Masajul este un element foarte important in crestere si ingrijirea copilului mic, la fel cum este hranirea, somnul si jocul. De aceea, alegerea uleiului atunci cand doriti sa ii faceti un masaj bebelusului dvs., este un pas esential.
Care sunt beneficiile masajului la bebelusi?
Tehnica masajului prezinta o serie ampla de beneficii, cum ar fi:
- Are un impact pozitiv asupra circulatiei sangelui, accelerand-o;
- Poate relaxa bebelusul si il poate ajuta sa se calmeze si sa adoarma mai repede;
- Influenteaza si sistemul imunitar, prin reducerea hormonilor de stres. Se cunoaste faptul ca bebelusii pot fi extrem de agitati, ei nereusind sa inteleaga natura stimulilor cu care vin in permanenta in contact;
- Poate reduce din durerile resimtie in anumite zone ale corpului, cum ar fi burtica;
- Are rol de intarire a sentimentului de incredere, in timpul masajului bebelusul simtindu-se in siguranta si foarte iubit. Astfel, legatura cu mama sau cu persoana care realizeaza masajul, este consolidata.
Ce uleiuri se pot folosi pentru masarea bebelusului?
In cele ce urmeaza, o sa va prezentam uleiurile pe care sa le aplicati atunci cand faceti masaj puiului dvs.
Ulei de cocos pentru o hidratare intensa
Acest ulei este una dintre cele mai bune alegeri pe care le puteti face. Uleiul de cocos are o textura usoara si are un efect de racorire asupra corpului. De asemenea, reprezinta un tratament potrivit pentru pielea sensibila, pentru diverse iritatii, eruptii sau dermatita.
Ceea ce trebuie sa faceti este ca, dupa ce cel mic a facut baita, sa aplicati putin ulei de cocos in palme si sa il masati cu el. Veti observa ca pielea bebelusului va fi foarte moale si caifelata la atingere. Uleiul de cocos contine multi antioxidanti si acizi care sunt extrem de benefici pentru piele.
De asemenea, are proprietati anti-bacteriene si antifungice, ceea ce face din el o alegere potrivita pentru copilul dvs.
Ulei de susan pentru intretinere si catifelare
Susanul este un ingredient care este extrem de apreciat in tari precum India, fiind considerat extrem de sanatos. Atunci cand alegeti un ulei de susan, sa aveti grija sa fie din seminte de susan negru. Este un ulei de masaj ayurvedic pentru copii.
Uleiul de susan contine o paleta larga de vitamine, minerale, cum ar fi magneziul si fierul. Are o mare forta de hidratare a pielii bebelusului, tocmai datorita cantitatii semnificative de acizi grasi omega-3.
Ulei de mustar, bun in timpul iernii
Uleiul de mustar este unul dintre cele mai indicate uleiuri pentru masajul bebelusului, mai ales in timpul anotimpului rece, datorita efectului de incalzire asupra pielii. Trebuie sa stiti ca nu este recomandat sa aplicati uleiul direct pe piele ci, va trebui sa il folositi impreuna cu alte baze (alte uleiuri).
In nordul si in estul Indiei, uleiul de mustar este amestecat cu catei de usturoi pisati, acesta fiind cunoscut pentru puterea sa de stimulare a sistemului imunitar. In cazul in care nu doriti sa folositi ulei de mustar din cauza mirosului intepator, puteti utiliza, in schimb, ulei de masline sau de migdale.
Unul dintre cele mai populare uleiuri pentru copii, uleiul de masline
Cand vine vorba de hidratarea pielii bebelusului, uleiul de masline se dovedeste a fi o alegere mai mult decat potrivita. Exista foarte multe sortimente de ulei de masline pe piata si, de aceea, dvs. trebuie sa fiti foarte atenta atunci cand il achizitionati.
Trebuie ales un ulei de masline extravirgin, pentru ca doar acesta are cantitatea de nutrienti de care pielea bebelusului are nevoie. In cazul in care pielea celui mic este mai sensibila, cel mai bine este sa evitati uleiul de masline, deoarece are proprietati care sporesc permeabilitatea epidermei.
Acest aspect permite umezelii sa paraseasca pielea mai repede si sa provoace uscaciunea si fragilitatea, sporind problemele existente.
Ulei de migdale, o alegere ideala pentru masajul bebelusului
Acest ulei este bogat in vitamina E si are rolul de a proteja pielea micutului si de a o hidrata intens. De asemenea, are rolul de a mentine un ph optim al pielii aflate in plina dezvoltare.
Uleiul de migdale este un ulei potrivit pentru reducerea iritatiilor care se pot produce, fie in zona in care este scutecul, fie din cauza utilizariii unor produse de ingrijire si curatare neadecvate.
Ce uleiuri de masaj functioneaza pentru pielea sensibila a bebelusului?
Daca observati ca pielea bebelusului dvs. este sensibila si predispusa la eczeme si uscaciune, nu este recomandat sa folositi uleiuri vegetale care au un continut ridicat de acid oleic. Acest acid face ca pielea sa devina mai uscata.
Uleiurile vegetale care contin acizi linoleici sunt potrivite pentru pielea sensibila insa, este dificil sa identificati daca uleiul ales contine acid oleic sau linoleic. Cel mai indicat este sa va orientati spre surse de incredere atunci cand doriti sa folositi aceste uleiuri vegetale. De asemenea, cereti sfatul unui medic pediatru care va poate spune ce ulei este potrivit copilului dvs.
Uleiurile vegetale care au un continut mare de acizi linoleici si care sunt potrivite pentru pielea sensibila a bebelusului dvs. sunt urmatoarele:
Ulei de floarea-soarelui
Uleiul de floarea-soarelui este utilizat nu numai in bucatarie ci, si in cosmetica. Astfel, puteti sa folositi cu incredere la masajul pe care il realizati copilului dvs. Uleiul contine o cantitate semnificativa de vitamina E si acizi grasi care hranesc si hidrateaza intens pielea.
Ulei de musetel
Este un alt ulei pe care il puteti folosi atunci cand doriti sa ii faceti masaj micutului dvs. Poate fi utilizat in siguranta dupa ce ati realizat baita, deoarece are un efect calmant asupra pielii. De asemenea, o poate hrani si hidrata in profunzime, lasand-o neteda si catifelata.
Ulei de arbore de ceai si cel de ricin
Uleiul de arbore de ceai este un ulei cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice. Ceea ce trebuie sa faceti este sa amestecati putin ulei de arbore de ceai cu ulei de masline si apoi sa masati pielea copilului.
Ceea ce trebuie sa stiti despre uleiul de arbore de ceai este ca poate trata anumite taiaturi minore si este capabil sa lupte cu Stafilococul auriu, dar si cu alte bacterii care pot provoca infectii.
Si uleiul de ricin este ideal pentru sedintele de masaj ale bebelusului dvs., fiind unul dintre cele mai hranitoare uleiuri. Este recomandat pentru prevenirea anumitor infectii de la nivelul pielii, dar si a uscarii. Specialistii recomanda, in cazul in care alegeti uleiul de ricin, sa fiti sigura ca este unul bio.
Ulei de arahide pentru hidratarea pielii bebelusului
La fel ca multe alte uleiuri vegetale, uleiul de arahide este foarte bogat in vitamina E, vitamina esentiala pentru sanatatea pielii sensibile a celui mic. De asemenea, o hidrateaza in profunzime si o protejeaza de actiunea radicalilor liberi.
Ceea ce este important atunci cand alegeti uleiul de arahide pentru masajul celui mic, este sa aveti grija sa fie un ulei nerafinat deoarece, anumite substante din compozitia sa, cum sunt proteinele, pot sa irite pielea celui mic, dar si sa ii creasca sensibilitatea la reactii alergice, in viitor.
Cum sa alegeti uleiul potrivit pentru masajul bebelusului dvs.?
Atunci cand alegeti uleiul pentru masajul celui mic, este indicat sa urmati anumite sfaturi si anume:
- Adresati-va medicului pediatru pentru a afla care sunt nevoile micutului si ce ulei i se potriveste;
- Utilizati uleiuri special create pentru copii. Cele care sunt destinate pentru adulti, nu li se potrivesc, deoarece au ingrediente care pot duce la aparitia iritatiilor;
- Nu este recomandata folosirea uleiurilor care au un parfum puternic. Cele care sunt destinate si utilizarii in bucatarie sunt cele mai potrivite deoarece, daca micutul va linge uleiul de pe mana, sa fiti sigura ca nu vor exista efecte negative;
Ce uleiuri nu sunt recomandate pentru masajul bebelusului dvs.?
Uleiurile esentiale ar trebui evitate, deoarece sunt considerate niste uleiuri foarte puternice. Utilizarea acestora pe pielea nou-nascutilor, cat si pe cea a copiilor mai mari ar trebui sa fie facuta sub supravegherea unui aromaterapeut calificat, care are cunostinte specifice.
Trebuie sa stiti ca utilizarea uleiurilor care au un miros mult prea puternic poate produce anumite daune la nivelul simtului olfactic al micutului si care se vor manifesta la o varsta mai mare.
Folosirea unui ulei care sa nu fie foarte parfumat este o alegere mult mai potrivita pentru masajul bebelusului dvs. Anumite studii au relevat faptul ca uleiurile esentiale pot perturba echilibrul hormonal al copiilor si, din acest motiv, ar trebui evitate.
Sa utilizati sau nu uleiuri minerale?
Uleiul mineral este un produs care are la baza o substanta care se numeste „petroleum”- petrol si care nu este absorbita de piele, creand, mai degraba, o pelicula la suprafata pielii.
Studiile sugereaza faptul ca poate avea anumite beneficii in mentinerea unei hidratari optime si in reducerea unor infectii insa, nu permite pielii sa respire si, de asemenea, nu are o valoare nutritiva pentru aceasta, pentru ca nu contine vitamine.
Un aspect interesant legat de acest ulei este faptul ca, prin parfumul sau puternic pe care il degaja, poate sa mascheze mirosul natural al parintelui, iar copilul sa nu il recunoasca pe acesta atunci cand intra in contact cu el.
Ce trebuie sa faceti inainte de a incepe sedinta de masaj?
Crearea unui mediu potrivit este la fel de important ca si masajul in sine. Acesta este modul in care puteti pregati camera inainte de a incepe:
In primul rand, este necesar sa inchideti toate usile si ferestrele. In acest timp, bebelusul sa stea in alta camera. Il al doilea rand, sa aveti grija sa puneti telefonul pe silence, pentru a nu-l deranja.
Urmatorul pas este de a seta temperatura camerei la 24 grade si sa va alegeti si o muzica foarte relaxanta. Asezati bebelusul pe un prosop foarte moale si incepeti masajul propriu-zis. Sa aveti grija sa aveti langa dvs. sticla cu ulei, niste haine de schimb si mai multe prosoape.
Sfaturi de care sa tineti cont atunci cand realizati masajul
Specialistii recomanda ca masajul celui mic sa aiba loc inainte de ora la care el se duce la calcare, pentru ca majoritatea copiilor adorm in timp ce sunt masati. De asemenea, un aspect deosebit de important este sa il masati numai daca observati ca ii place. In caz contrar, cel mai bine este sa va opriti.
Sa aveti grija sa nu aplicati o presiune prea mare atunci cand efectuati masajul si sa verificati temperatura uleiului inainte de a-l aplica pe piele; sa nu fie nici prea cald, dar si prea rece. Mainile dvs, atunci cand realizati masajul, trebuie sa fie curate, uscate si calde, pentru a nu crea o senzatie de disconfort micutului.
Tehnicile pe care puteti sa le aplicati in timpul masajului pot fi invatate intreband un membru al familiei care are experienta sau prin vizionarea un tutorial pe youtube.
Intrebari frecvente ale mamicilor
Multe mamici, atunci cand este vorba de puiul lor si de ingrijirea acestuia, au anumite intrebari, pentru ca doresc sa stie ce este mai bine pentru copil. Acest aspect este valabil si cand este vorba despre masaj. In cele ce urmeaza, o sa va ajutam sa gasiti raspunsuri la posibile intrebari pe care le aveti.
„Pot sa folosesc ulei pentru masajul copilului meu, daca vremea este umeda si calda?”
Raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ! Puteti oferi o sedinta binefacatoare de masaj cu ulei celui mic, conditia fiind ca produsul sa fie aplicat inainte de baie si sa fie indepartat foarte bine dupa asta.
„Ar trebui sa ii fac masaj copilului meu inainte sau dupa ce ii fac baie?”
In India, de exemplu, masajul traditional este urmat de o baie. De ce procedeaza in aceasta ordine? Pentru ca, daca se utilizeaza uleiuri mai consistente, care lasa multe reziduuri pe piele, acestea sa poata fi indepartate in mare parte de pe suprafata pielii.
Puteti, astfel, sa ii faceti un masaj celui mic atat inainte, cat si dupa baita si asta, in functie de consistenta si textura uleiului pe care alegeti sa il folositi.
Concluzii
Sedintele de masaj la bebelusi sunt extrem de benefice tocmai pentru ca au rolul sa il relaxeze pe micut, oferind clipe extrem de placute si parintelui care efectueaza masajul. Uleiurile folosite au rolul de a proteja pielea, de a o hidrata in profunzime si de a o catifela.
Doua dintre cele mai importante beneficii ale masajului cu ulei a celui mic sunt, pe de o parte, faptul ca il ajuta sa se dezvolte intr-un mod armonios si, pe de alta parte, sa intareasca relatia cu parintii.