Vergeturile sunt rezultatul acumulării sau pierderii bruște a greutății corporale. Acestea apar în general pe abdomen, fese, coapse, sâni și în funcție de gravitatea lor de la culoarea roșie/roz până la violet/albastru.
De obicei, vergeturile se estompează de la sine, însă întrebarea care le preocupă pe multe femei, mai ales în sezonul cald este: “Uleiurile esențiale te pot scăpa de vergeturi?”.
Deși nu exstă un tratament care să te scape complet de vergeturi, uleiurile esențiale au un rol important în ameliorarea vergeturilor, reducând simțitor aspectul și textura vergeturilor. În acest articol vei afla cum să folosești uleiurile esențiale pentru ameliorarea vergeturilor.
- Uleiul de argan. Acesta este obținut din sâmburii arborilor de argan, fiind unul dintre cele mai eficiente uleiuri pentru tratarea pielii. Ajută la creșterea elasticității pielii, prevenirea și reducerea vergeturilor. Un studiu din anul 2015 arată că atât consumul cât și aplicarea pe piele a uleiului de argan îmbunătățește elasticitatea pielii chiar și în perioada postmenopauză.
- Gotu Kola. Utilizat în medicina tradițională chineză și Ayurveda, pentru tratarea afecțiunilor legate de piele, compușii acestuia ajută la creșterea producției de colagen și rezistența pielii.
Un studiu pus în practică pe 100 de femei insarcinate, 50 dintre acestea au folosit cremă cu extract de gotu kola, iar celelalte au folosit o cremă placebo. Rezultatul a fost unul uimitor, deoarece vergeturile în zona abdomenului au apărut cu precădere la grupul femeilor ce au folosit crema placebo.
S-au constatat rezultate notabile în vindecarea pielii afectate de crăpături, răni, arsuri, dar și în cicatrizarea corectă a țesuturilor.
- Uleiul de măceșe. Obținut din fructele sau semințele măceșelor, folosit de egipteni și maiași, s-a demonstrat a fi foarte eficient în prevenirea apariției vergeturilor la gravide. Acesta conține 80% acizi grași esențiali, omega 3, 6 și 9, fiind un puternic antiinflamator și antioxidant.
Mai poate fi folosit și în tratarea scalpului uscat sau a pielii uscate, din cauza substanțelor chimice din produsele de îngrijire.
- Uleiul de migdale amare. Acesta este obținut dintr-un alt tip de migdale, față de cele dulci pentru consum. Migdalele amare nu sunt comestibile deoarece compușii chimici se pot comporta precum intoxicația cu cianuri. Uleiul de migdale amare este utilizat pe scară largă în produsele cosmetice, previne îmbătrânirea organismului și îmbunătățește Dacă ai luat în calcul achiziționarea acestui tip de ulei pentru a face un ser hidratant, trebuie să fii foarte atentă la cantitatea de ulei de migdale amare folosită, deoarece acesta poate deveni toxic folosit necorespunzător.
- Ulei de rodie și extract de fructul dragonului. Primul obținut din semințe de rodie și al doilea din rășina copacului dracaena din Madagascar, ambele uleiuri sunt considerate antioxidante și antiinflamatorii. O cremă cu extract de rodie și fructul dragonului, are o eficiență maximă în elasticitatea, hidratarea și îngroșarea pielii. Cercetătorii susțin că un astfel de tip de cremă poate ajuta la prevenirea și îmbunătățirea aspectului vergeturilor.
Poți încerca și aceste uleiuri si unturi care pot îmbunătăți efectele tratării vergeturilor
- Untul de shea. Obținut din fructele arborelui de shea, este folosit la scară largă în perioada rece a anului, mulți dintre cei care au folosit untul de shea, declară că nu există nimic mai hidratant și mai reparator decât acesta. Datorită puterii de hidratare, este folosit des în diluarea uleiurilor esențiale, îmbunătățirea circulației sângelui și vindecarea rănilor, chiar dacă unii susțin că ajută la prevenirea vergeturilor, nu există cercetări în acest sens.
- Uleiul de măsline. Folosit la o scară foarte largă, acesta poate fi utilizat și ca bază în pentru diferite creme sau seruri. Este cunoscut și pentru puterea de hidratare a pielii dar și ca antioxidant.
- Ulei de Neroli. Obținut din portocal amar, originar din Asia, acest tip de ulei are proprietățile de a revitaliza pielea uscată, netezirea ridurilor, diminuarea cearcănelor și a pungilor de sub ochi, dar și îmbunătățirea aspectului vergeturilor. Fiind un extract scump, acesta poate fi înlocuit foarte ușor cu uleiul de petitgrain, cu aceleași proprietăți, dar mult mai ieftin.
Uleiuri suplimentare cu un procent ridicat de hidratare a pielii și prevenirii vergeturilor
Ulei cu vitamina E. Este un antioxidant cunoscut pentru beneficiile anti-îmbătrânirii și regenerare a pielii, deseori folosit pentru reducerea aspectului vergeturilor și cicatricilor. Prin combinarea vitaminei E cu alte uleiuri esențiale, îți poate oferi un tratament complet împotriva vergeturilor.
- Uleiul de lavandă. Cunoscut pentru abilitățile sale de vindecare a rănilor, uleiul de lavandă poate crește producerea de colagen, ajută la elasticitatea pielii și în același timp la rezistența pielii.
- Ulei de patchouli. Există puține cercetări cu privire la eficiența asupra tratării vergeturilor. În combinație cu alte uleiuri esențiale, poate aduce o îmbunătățire în tratarea vergeturilor ușoare.
- Ulei de trandafir. Pe lângă efectul de hidratare intensă a pielii, ajută la stimularea producerii de keratina, necesară întăririi pielii, stimulând producerea de colagen.
Cum se folosesc uleiurile esențiale
Înainte de toate, îți recomandăm să achiziționezi uleiurile esențiale doar de la producători ori de la o sursă sigură din următoarele motive:
- îți poate furniza fișa de securitate a produsului
- este un producător cu renume în piață, cu o paleta impresionantă de tipuri de uleiuri
- comercializează doar produse naturale
Unele uleiuri esențiale pot fi folosite ca diluție pot fi eficiente în lupta cu vergeturile, dacă sunt folosite ca bază pentru creme sau seruri:
- ulei de migdale dulci
- ulei de jojoba
- ulei de măsline
- ulei de cocos
- ulei de semințe de struguri
- ulei de sâmburi de caise
- ulei de germeni de grâu
Recomandarea specialiștilor este să folosești aceste uleiuri ca bază împreună cu uleiurile esențiale, care prin amestecul lor rezultă soluții pentru tratarea vergeturilor dar și pentru prevenirea lor. Mai jos detaliem compoziția minimă, cu care ai putea începe un tratament împotriva vergeturilor.
- 2,5% diluție sau 15 picături de ulei esențial la 30 gr. de produs
- 3% diluție sau 20 picături de ulei esențial la 30 gr. de produs
- 5% diluție sau 30 picături de ulei esential la 30 gr. de produs
- 10% diluție sau 60 picături de ulei esential la 30 gr. de produs
Pentru siguranță, te sfătuim să începi cu cel mai mic procent de diluție, în acest fel vei evita apariția iritării și îți vei da seama în același timp care este procentul optim de soluție active pentru lupta împotriva vergeturlor de pe corpul tău.
O altă modalitate de prin care poți testa dacă ești alergică la un anumit tip de ulei esential, este metoda plasturelui. Adaugă două picături din soluția diluată pe un plasture, după care aplică plasturele pe o zonă delicată cum ar fi încheietura mâinii sau a brațului timp de 24 de ore. In cazul în care apare iritația, uleiul nu este sigur de utilizat sau concentrația este prea mare.
Siguranța utilizării uleiurilor esențiale pe timpul sarcinii
Cel mai ușor mod de a scăpa de vergeturile din timpul sarcinii este folosirea uleiurilor esențiale. Însă există puține cercetări privind siguranța folosirii uleiului esential în timpul sarcinii sau alăptării. Din cauza faptului că nu se știe cu claritate cât de mult poate pătrunde uleiul esential in piele, în timpul sarcinii sau alăptării este indicat să nu folosești ulei esential, dar dacă te vei hotărâ să faci un asemenea tratament, este indicat să-l urmezi sub stricta atenție a unui medic specialist.
Efecte secundare și riscuri în tratarea vergeturilor
Efectele secundare precum eczema, urticaria, roșeață, mâncărimea sunt problemele ce pot să apară la începutul tratamentului sau în timpul acestuia. Indicat este ca atunci când simți nereguli, să oprești imediat tratamentul și să consulți un medic specialist.
Pentru reducerea riscului apariției reacțiilor adverse, ar trebui să folosești doar uleiuri esențiale de calitate superioară și diluate cu atenție în alte uleiuri folosite ca bază de diluție.
Uleiul esențial de lămâie și uleiurile citrice în general, îți pot sensibiliza pielea expusă la soare, pot provoca erupții sau chiar arsuri solare. Te sfătuim să eviți expunerea la soare timp de 24 de ore după fiecare ședință, în cazul în care ai ales un tratament cu uleiuri citrice.
Deși vergeturile nu pot dispărea complet de pe corp, unii cercetători în domeniu spun ca unele uleiuri esențiale pot ajuta la reducerea aspectului vergeturilor și chiar la întreținerea pielii din jurul lor. Alți factori importanți în apariția vergeturilor ar mai fi nivelul hormonal, stresul dar și genetic.
Cel mai bun sfat de care ar trebui să ții cont în combaterea acestor afecțiuni este să ai o alimentație sănătoasă, viață activă și menținerea unui nivel hormonal optim. Dacă deja urmezi acest sfat ca pe un stil de viață normal, ia în considerare tratamentele cu uleiuri esențiale ca o procedură complementară în menținerea sănătății pielii tale.