Peste tot vedem telefoane mobile; mai bine spus oameni care folosesc telefoane mobile. In autobuz, tramvaie, parcuri, supermarketuri, cinema, nu exista loc in care lumea sa nu tina in mana acest dispozitiv electronic care a ajuns, se pare, o extensie a fiintei umane. Din aceasta cauza, a utilizarii in exces a telefonului, multe persoane au ajuns sa aiba probleme serioase de sanatate, fie ca este vorba de sanatatea fizica, de cea psihica sau emotionala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii este cea care a stabilit faptul ca telefonul mobil este unul dintre factorii care pot declansa cancerul si asta, inca din anul 2011. Telefonul a creat un fel de dependenta de lumea virtuala, de parca cea reala nu ar mai avea nimic esential de oferit. Fie ca este vorba de retele de socializare, de filme, muzica sau jocuri, lumea sta si se uita in ecranul colorat care parca ii absoarbe cu totul.

telefon-mobil-dependentaCe probleme pot sa apara atunci cand se sta conectat prea mult?

Una dintre problemele pe care specialistii le-a identificat sunt tulburarile de comportament, mai ales in randul adolescentilor. Relatiile intre acestia nu se mai stabilesc asa cum se intampla, de pilda, in cazul parintilor. Comunicarea are loc mai mult in mediul online, ceea ce duce la aparitia unor „handicapuri” la nivel relational si comunicativ. S-a ajuns ca tinerii sa nu stie ce sa isi spuna atunci cand se afla fizic impreuna si aleg, astfel, sa deschida telefoanele si sa se cufunde in lumea virtuala.

Si relatile dintre pariniti si copii au de suferit, tot din cauza ca timpul este mai mult petrecut in mediul online si s-a mai renuntat la activitatile petrecute impreuna, ca familie, cum ar fi, de exemplu, plimbatul, realizarea unor jocuri sau mici excursii. Fiecare este in lumea lui, izolat si incapabil sa mai mentina o conversatie normala.

O alta problema care poate sa apara in urma utilizarii telefonului mobil sunt tulbururile de somn. Statul pe mobil sau pe tableta inainte de culcare poate avea consecinte devastatoare asupra creierului, in special asupra celui care se afla in plina dezvoltare. Tinerii care obisnuiesc sa faca asta sufera de tulburari de atentie, de concentrare si chiar dificultati de invatare si memorare.

Una dintre problemele care pot sa para in urma utilizarii in exces a telefonului mobil sunt durerile de gat, dar si cele de la nivelul coloanei vertebrale si spate. Se poate observa pozitia cu capul in jos, aplecat spre ecran la foarte multe persoane de pe strada si nu numai. Muschii gatului, dar si cei ai spatelui sunt fortati sa stea in aceeasi pozitie pentru prea mult timp. Astfel, apar spasmele si durerile. Pozitia spatelui si cea  a gatului are de suferit si se poate ajunge chiar la cifoza daca nu se intervine la timp.

Pe langa reducerea timpului petrecut cu telefonul mobil, in cazul in care apar dureri in zona gatului si a spatelui, o solutie ar fi sa fie consultat un medic. Acesta poate sa ofere cele mai bune sfaturi pentru eliminarea durerii din zonele mentionate, dar si pentru corectarea unei posturi deficitare. In acest sens, el poate sa recomande banda kinesiologica, un dispozitiv medical care are rolul de a ajuta muschii si articulatiile, in caz de solicitare sau in situatia in care apar dureri la nivelul acestora. Bnada se poate utiliza si in cazul vanatailor si a umflaturilor. Cum va fi aplicata pe gat si pe spate, acesta este un aspect care va fi stabilit de catre medic sau de catre cel care cunoaste tehnicile corecte de aplicare.

dureri-in-zona-gatuluiEsti dependent de telefonul mobil?

Cum poti stii daca esti sau nu dependent de telefonul mobil? In cazul in care simti nevoia sa il tii tot timpul in mana, chiar si atunci cand te pregatesti de culcare sau esti pe strada, atunci sa stii ca este posibil sa fii dependent. Si, in cazul in care mai uiti anumite lucruri importante acasa, dar nu uiti niciodata sa iti iei mobilul, sa stii ca si asta este un semn de dependenta. Dormi cu el sub perna? Te simti fara sens daca nu mai ai baterie sau intri in panica? Iti este teama daca nu ai telefonul mobil sau ti-a picat internetul si nu mai poti sa te uiti cine ti-a dat like-uri? Atunci, sa stii ca esti dependent de mobilul tau!

Teama de a ramane fara telefon se numeste nomofobie! Si asta, indiferent ca ai ramas fara baterie, fara semnal sau fara net. Daca simti ca nu poti trai fara mobil, ca te plictisesti fara el si ca nu stii ce sa faci daca nu esti conectat in permanenta, atunci poate ca ar fi cazul sa incepi sa iei masuri in acest sens!

Solutii pentru a te „deconecta” de la telefonul mobil si de la efectele acestuia

Daca vrei sa ai o viata mai sanatoasa, atat din punct de vedere fizic, dar si emotional, o sa iti oferim o serie de recomandari care sa te ajute in acest sens:

  • In primul rand, este indicat sa limitezi folosirea telefonului, atat in ceea ce priveste durata, cat si frecventa convorbirilor. Este indicat sa vorbesti la el dureri-zona-gat-la-copiidoar cand ai o anumita urgenta. De asemenea, este indicat sa vorbesti prin casti sau sa dai pe speaker, daca spatiul in care esti iti permite asta. In acest fel, vei limita expunerea la radiatii.
  • In al doilea rand, se r
  • ecomanda sa nu tii telefonul in apropierea corpului si mai ales, in vecinatatea unui organ important din corp, cum ar fi inima, de exemplu. Studiile sustin faptul ca anumite zone absorb mai bine radiatiile, decat o face creierul. Pentru a le evita, este important sa nu faci niciun apel atunci cand semnalul este slab si sa pui telefonul la ureche doar in clipa cand celalalt raspunde.
  • Pentru a te desprinde de acest dispozitiv electronic, este indicat sa iti gasesti cateva activitati care sa iti faca placere. Fiecare are cate un hobby, cel putin. Daca iti place sa te plimbi, ar fi frumos sa stabilesti niste intalniri cu prietenii, dar fara sa butonati mobilele atunci cand va intalniti. Sau ai putea sa inveti un sport nou; poate ca iti place sa te dai cu skate-boardul sau ai putea sa te inscrii intr-un club sportiv. Poate iti place inotul sau cititul! Tu poti sa ai activitati frumoase impreuna cu prietenii tai de pe net. Diferenta este ca veti rade impreuna, va veti observa unul pe celalat fata in fata si veti invata sa stabiliti realtii de calitate, in lumea reala.

Tine minte ca nimeni nu trebuie sa renunte la mobil! El este un obiect necesar si, daca este utilizat cu trebuie, poate fi de mare ajutor! Este o sursa extraordinara de informatii de calitate care poate fi accesata oricand. Ideea este sa nu fie folosit in exces si in momentele importante cu familia sau atunci cand mintea are nevoie sa se odihneasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *