Ce este masajul profund al tesuturilor?

Masajul profund al tesuturilor este tipul de terapie de masaj care se focuseaza pe realinierea straturilor profunde ale muschilor. Este folosit pentru durerile cornice si zonele contractate, cum ar fi gatul si partea de sus a spatelui, durerile de spate, muschii inflamati ai picioarelor si umeri inflamati.

Unele dintre tehnicile utilizate in acest tip de masaj sunt asemanatoare ca si cele folosite in terapia de masaj clasic, dar miscarea este mai lenta, presiunea este mai adanca, si se concentreaza asupra zonelor dureroase si de tensiune, in scopul de a se ajunge la sub-stratul muschilor si a fasciei (tesutul conjunctiv din jurul muschilor).

masajul profund al tesuturilor

Cum functioneaza? Tehnici

Odata cu tensiunea musculara cronica sau leziunile, pot aparea benzi de tesut dureroase, rigide, in muschi, tendoane si ligament. Acestea pot perturba circulatia si provoca durere, miscare limitata si inflamatie. Masajul profund al tesuturilor poate stopa toate cele prezentate putin mai sus si nu in ultimul rand, poate restabili circulatia normala. Pentru a face posibil acest lucru, maseorul foloseste ulei de masaj si de multe ori utilizeaza o presiune profunda directa. Muschii trebuie sa fie relaxati pentru ca maseorul sa poata ajunge mai adanc la musculatura.

Masajul profund al tesuturilor face rani?

In anumite puncte ale acestui tip de masaj, cei mai multi oameni simt de multe ori disconfort si durere. Tocmai din acest motiv este destul de important sa ii spuneti mereu maseorului atunci cand simtiti orice fel de durere in timpul terapiei de masaj. De obicei pot aparea dureri dupa un masaj profund al tesuturilor, dar acestea ar trebui sa dispara in interval de o zi. Maseorul poate recomanda aplicarea de gheata in zona care a fost masata.

Beneficiile masajului profund al tesuturilor

Masajul profund al tesuturilor se concentreaza de obicei asupra unor probleme specifice, cum ar fi durerile musculare cronice, vindecarea unor rani, precum si a urmatoarelor: dureri cronice, dureri de spate, miscare limitata, recuperarea in cazul unor accidentari, muschi tensionati, dureri provocate de osteoartrita, sciatica, sindromul piriformis, fibromialgie etc.

In conformitate cu revista Consumer Reports, 34000 de oameni au clasat masajul profund al tesuturilor ca fiind cea mai eficace metoda in ameliorarea durerii, fiind mult peste exercitiile fizice, unele medicamente, chiropractica sau acupunctura. Masajul profund al tesuturilor a fost clasat de asemenea in top pentru beneficiile pe care le aduce impotriva durerii provocate de fibromialgie. Oamenii observa adesea o gama de miscare mult imbunatatita, imediat dupa un masaj profund al tesuturilor.

La ce ma pot astepta in timpul unei astfel de sedinte de masaj?

Maseorii pot folosi varfurile degetelor, incheieturile mainii, coatele si antebratele, in timpul masajului profund al tesuturilor. Presiunea este in general mai puternica decat in cazul unui masaj regulat, insa atingerile pot fi mult mai lente. Uneori insa, maseorul va poate cere sa respirati adanc, pentru ca masajul sa functioneze pe anumite zone tensionate.

Masuri de precautie

Este indicat ca persoanele care se confrunta cu cheaguri de sange sa nu apeleze la masajul profund al tesuturilor, deoarece in acest caz, ele s-ar putea agrava. Astfel ca, in cazul in care aveti cheaguri de sange sau sunteti expusi la riscul de formare al acestora, este neaparat nevoie sa consultati un medic inainte. Daca ati avut recent parte de o interventie chirurgicala, chimioterapie, radioterapie sau orice alte procedure medicale, este de asemenea indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe o astfel de terapie de masaj. Unii oameni cu osteoporoza, de asemenea trebuie sa evite presiunea mai profunda a acestui tip de masaj. Acest tip de masaj nu trebuie sa fie facut in mod direct peste vanatai, inflamatii, infectii ale pielii, eruptii cutanate, rani nevindecate sau deschise, tumori, oase fragile sau fracturi recente.

Femeile insarcinate ar trebui sa discute in primul rand cu medicul lor, iar asta inainte de a participa la o astfel de sedinta de masaj. Masajul profund al tesuturilor sau orice presiune puternica trebuiesc evitate in timpul sarcinii, insa medicul dumneavoastra va poate sugera un maseor instruit special pentru masajul in timpul sarcinii.

Sfaturi si ingrijire

  • Nu mancati ceva greu inainte de masaj.
  • Daca mergeti pentru prima data la o clinica de masaj sau un centru spa, trebuie sa ajungeti cu cel putin 10 minute mai devreme, pentru a complete formularele necesare. Desigur, nu este nicio problema daca ajungeti cu 15 minute mai devreme, pentru ca astfel puteti avea si 5 minute de odihna si relaxare inainte de a incepe masajul.
  • Un masaj profund al tesuturilor poate duce la dureri musculare sau sensibilitate, care pot dura maxim doua zile. Maseorul poate recomanda aplicarea de gheata pe zonele dureroase.
  • Apa potabila poate ajuta la eliminarea toxinelor dupa masaj, acestea fiind eliberate din muschi, care vor fi rehidratati in mod corespunzator, iar acest lucru poate duce la reducerea durerilor musculare.
  • Evitati activitatile fizice intense dupa un astfel de masaj.
  • Stretching-ul poate ajuta la prevenirea durerilor musculare dupa un masaj profund al tesuturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *