pe suprafata sa pot sa apara pete rosiatice si iritatii, iar ridurile sunt mult mai vizibile. Tenul uscat este caracterizat prin faptul ca nu produce suficienta cantitate de grasime, atat de necesara pentru crearea unui aspect sanatos si tanar.
Ce uleiuri se potrivesc tenului uscat?
Tenul uscat are nevoie de o puternica hidratare si, din acest motiv, sunt recomandate uleiurile bogate in acizi grasi omega, in vitaminele A, E, care sunt specifice pielii.
Uleiul de cocos si uleiul de squalane sunt ideale pentru tenul uscat. Cel de cocos are rolul de a contribui la producerea colagenului in piele, substanta deosebit de importanta pentru crearea unui aspect ferm al acesteia, in timp ce cel de squalan are puternice efecte anti-age.
Uleiurile mentionate au capacitatea de a mentine un nivel optim al umiditatii la nivelul pielii si de a atenua ridurile. De asemenea, tenul devine mai neted, mai catifelat, mai stralucitor, capatand, in timp, un aspect mai frumos.
Untul de shea, potrivit pentru tenul uscat
Un produs considerat potrivit de catre specialisti pentru intretinerea tenului uscat este untul de shea. Extrem de bogat in vitamine, in antioxidanti si in acizi grasi, ajuta pielea in procesul de secretie a colagenului, protejand-o si prevenind formarea ridurilor fine.
Cum se realizeaza masajul tenului uscat?
Pentru efectuarea masajului tenului, sunt suficiente cateva picaturi din uleiul ales si aplicarea sa pe tenul care, initial, a fost foarte bine curatit. Miscarile care trebuie executate trebuie sa fie blande si circulare si de jos in sus, opus gravitatiei. Masajul se poate executa timp de cateva minute, dupa care se indeparteaza prin clatirea cu apa calduta si apoi rece, pentru inchiderea porilor.
Alte uleiuri recomandate pentru tenul uscat: uleiul de masline, de avocado, uleiul de argan, precum si cel de portocale.
Caracteristicile tenului normal
Un ten normal este considerat un ten aflat in echilibru. Astfel, circulatia de la nivelul pielii este una foarte buna, nu prezinta uleiuri in exces, dar nici prea putine. De asemenea, tenul normal nu sufera de acnee, nu are puncte negre si nu se inroseste.
Pielea este neteda, foarte catifelata, iar porii si ridurile nu sunt vizibili. Este, precum afirma si specialistii, tenul ideal. Dar asta nu inseamna ca nu are nevoie de ingrijire.
Ce uleiuri se potrivesc tenului normal?
Se recomanda pentru intretinerea tenului normal uleiul de jojoba si cel de argan. Acestea sunt uleiuri bogate in vitamina E care are rolul de a ajuta in combaterea nu numai a ridurilor, dar si a petelor. De asemenea, pe lista uleiurilor potrivite pentru tenul normal se afla si uleiul de lavanda, de rozmarin si cel de trandafir.
Uleiul de lavanda este un agent care are o puternica forta de regenerare a pielii si de cicatrizare a ei, in timp ce uleiul de rozmarin are capacitatea de a mentine pielea ferma si elastica. Uleiul de trandafir are rolul de a hidrata intens pielea si de a o face extrem de catifelata.
Cum se realizeaza masajul tenului normal?
Pentru realizarea masajului facial, se pun cateva picaturi din uleiul ales in palme si se aplica pe ten, dupa ce acesta a fost in prealabil, demachiat si bine curatat. Masajul se realizeaza cu miscari blande si circulare, respectand principiul antigravitational (de jos in sus).
Masajul se executa timp de cateva minute, dupa care tenul se clateste cu apa calduta si apoi rece si se tamponeaza cu un prosop moale.
Caracteristicile tenului acneic
Tenul acneic este un ten problematic, deoarece este predispus la cosuri si la o secretie prea mare de sebum. Aceste aspecte se datoreaza unei hiperactivitati a glandelor sebacee. Cauzele unui ten cu asemenea probleme ar fi, pe langa cea mentionata, bacteriile sau o activitate prea mare a hormonilor androgeni.
De asemenea, specialistii sustin ca si stresul, alimentatia, cat si unele medicamente ar putea declansa episoadele de acnee. Roseata, punctele negre, nodulii sunt doar cateva dintre problemele care pot sa apara pe un asemenea ten.
Ce uleiuri se potrivesc tenului acneic?
Din cauza naturii sale problematice, tenul acneic are nevoie de o ingrijire speciala. In privinta uleiurilor, cel potrivit, conform dermatologilor, ar fi cel de squalane, pentru ca are capacitatea de a diminua productia naturala de ulei a pielii.
Majoritatea persoanelor cu acnee incearca sa isi usuce pielea, acesta fiind unul dintre cele mai grave lucruri pe care le-ar putea face. Acneea este un semnal care spune ca nu exista un echilibru intre apa si nivelul de uleiuri naturale.
De aceea, pe langa uleiul de squalane, sunt recomandate cele usoare, cum ar fi cel de jojoba si arbore de ceai. Aceste uleiuri sunt ideale pentru masajul facial, deoarece ele contin o serie de ingrediente ce pot distruge bacteriile care cauzeaza acneea si ajuta, in acelasi timp, la indepartarea celulelor moarte.
Cum se realizeaza masajul tenului acneic?
Inainte de realizarea masajului cu ulei a tenului acneic, este necesara efectuarea anumitor pasi si anume:
- Demachierea- este recomandata utilizarea unui demachiant pe baza de stearina si se realizeaza pana in momentul in care se observa ca dischetele de bumbac sunt curate.
- Baia de aburi- se face timp de maxim 10 minute, pentru a se evita uscarea tenului. Se va avea grija ca aburii sa nu fie prea fierbinti.
- Dezinfectarea tenului- se realizeaza cu o lotiune dezinfectanta.
Dupa acesti pasi, se poate trece la realizarea masajului propriu-zis cu uleiul ales. La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de ten, se vor pune cateva picaturi in palma si se va realiza masajul cu miscari blande si circulare, dupa care se va clati fata cu apa calduta si apoi rece, pentru inchiderea porilor.
Caracteristicile tenului gras
Tenul gras este caracterizat printr-o secretie mare de sebum care apare la cateva ore dupa ce pielea a fost curatata foarte bine. Aceasta are un aspect lucios, straluceste si este predispusa la acnee si la puncte negre.
De asemenea, este lipsita de fermitate, are porii vizibili, semanand cu o portocala. Tenul gras este aspru si gros la atingere si pielea, din cauza excesului de sebum pe care il produce, pare incarcata.
Ce uleiuri se potrivesc tenului gras?
Specialistii recomanda pentru tenul gras anumite uleiuri si anume uleiul de aloe vera, cel de lavanda, de argan, dar si uleiul de arbore de ceai. De asemenea, si cel de kukui si uleiul de squalane sunt recomandate pentru intretinerea tenului gras.
Aceste uleiuri mentionate sunt bogate in vitamine, precum C, E si B, dar si in minerale, care au rolul de a hrani pielea in profunzime. De asemenea, pe langa mentinerea elasticitatii si a fermitatii, pot sa creeze si un nivel optim al sebumului.
Specialistii sustin faptul ca persoanale cu tenul gras ar trebui sa utilizeze, pe langa un ulei potrivit, si un hidratant care sa contina acizi alfa hidroxi, substante care se extrag din fructe, cu rol esential in obtinerea unui ten sanatos si frumos.
Cum se realizeaza masajul tenului gras?
Masajul tenului gras se va face dupa ce acesta a fost foarte bine curatat initial. Se recomanda, la fel ca in cazul tenului acneic, sa se faca o demachiere „ca la carte” si o baie de aburi pentru deschiderea porilor.
Dupa realizarea acestor pasi, se poate trece efectiv la masajul tenului cu unul dintre uleiurile mentionate mai sus. Se va efectua cu miscari circulare si blande, dupa care se va clati fata cu apa calduta si apoi rece. Se recomanda ca masajul sa fie facut timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana.
Caracteristicile tenului mixt
Tenul mixt este unul dintre cele mai comune tipuri de ten si se caracterizeaza prin prezenta atat a zonelor grase, cat si a celor normale sau uscate. De obicei, zonele ce prezinta o secretie mai mare de sebum sunt fruntea, nasul, partile de langa acesta si barbia.
In aceste arii, pielea are un aspect lucios, iar porii sunt mai vizibili decat in celelalte zone de pe fata, fiind mai predispuse la cosuri si puncte negre. In schimb, obrajii si restul fruntii prezinta caracteristicile pielii normale sau uscate.
Din acest moriv, acest tip de ten este mai dificil de intretinut, pentru ca, atunci cand sunt alese produsele de ingrijire, trebuie sa se tina cont de caracteristicile ambelor tipuri de piele.
Ce uleiuri se potrivesc tenului mixt?
In ceea ce priveste gama de uleiuri care poate fi utilizata de cei care au tenul mixt, se pot aminti aici, uleiul din samburi de struguri, cel de jojoba, uleiul din samburi de caise, uleiul de macadamia si cel de orez.
Toate aceste uleiuri mentionate au capacitatea de a hidrata intens pielea, dar fara sa astupe porii. Sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, elemente esentiale in combaterea efectelor radicalilor liberi care distrug pielea.
Uleiul din samburi de struguri are rolul de a stimula productia de colagen si de a mentine un nivel optim al umiditaii la nivelul pielii, in timp de uleiul de jojoba poate echilibra secretia de sebum din zona-T a fetei. Uleiul de caise nu lasa pielea grasa si ofera pielii un aspect ferm si suplu, in timp ce uleiul de macadamia hraneste pielea in profunzime.
Cum se realizeaza masajul tenului mixt?
Masarea tenului mixt cu ulei se realizeaza numai dupa ce acesta a fost initial demachiat si curatat cu produse specifice (demachiant, lotiune tonica). Se pun in palma cateva picaturi din uleiul ales si se trece la masarea zonelor fetei, miscarile fiind executate de la interior la exterior, fie cu degetele, fie cu palma intreaga.
Se recomanda masarea tenului mixt timp de 10 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Dupa finalizare, pielea se va spala atat cu apa calduta, cat si cu apa rece, pentru inchiderea porilor.
Caracteristicile tenului deshidratat
Foarte multe femei, si nu numai, se pot confrunta, la un moment dat, cu deshidratarea mai mare sau mai mica a pielii de pe fata. Cauzele acestui fenomen sunt multiple, de la factori de mediu (aerul prea uscat, vantul sau temperaturile prea inalte) si pana la alimentatia necorespunzatoare, lipsita de grasimi sanatoase.
Este cunoscut faptul ca nutritia are un cuvant greu de spus in ceea ce priveste aspectul pielii. Astfel, in cazul in care nu se consuma o cantitate potrivita de legume, de fructe proaspete, dar si peste gras, pielea va avea un aspect lipsit de stralucire si se va exfolia mai repede. De asemenea, este predispusa, din cauza lipsei unei hidratari eficiente, la riduri si linii fine.
Ce uleiuri se potrivesc tenului deshidratat?
Tenul deshidratat, asa cum ii spune si denumirea, nu are o cantitate suficienta de apa. Astfel, se vor alege acele uleiuri care au capacitatea de a reface si de a mentine un nivel optim al umiditatii la nivelul pielii.
Specialistii recomanda in acest sens o paleta larga de uleiuri care au rolul de a hidrata intens pielea si aici amintim, in primul rand, uleiul de cocos. Acesta este un ulei care este absorbit foarte bine in piele, putand fi si un excelent demachiant.
De asemenea, poate sa previna aparitia ridurilor fine si sa le estompeze pe cele care exista deja. Un alt ulei recomandat pentru tenul deshidratat este cel de seminte de cactus, considerat un agent foarte puternic de hidratare. Mai poarta denumirea de „botox natural”, avand o cantitate semnificativa de vitamina E.
Uleiul de macadamia, untul de cacao si uleiul de samburi de strugure sunt alte uleiuri care pot hrani intens pielea deshidratata, ajutand-o sa arata mai neteda, mai supla si sa ajute in ameliorarea acelui aspect de „stafida”.
Cum se realizeaza masajul tenului deshidratat?
Dupa ce tenul a fost initial curatat bine cu un demachiant nutritiv, se va realiza masajul facial cu unul dintre uleiurile amintite mai sus. Nu se recomanda in acest caz baia de aburi, pentru a nu usca si mai tare pielea. Masajul se realizeaza cu miscari circulare si blande, pornind de la centrul fetei spre exterior, respectandu-se principiul antigravitatiei (de jos in sus si nu invers).
Masajul facial se recomanda a fi realizat de 3-4 ori pe saptamana, timp de 15 minute. Dupa finalizare, tenul se va clati cu apa calduta si se va tampona cu un prosop moale.
Caracteristicile tenului matur
Tenul matur este tenul celor trecuti de o anumita varsta. Este un ten caracterizat de riduri fine si profunde, cat si de un aspect tern, lipsit de viata, elasticitate si fermitate. De ce se intampla asta? Pentru ca, cu trecerea anilor, organismul nu mai poate secreta o cantitate suficienta de colagen sau de elastina, elemente care dau pielii acel aspect sanatos si tanar.
De asemenea, tenul matur prezinta riduri mai ales in zona ochilor si a gurii si, din acest motiv, trebuie acordata o atentie deosebita acestor arii.
Ce uleiuri se potrivesc tenului matur?
Tenul matur poate fi hranit cu ajutorul mai multor uleiuri cum ar fi, uleiul de masline, uleiul de migdale dulci, de avocado, uleiul de argan sau cel de jojoba.
Uleiul de masline este unul dintre cele mai apreciate uleiuri tocmai puterii sale de hidratare si hranire a pielii, dar si a paletei bogate de vitamine si minerale (vitamina E, K, calciu, fier, potasiu etc). Are capacitatea de a regenera pielea si de a-i reda stralucirea.
Uleiul de migdale este printre cele mai bune cand vine vorba de intretinerea tenului matur, pentru ca are capacitatea de a mentine un nivel optim al apei la nivelul pielii, in timp ce uleiul de avocado poate sa reduca petele specifice varstei inaintate.
Uleiul de argan si cel de jojoba sunt considerate adevarate tratamente pentru tenul matur pentru ca una dintre proprietatile pe care le au este aceea de a estompa ridurile deja existente si de a ajuta la prevenirea altora noi.
Cum se realizeaza masajul tenului matur?
Specialistii recomanda, in cazul tenului matur, ca masajul sa se realizeze cat mai des posibil. Astfel, dupa curatarea prealabila a pielii, se pun in palma cateva picaturi de ulei, ales din lista de mai sus, si se incepe masarea pielii, avand grija sa se insiste in zonele-problema: gura, fruntea si ochii.
Este recomandat ca masajul tenului matur sa dureze pana la 20 de minute. Dupa finalizare, tenul se va curata cu apa calduta si se va aplica apoi, o crema hidratanta anti-aging.
Caracteristicile tenului cu pistrui
Pistruii pot oferi mult farmec unei persoane, scotand-o din anonimat. Insa, nu toata lumea este fericita atunci cand se priveste in oglinda si observa acele pete mici, mai inchise la culoare. Majoritatea femeilor isi doresc ca tenul sa fie uniform si sa aiba aceeasi culorea peste tot; fara pete maro sau rosii. Acest tip de ten, in clipa in care este expus la soare, poate sa sufere anumite transformari, in sensul ca acei pistrui se pot accentua si chiar inmulti.
Specialistii in cosmetica recomanda ca, pe langa utilizarea unor creme de protectie solara si folosirea unor altor produse de ingrijire, cum ar fi uleiurile.
Ce uleiuri se potrivesc tenului cu pistrui?
Se recomanda, in cazul pielii cu pistrui, uleiul de ricin si uleiul de masline extravirgin. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai bogate in vitamina E, enzime, dar si proteine si saruri minerale.
Acest ulei are capacitatea de a hrani intens pielea, de a o hidrata si poate, in timp, sa estompeze petele pigmentare. Se recomanda, din cauza vascozitatii sale, sa fie amestecat cu uleiul de masline.
Cum se realizeaza masajul tenului cu pistrui?
Se recomanda masarea tenului cu ulei de ricin, simplu sau in amestec cu cel de masline, dupa ce pielea a fost demachiata si bine curatata initial. Masajul se face pornind de la interiorul fetei spre exterior. Dupa finalizare, este indicat sa se lasa sa actioneze inca 20-30 de minute, dupa care se va clati fata cu apa calduta.
Masajul cu ulei a tenului cu pistrui se recomanda a fi realizat de cel putin 3 ori pe saptamana, timp de 10-15 minute.
Caracteristicile tenului sensibil
Unii dermatologi afirma ca, la un moment dat, oricine poate avea tenul sensibil. Acest tip de ten poate fi recunoscut prin faptul ca reactioneaza deosebit de repede si puternic la actiunea unor factori externi. Astfel, indiferent de varsta pe care o are persoana, tenul poate fi foarte afectat de elemente din mediul inconjurator sau de anumite produse folosite.
Caldura mare, temperaturile joase, noxele din atmosfera, stresul, anxietatea, fumatul, o alimentatie deficitara, cat si lipsa unei cantitati optime de apa pot sa duca la sensibilizarea tenului.
Persoanele care au tenul sensibil il pot simti, de foarte multe ori, cum se „intinde”. De asemenea, pot aparea si niste senzatii de arsura sau asemenea unor intepaturi de insecte. Tenul matur este predispus la o deshidratare mai puternica, la iritare, exfoliindu-se mai usor si mai repede decat celelalte tipuri de ten.
Ce uleiuri se potrivesc tenului sensibil?
Avand in vedere caracteristicile tenului sensibil, este nevoie de aplicarea unor produse potrivite care sa ajute la ameliorarea tututor problemelor cu care acesta se poate confrunta.
Astfel, specialistii in cosmetica recomanda uleiul de orez, cel de galbenele, uleiul de squalane, untul de shea sau uleiul de avocado. Uleiul de orez are un efect anti-imbatranire, ameliorand aspectul ridurilor fine, dar si a liniilor de pe suprafata pielii.
Se stie despre orez ca este unul dintre cele nutritive cereale, fiind bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, toate acestea facandu-l un ulei ideal pentru pentru tenul care se irita usor.
Uleiul de galbenele, ideal pentru tenul sensibil
Uleiul de galbenele este unul dintre cele mai apreciate uleiuri, specialistii identificand peste 60 de substante nutritive cu efecte extraordinare asupra pielii. Fiind un foarte bun antiinflamator si cicatrizant, nu trebuie sa mire pe nimeni faptul ca este un ulei ideal pentru tenul sensibil.
Uleiul acesta ajuta la regenerarea celulelor pielii, fiind un aliat de nadejde cand vine vorba de actiunea factorilor externi, cei care pot dauna atat de mult tenului sensibil. Astfel, dupa o lunga utilizare, tenul poate fi ajutat sa devina mai neted, mai luminos, capatand un aspect mai sanatos.
Untul de shea este recomandat pentru tenul sensibil, deoarece poate sa hraneasca si sa regenereze pielea sensibila. Bogat in vitaminele F, A, E, sar si D, untul de shea este ideal pentru prevenirea ridurilor, dar si pentru ameliorarea iritatiilor si a petelor rosiatice.
Cum se realizeaza masajul tenului sensibil?
Si tenul sensibil, la fel ca celelalte tipuri de ten, are nevoie de masaj. Astfel, dupa o curatire atenta a pielii cu produse specifice pielii sensibile, se poate trece la masarea sa. Miscarile care trebuie executate trebuie sa fie blande, realizate fie cu degetele, fie cu palma intreaga.
De asemenea, se va porni de la centrul fetei si se va merge spre exterior, de jos in sus (opus gravitatiei). Specialistii recomanda ca o sedinta de masaj facial sa dureze minim 15 minute si sa se realizeze de 2-3 ori pe saptamana. Dupa finalizare, fata se va clati cu apa calduta, apoi cu rece si se va tampona cu un prosop moale.
Care sunt beneficiile masajului facial cu ulei?
Masajul este una dintre cele mai indragite tehnici de relaxare, acest efect fiind inregistrat nu numai in cazul masajului corporal, ci in in cazul celui facial. Aceasta tehnica are rolul de a ajuta la incetinirea procesului de degradare celulara deci, de imbatranire prematura a tenului.
De asemenea, activitatea sangelui se intensifica, iar pielea primeste o cantitate mai mare de oxigen, permitand patrunderea in profunzime a tuturor elementelor nutritive din uleiurile utilizate.
Masajul facial cu ulei are rolul de a stimula productia de colagen si de elastina din piele, substante cu rol deosebit de important in mentinerea unui aspect sanatos si frumos al tenului. Si muschii beneficiaza de pe urma masajului facial, acesta avand rolul de a le imbunatati tonusul.
Concluzii
Uleiurile, atunci cand se doreste mentinerea unui aspect sanatos, tanar si suplu a pielii, sunt elemente care ar trebui sa faca parte din arsenalul de produse de ingrijire a fiecarei femei. Indiferent de tipul de ten, exista o paleta larga de uleiuri care pot fi folosite in mod frecvent.
Masajul facial realizat cu uleiuri specifice nu are decat beneficii pentru piele si, ceea ce are un cuvant greu de spus, atunci cand se doresc rezultate, este consecventa. Masajul trebuie sa faca parte din ritualul saptamanal de infrumusetare, asa cum fac parte si celelalte metode de ingrijire adoptate.
Frumusetea este un dar, iar pielea reprezinta „cartea de vizita” a oricarei femei. Astfel, fiecare dintre noi putem, cu ajutorul uleiurilor, sa prezentam cele mai frumoase variante ale noastre.