Pielea unora dintre noi este mai sensibila, raspunzand mai rapid in fata radicalilor liberi si factorilor iritanti. Atunci cand vine vorba de ingrijirea pielii sensibile, predispuse la alergii, este important sa folosesti tratamente naturale, care sa nu provoace disconfort si sa nu afecteze sanatatea pielii pe termen lung.
Este foarte important insa ca atunci cand alegi tratamentele naturiste sa ai in vedere alergiile deja existente, astfel incat sa nu le intensifici. Spre exemplu, o piele alergica la soare nu va trebui supusa unor tratamente care sa o faca mai sensibila la expunere, alergia la polen nu va reactiona prea bine la folosirea unei creme care contine chiar si simple urme de polen etc.
Un tratament naturist renumit pentru faptul ca nu provoaca niciun fel de alergie este cel cu ulei de camelia. Uleiul de camelia sinensis este de fapt uleiul obtinut din planta de ceai. Beneficiile ceaiului nu mai au nevoie de nicio prezentare, dar iata ca acesta se dovedeste eficient chiar si asupra pielii sensibile. Uleiul de camelia se obtine din semintele plantei de ceai si este folosit in tarile asiatice de sute de ani, fiind unul dintre cele mai vechi produse cosmetice pentru ingrijirea parului si pielii. In Japonia exista chiar si o varietate speciala de ulei de camelia, cu un istoric important in folosirea pe post de gel de par de catre samurai si gheise.
Alergiile sunt cel adesea asociate cu mancarimile, inrosirea sau umflarea pielii si starea de disconfort. Pielea alergica raspunde imediat la contactul cu factorul declansator, acesta luand forme dintre cele mai variate. O forma comuna de alergie este cea la nichel sau diferite metale, manifestata adesea atunci cand sunt purtate bijuterii sau accesorii. De asemenea, alte alergii cuprind diferite tipuri de tesaturi sau substante intalnite in produsele cosmetice. Unele alergii ale pielii pot functiona in comun cu alergii respiratorii sau la mancare.
Alergia la parfum este una dintre cel mai des intalnite. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat cele mai multe produse cosmetice si de ingrijire contin parfum. Trebuie sa ai astfel foarte mare grija atunci cand alegi chiar si gelul de dus sau samponul. Cele mai eficiente produse in acest caz sunt cele naturale sau care au eticheta fragrance-free.
La fel de comune sunt si alergiile la substantele din cremele pentru protectie solara. Multe dintre acestea devin alergenice la expunerea la soare, creand paradoxul de a fi create pentru protectia solara, dar neavand o compozitie stabila la expunere. Printre aceste substante se numara acizii para-aminobenzoici sau saliciliatii.
Uleiul de camelia are profunde efecte hidratante si de protectie a pielii impotriva radicalilor liberi. Acest lucru se datoreaza compozitiei mari de antioxidanti, vitamine si minerale. Fiind complet lipsit de alergeni, uleiul de camelia poate fi folosit pentru hidratarea pielii sensibile si chiar si a celei predispuse la acnee. Este recomandat ca atunci cand cumperi un ulei de acest tip sa verifici faptul ca acesta sa fie non-comedogenic. In acest fel porii nu vor fi astupati, fiind prevenita aparitia de noi comedoane. Uleiul este util si in cazul ranilor si cicatricilor, ajutand la inchiderea si respectiv disparitia acestora. Un beneficiu in plus al uleiului de camelia este acela ca prezinta un puternic efect anti-aging. Prin urmare, pielea va fi protejata impotriva imbatranirii si va aparea mai tanara.
In concluzie, pielea alergica necesita o ingrijire speciala, iar tratamentele naturiste ofera rezultate foarte bune in acest sens, atunci cand sunt alese corespunzator. Unul dintre tratamentele cu risc zero pentru alergii este cel cu ulei de camelia. Acesta hidrateaza, protejeaza si repara pielea, oferind un adevarat rasfat.