Este posibil ca ouale sa nu para foarte nutritive, dar consumul unui ou in fiecare zi ar putea fi echivalent cu un mar consumat zilnic.
Oua fierte mai mult, oua umplute, oua posate, omleta, oua prajite, oua coapte … O mare varietate, nu? Daca credeti ca ouale ne pot oferi doar o varietate culinara, va inselati. Nu sunt doar delicioase, dar sunt si sanatoase si usor de facut. Sunt o sursa mare de calciu, proteine si mai multe vitamine si substante nutritive.
Deci, ce beneficii veti avea daca includeti oul in dieta dvs. zilnica?
- Este foarte nutritiv
Un ou fiert mare contine vitaminele A, B5, B12, D, E, K, B6, folat, fosfor, seleniu, calciu, zinc, sase grame de proteine si cinci grame de grasimi sanatoase, ceea ce il face perfect pentru o dieta echilibrata.
- Creste cantitatea de colesterol bun din organism
Lipoproteinele de inalta densitate (HDL) sunt cunoscute sub numele de colesterol bun, iar consumul de oua duce la niveluri mai ridicate de HDL in organism. Cu cat HDL este mai mare in organism, cu atat este mai scazut riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si alte probleme. Conform unui studiu efectuat pe un esantion de 24 de adulti timp de sase saptamani, s-a constatat ca a existat o crestere a HDL cu 10% atunci cand au consumat doua oua fierte in fiecare zi.
- Imbunatateste nivelul colinei din organism
S-ar putea sa va intrebati ce este colina. Ei bine, este o substanta grupata cu vitamina B si este foarte importanta pentru organism, deoarece este utilizata pentru a construi membrane celulare si produce molecule de semnalizare in creier. Ouale intregi sunt o sursa excelenta, deoarece contine peste 100 mg de colina.
- Imbunatateste vederea
Suntem cu totii constienti ca, pe masura ce imbatranim, vederea noastra este unul dintre lucrurile care sunt afectate imens. Galbenusurile de ou contin o cantitate mare de antioxidanti numiti luteina si zeaxantina, care ajuta la reducerea riscului de cataracta si degenerescenta maculara la nivelul ochilor, potrivit Keck Medicine. Asa cum am mentionat anterior, ouale contin si vitamina A, care este excelenta pentru vedere.
- Ajuta la reducerea grasimilor lipidice din sange
Pentru ca ouale contin omega-3, ajuta la reducerea trigliceridelor, un tip de grasime lipidica din sange. Daca o persoana nu este fan al consumului de alimente bogate in omega-3, cum ar fi peste, nuci si seminte, ouale sunt o alternativa delicioasa. Conform Keck Medicine, sub 150 este o valoare normala a trigliceridelor in organism..
- Este bogat in proteine si aminoacizi
Proteinele sunt foarte importante pentru ca organismul sa fie sanatos si ai fi surprins sa afli ca fiecare ou contine aproximativ sase grame de proteine si aminoacizi (responsabili pentru cresterea muschilor, a tesutului conjunctiv si a pielii). Cantitatea potrivita de aport atat de proteine, cat si de aminoacizi poate ajuta la cresterea masei musculare, la scaderea fluxului sangvin, la controlul greutatii si la intarirea oaselor.
- Ajuta la consumul de mai putine calorii
Potrivit Healthline, ouale au un scor ridicat la un indice de satietate, care masoara capacitatea unui produs alimentar de a face pe cineva sa se simta satul si de a reduce supraalimentarea. Intr-un studiu realizat pe 30 femei supraponderale, s-a constatat ca inlocuirea colacilor de la micul dejun cu ouale a redus aportul caloric pentru urmatoarele 36 de ore. Intr-un alt studiu, consumul de oua in loc de covrigi la micul dejun a contribuit la scaderea in greutate pe o perioada de opt saptamani.
- Creste nivelul colesterolului
Este adevarat ca colesterolul nu este bun pentru sanatate si ouale sunt bogate in colesterol, deoarece fiecare ou contine 212 mg din acesta. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca aportul de colesterol in dieta nu afecteaza cresterea colesterolului in sange. Ficatul nostru produce colesterol in fiecare zi si odata cu cresterea aportului dumneavoastra, produce mai putin pentru a-l uniformiza.
Beneficiile consumului de ou si cresterea colesterolului variaza de la persoana la persoana. In timp ce 70% dintre oameni nu sunt afectati, 30% ar putea experimenta o crestere usoara. Cei care sufera de tulburari genetice precum hipercolesterolemia familiala ar trebui sa limiteze consumul de oua.
Acum, unii oameni cred ca consumul de oua in fiecare zi ar putea duce la boli de inima sau accident vascular cerebral, totusi, o dieta echilibrata sau urmarea unei diete cu continut scazut de carbohidrati cu oua poate reduce sansele oamenilor de a suferi de boli de inima. Kurt Hong, specialist in medicina interna la Keck Medicine din USC, spune: „La fel ca in cazul oricarui aliment, cheia este consumul cu masura”.