În majoritatea cazurilor, inflamația este salvatoare de viață, deoarece permite organismului nostru să lupte cu numeroase bacterii, virusuri și paraziți. Organismul generează imediat un răspuns inflamator la substanțe străine și agenți patogeni, iar astfel poate distruge invadatorii și țesuturile infectate. Apoi, cât de repede a apărut acest proces, încetinează și începe procesul de vindecare.

Problema este atunci când acest proces nu se oprește în timp util și inflamația acută devine una cronică, organismul se întoarce împotriva lui, declanșând astfel o serie de procese autoimune. Inflamația cronică generează depozite de colesterol în pereții vaselor de sânge, ceea ce poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral, distruge celulele nervoase din creierul pacienților cu Alzheimer și poate stimula diviziunea celulelor anormale și transformarea lor în celule canceroase. Cu alte cuvinte, inflamația este motorul care duce la apariția celor mai temute boli ale persoanelor de vârstă mijlocie și în vârstă.

Situația devine și mai rea datorită faptului că din cauza modului de viață occidental – o dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați, însoțită de puțină mișcare – corpul devine predispus la inflamații. Aceste idei sunt relativ noi în medicina modernă, iar cercetătorii testează constant agenți antiinflamatori deja cunoscuți pentru a vedea dacă pot fi folosiți pe o scară mai largă. Astfel, se pare că reducerea inflamației va juca un rol cheie în tratamentul și vindecarea bolilor cronice în viitor.

Inflamațiile au fost tratate în mod tradițional folosind medicamente antiinflamatoare steroidiene sau nesteroidiene, a căror utilizare pe termen lung implică multe riscuri și efecte secundare. Din fericire, apar din ce în ce mai multe alternative naturale pe piață care s-au dovedit deja eficiente în cadrul studiilor clinice dublu-orb.

CURCUMINA

Rădăcina de turmeric este folosită de cel puțin 4.000 de ani în India și în țările înconjurătoare. Aceasta este una dintre cele mai apreciate plante medicinale și, de asemenea, este și un condiment prețuit. Incidența multor boli răspândite în alte țări, inclusiv a cancerului, este remarcabil de scăzută în India. Această plantă a trezit interesul oamenilor de știință care a studiat-o din ce în ce mai mult. În cadrul unor experimente in-vitro și experimente efectuate pe animale s-a descoperit că este eficientă în cazul bolilor canceroase, problemelor legate de articulații și sistemul nervos, respectiv și în cazul multor altor probleme.

Cu toate acestea, în cadrul studiilor efectuate pe oameni (studii clinice umane), inițial s-a constatat că planta este bună doar pentru tratarea problemelor intestinale. Acest lucru se datorează faptului că turmericul și curcumina (substanța activă principală) administrate pe cale orală nu trec din tractul intestinal în fluxul sanguin, iar pentru a avea efecte asupra întregului organism și nu doar asupra sistemului digestiv, acestea trebuie să intre în fluxul nostru sanguin. Pentru a avea un efect asupra creierului / sistemului nostru nervos, trebuie chiar să treacă de o așa-numită barieră sânge-creier.

În cadrul experimentelor efectuate pe animale, în multe cazuri, s-au injectat extracte de turmeric cu un conținut ridicat (95%) de curcumină, astfel încât acestea au intrat în fluxul sanguin de la început, astfel încât s-au putut observa mult mai multe efecte. Din fericire, însă, din ce în ce mai multe soluții au fost găsite acum pentru a se asigura că curcumina administrată pe cale intră în mod eficient în fluxul sanguin.

Efectele demonstrate deja în cadrul studiilor clinice umane:

  • reducerea și eliminarea problemelor articulare
  • ameliorarea depresiei
  • Tratamentul bolii Alzheimer
  • Alte efecte ale curcuminei la oameni:

Reduce semnificativ inflamațiile la nivel corporal, CRP, nivelul de trigliceride și colesterol, durerea, peroxidarea lipidică, tensiunea arterială, edemul, depresia, riscul de multe tipuri de cancer, simptomele și riscul de ulcerații gastrice și de colon. În plus, este un antioxidant foarte puternic și, de asemenea, crește sensibilitatea la insulină.

VITAMINA D3

Vitamina D3 este un hormon cheie implicat în menținerea echilibrului dintre calciu și fosfor și, recent, au fost găsite din ce în ce mai multe legături între vitamina D3, procesele inflamatorii, rezistența la insulină și obezitatea. Vitamina D3 crește producția anumitor citokine antiinflamatorii și, în același timp, reduce eliberarea anumitor alte citokine inflamatorii. Nivelurile scăzute de vitamina D3 sunt, de asemenea, legate de infecții, imunitate înnăscută și anumite mecanisme inflamatorii autoimune. Vitamina D3 crește în mod direct sensibilitatea la insulină și excreția.

Deoarece în cazul sindromului metabolic, obezității și diabetului există o inflamație redusă, mai mulți cercetători subliniază importanța vitaminei D3. Vitamina D3 este, fără îndoială, cel mai important lucru de completat pentru a menține sănătatea tuturor, deoarece practic toată lumea suferă de o deficiență, iar deficiența de vitamina D3 este una dintre principalele cauze ale celor mai frecvente boli. O supradoză de vitamina D3 este greu de realizat. Consecințele dăunătoare ale unei posibile supradoze (nivel de calciu prea ridicat în sânge sau depunerea calciului) sunt prevenite de vitamina K1 și mai ales de vitamina K2 și, din moment ce vitaminele K ajută și efectul vitaminei D3, merită să se administreze și vitaminele K1 și K2 pe lângă vitamina D3.

Prin atingerea nivelurilor optime deja menționate de vitamina D3, riscul de aproape toate bolile comune poate fi redus și simptomele multor boli dezvoltate pot fi atenuate. Dat fiind faptul că există foarte multe efecte, este imposibil să le enumerăm pe toate, dar cele mai importante efecte, deja dovedite științific sunt următoarele:

  • întărirea generală a sistemului imunitar și prevenirea gripei
  • tratarea bolilor autoimune, de ex. a sclerozei multiple sau a bolilor inflamatorii intestinale
  • tratarea și prevenirea diabetului
  • tratarea și prevenirea problemelor cardiovasculare
  • susținerea funcționării sistemului nervos / creierului
  • ameliorarea și prevenirea autismului, schizofreniei, epilepsiei, bolii Parkinson și Alzheimer
  • tratamentul depresiei
  • tratarea problemelor legate de fertilitatea feminină și a problemelor ginecologice
  • tratamentul bolilor respiratorii

ACIZI GRAȘI OMEGA-3

Grăsimile Omega-3 sunt grăsimi sănătoase aflate în pește, fructe de mare, anumite nuci și semințe oleaginoase, legume și alge. Cel mai ușor și cel mai ideal le putem introduce în organism prin consumul regulat de pește gras, cu piele. O dietă bogată în acizi grași omega-3 promovează pierderea în greutate, crește sensibilitatea la insulină, are un efect antiinflamator, are un efect pozitiv asupra profilului nostru lipidic și reduce șansele de formare a cheagurilor de sânge și, în consecință, moartea provocată de bolile cardiovasculare. Este imposibil să enumerăm beneficiile consumării raportului corect omega-3/6. Pe scurt, principalele beneficii descoperite până acum de cercetători sunt următoarele:

  1. Reduce depresia, agresivitatea, iritabilitatea și starea de spirit depresivă.
  2. Ajută la procesele de învățare și dezvoltă inteligența, crește greutatea creierului, dezvoltă creierul, mai ales dacă aportul este adecvat deja în timpul sarcinii și copilăriei.
  3. Ajută la menținerea flexibilității vasculare, reglează ritmul cardiac și nivelul colesterolului.
  4. Reduce riscul de tromboză, accident vascular cerebral și atac de cord, respectiv menține nivelul de trigliceride și valorile optime ale tensiunii arteriale.
  5. Ajută la prevenirea dezvoltării degenerării maculare (AMD), a sindromului de ochi uscat și are un efect bun asupra capilarelor ochiului.
  6. Datorită efectului antiinflamator puternic, s-a descoperit că este eficient și în cazul artritei reumatoide.
  7. Ajută la menținerea sănătății și strălucirii părului și a pielii.

CBD

Aș putea “diseca” acest subiect la nesfârșit, există multe alimente și suplimente alimentare care pot fi eficiente în tratarea și prevenirea proceselor inflamatorii cronice. Fără a avea pretenția de a fi exhaustiv, iată încă câteva dintre acestea:

  • acid folic
  • vitamina B12
  • resveratrolul
  • quercetină
  • coloranți (flavonoizi)
  • Extract de boswellia (tămâie)
  • +1 SFAT: LAPTE DE AUR – Laptele cu turmeric este o băutură ayurvedică folosită în mod tradițional în India. Se consumă înainte de culcare datorită efectului său calmant. Băutura îmbogățită cu diverse condimente este un antiinflamator eficient, așa că îl puteți consuma liniștit, chiar și în fiecare zi.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 400 ml lapte de cocos
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 vârf de cuțit de piper negru măcinat
  • 1 linguriță ulei MCT sau ulei organic de nucă de cocos
  • 1/2 linguriță ghimbir măcinat
  • un vârf de scorțișoară măcinată
  • un vârf de cardamom măcinat
  • 1 linguriță miere sau glicină

Într-o cratiță mică, se amestecă condimentele cu laptele de cocos (se folosește lapte gras de cocos sau se adaugă o linguriță de ulei organic de nucă de cocos sau ulei MCT). Se încălzește la foc mediu până începe să fiarbă. Se reduce focul și se gătește încă 2-3 minute. Se poate servi cu miere sau glicină.

Note:

  • https://zoldegeszseg.hu/2020/06/03/1199/

Contents

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *