Un atac de panica si un atac de cord ar putea parea similare din cauza unora dintre simptome. Persoanele care sufera de oricare dintre ele pot avea dificultati de respiratie, furnicaturi la nivelul bratelor sau mainilor, greata, transpiratie, tremuraturi, fibrilatii si chiar o durere ascutita in piept. S-ar putea dovedi dificil sa le deosebesti pe cele doua, dar exista diferente intre cele doua.

„Un atac de cord tipic apare atunci cand una dintre arterele coronare, care sunt artere care furnizeaza sange muschiului inimii, devine blocata sau obstructionata. Acest lucru duce la o scadere a aportului de sange la muschiul inimii”,

Dr Tamara B. Horwich. profesor clinic asociat de medicina, cardiologie / boli cardiovasculare la Scoala de Medicina David Geffen de la UCLA.

Cu toate acestea, exista modalitati de a le deosebi pe cele două. De exemplu, stiind daca aveti factori de risc pentru un atac de cord va va ajuta sa-l deosebiti pe unul de celalalt. Factorii de risc pentru un atac de cord includ diabet, postmenopauza, munca cu stres ridicat, daca aveti fibrilatie atriala, o afectiune cardiaca care provoaca palpitații sau daca aveti antecedente familiale. Alti factori de risc includ fumatul, hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, lipsa activitatii fizice si stresul cronic.

Atacurile de panica se pot intampla oricui, inclusiv copiilor. Poate aparea spontan sau un eveniment stresant il poate declansa, dar nu prezinta pericole imediate. Cu toate acestea, un atac de cord poate fi fatal si necesita asistenta medicala urgenta. La femei, uneori simptomele bolilor de inima pot fi confundate cu un atac de panica, conform Asociației de Anxietate si Depresie din America.

Dr. Tamer I. Sallam, profesor asistent de medicina la Scoala de Medicina David Geffen din UCLA, a declarat ca durerea in piept sau brat este un semn comun al unui atac de cord, dar nu apare in acelasi mod pentru toti. In special la femei, acestea „sunt mai putțin susceptibile sa experimenteze dureri in piept si pot prezenta alte semne, cum ar fi oboseala neobisnuita sau disconfortul in partea superioara a corpului”.

atac-de-panica

Iata noua semne care arata diferentele dintre cele doua:

  1. Durere

In timpul unui atac de panica puteti simti o durere ascutita, ca un junghi in mijlocul pieptului, in timp ce un atac de cord este ca o durere si presiune asupra pieptului. De asemenea, durerea se estompeaza in timp intr-un atac de panica. Cu toate acestea, intr-un atac de cord, se poate deplasa la brat, maxilar sau omoplati.

  1. Debutul

Un atac de panica poate aparea brusc sau din cauza stresului extrem, in timp ce un atac de cord va avea loc brusc sau in timpul efortului fizic, cum ar fi urcarea scarilor.

  1. Durata

In cazul unui atac de cord, durerea se agraveaza in timp, dar in cazul unui atac de panica, va trece in 20-30 de minute. Durerea toracica poate fi usoara la inceput si poate deveni severa, in timpul unui atac de cord. Este important sa consultati imediat un medic, in cazul unui infarct.

  1. Alte diferente

In cazul unui atac de panica, s-ar putea sa aveti dificultati de respiratie, batai accelerate ale inimii, transpiratie, tremuraturi si maini lipicioase, precum si furnicaturi. Pe de alta parte, simptomele atacului de cord sunt de lunga durata si pot provoca greata si varsaturi. Ar putea parea, de asemenea, o problema digestiva. La urma urmei, cercetatorii din Cleveland Clinic au descoperit o legatura intre boala coronariana (CAD) si cresterea excesiva a bacteriilor din intestinul subtire.

Pacienții cu crestere excesiva a bacteriilor din intestinul subtire (SIBO) ar putea avea un „risc ridicat de CAD si pot avea si alti factori de risc CAD, cum ar fi hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia sau diabetul, controlati mai agresiv pentru a scadea sansele de agravare a bolii coronariene, ducand la un eveniment grav ca un atac de cord „, spune gastroenterologul Clinicii Cleveland Dr. Bo Shen, specializat in boli inflamatorii intestinale.

Crizele cardiace sunt mai frecvente dupa anii ’60. „Varsta medie de debut a atacului de cord este de 65 de ani la barbati si 72 de ani la femei”, spune Horwich. „Cu toate acestea, atacurile de cord pot aparea mult mai devreme in viata – si la cei de 30 de ani – pentru persoanele care au colesterol foarte ridicat”, a adaugat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.