De ce ar trebui sa mergem la culcare la aceeasi ora in fiecare seara? Iata 6 avantaje ale respectarii unui program de somn

respectare-program-somn

Studiile au constatat ca somnul neregulat si agitat poate afecta sanatatea intregului organism al unei persoane.

Somnul ar putea parea o mica parte din viata noastra, dar, in realitate, este la fel de important ca si consumul de alimente sanatoase si exercitiile fizice. Are puterea sa-ti faca ziua mai buna sau mai rea. S-ar putea sa fi experimentat pe propria piele efectele sale. In zilele in care ati dormit bine, trebuie sa fi observat ca v-ati trezit plin de energie si fericit. Dar in zilele in care ati dormit mai putin sau mai agitat, v-ati trezit dorind ca toata lumea sa va lase in pace.

Un somn insuficient poate fi motivul cresterii in greutate. De asemenea, poate duce la un risc crescut cu 27% de aparitie a sindromului metabolic. Dar poate va intrebati ce este acest sindrom? Este motivul pentru care creste riscul de boli de inima. Dr. Michael Breus spune: „Daca ora de culcare a variat intre 60 si 90 de minute in medie, aveti sanse cu 14% mai mari de a dezvolta sindrom metabolic; cand ora de culcare variaza intre 90 de minute si peste, riscul este de 58% de a dezvolta sindrom metabolic. . „

Deci, aceasta stare poate fi evitata cu un program de somn adecvat? Absolut. Mai jos sunt enumerate cateva dintre celelalte avantaje ale culcarii la aceeasi ora.

obiceiuri-nesanatoase-de-somn

  1. Reduce riscul de boli de inima

A adormi la timp in timpul saptamanii si a sta pana tarziu la sfarsit de saptamana poate da peste cap ceasul biologic. Acest lucru duce la o stare numita efectul decalajului orar. Potrivit cercetatorului Till Roenneberg, schimbarea programului de somn duce la efectul decalajului orar si, cu fiecare ora care trece, „riscul de a fi supraponderali sau obezi creste cu aproximativ 33%”, conform WebMD. Ce face obezitatea? Creste riscul de boli cardiovasculare.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Arizona in iunie 2017, s-a constatat ca somnul neregulat a pus mai multa presiune pe corp, ceea ce a dus la rate mai mari de boli de inima asociate cu efectul decalajului orar.

  1. Ajuta la a adormi mai usor

Intoarcerea pe o parte si pe alta, privitul prin telefonul nostru sunt practici destul de obisnuite inainte de a adormi. Potrivit unui studiu realizat in 2005, o schimbare minora a modului de somn de la neregulat la regulat ajuta la reducerea timpului mediu de 45 de minute de latenta la somn la doar 9 minute. Latenta somnului este termenul folosit pentru a descrie perioada de timp necesara adormirii.

Intr-o alta cercetare efectuata asupra studentilor din Taiwan in 2009, s-a constatat ca somnul neregulat nu numai ca le lasa studentilor mai putine ore de somn, ci le-a si crescut latenta somnului de la o medie de aproximativ 14 minute pana la 24.

  1. Imbunatareste metabolismul corpului

Intr-un studiu realizat in 2016 la Universitatea din Pittsburgh, s-a constatat ca femeile cu tipare de somn neregulate au prezentat rate mai mari de probleme metabolice. Functionarea corecta a metabolismului este importanta pentru ca celulele corpului sa transforme alimentele in energie, necesare pentru ca toate functiile corporale sa functioneze.

De asemenea, s-a constatat ca femeile cu program de somn neregulat au prezentat un risc crescut de diabet zaharat din cauza nivelurilor mai ridicate de rezistenta la insulina, deoarece organismul a incetat sa mai raspunda la insulina asa cum ar trebui.

  1. Reduce numarul de motaieli 

motaieli-zilnicePotrivit lui Wakefit, de obicei ajungem sa motaim cand somnul nostru de noapte este deranjat. Este normal sa te simti letargic si iritat a doua zi. Cu toate acestea, motaielile pot fi evitate adormind in acelasi timp in fiecare zi. Acest lucru nu numai ca va va reduce timpul de motaieli, ci va va ajuta si sa fiti mai productivi pe tot parcursul zilei.

  1. Reduce riscul de insomnie

De indata ce incepeti sa dormiti la timp, veti obtine automat o noapte de somn mai odihnitor. Un somn mai bun va duce la mai putine motaieli dimineata sau la pranz, ceea ce va va face sa luati mai putine pauze si sa lucrati mai mult. Intreaga zi de munca va va obosi in mod clar mintea si corpul, deci ce ati face? Exact, ati dormi. In curand, acest lucru va deveni un program care previne sansele de insomnie.

  1. Va ajuta sa fiti mai fericiti

De acum ne-am lamurit ca faptul ca avem o noapte de somn odihnitor si netulburat joaca un rol major in modul in care va fi ziua urmatoare. De la mici motaieli la un somn odihnitor si linistit, totul este legat de starea noastra de spirit si de bunastare. Neregularitatea in somn poate duce la scaderea raportului de fericire. Nu vrem asta, nu?

Intr-un studiu realizat de oamenii de stiinta de la MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts) in iunie 2017, studentilor li sa cerut sa-si monitorizeze somnul si sa tina evidenta starii de spirit pentru o luna. S-a constatat ca, cu cat erau mai lipsiti de somn, cu atat erau mai nefericiti pentru intreaga zi. De asemenea, au fost nervosi si s-au simtit bolnavi.

Studentii sunt tineri si se presupune ca sunt sanatosi. Daca mici neregularitati in somn ii poate afecta in acest fel, ne putem imagina cum ar fi pentru cei peste 25 de ani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *