Indiferent dacă sunteți un atlet foarte bine antrenat sau unul de weekend, există întotdeauna posibilitatea de a vă răni. Din nefericire, atunci când se întâmplă să vă răniți, poate fi greu să știți ce s-a întâmplat sau cum să vă tratați. Brian McEvoy, Fizioterapeut la Centrul de Sănătate UnityPoint, ne spune care sunt cele mai frecvente leziuni la sportivi, începând cu cele mai puțin frecvente până la cele mai frecvente, împreună cu cauzele posibile, tratamentele și strategiile de recuperare.

  1. Suprasolicitarea mușchilor flexori ai șoldului

Mușchii flexori ai șoldului sunt mușchii găsiți în partea superioară a coapsei. Principalele funcții ale mușchilor flexori ai șoldului sunt ridicarea genunchiului spre trunchi, precum și ajutarea mișcării unui picior la apropierea și depărtarea de celălalt picior. Mușchii flexori ai șoldului pot fi mai puțin antrenați la persoane care stau jos mult timp la locul de muncă sau pot deveni slabi si rigizi la persoanele care au o poziție nepotrivită atunci când stau. Leziunile din activități sportive ale acestui grup muscular pot fi cauzate de sprint, alergări înclinate, activități cu schimbări rapide de direcție și pornire bruscă.

Simptomele obișnuite ale unei suprasolicitări a mușchilor flexori se manifestă prin durerea la ridicarea piciorului, cum ar fi la urcatul scărilor, la urcarea și coborârea din mașină, precum și la mersul forțat și la alergare, spune McEvoy. Cineva care suferă de o suprasolicitare a mușchilor flexori ar putea observa vânătăi în partea din față a coapsei superioare și a zonei inghinale.

Suprasolicitarea mușchilor flexori este cel mai bine tratată prin repaus și sesiuni de comprese reci timp de 15 până la 20 de minute, în primele 48 până la 72 de ore. După primele trei zile de recuperare, sportivul rănit ar putea aplica comprese calde timp de 15 până la 20 de minute, urmate de mișcări laterale ușoare ale călcâiului și ale mușchiului flexor, făcute stând culcat.

Dacă durerea, simptomele și limitarea activității se mențin și după două săptămâni, persoana ar trebui să apeleze la terapie fizică pentru controlul durerii și al inflamației și urmarea unor exerciții specifice de întărire a șoldului pentru a recâștiga puterea, capabilitatea de mișcare și deplasare.

  1. Întinderea sau ruperea ACL

ACL-ul, sau ligamentul încrucișat anterior, este unul dintre ligamentele majore de stabilizare a genunchiului. Cea mai frecventă cauză a leziunilor sportive pentru acest ligament este încetinirea și încercarea de a opri, răsuci sau schimba direcția. Ligamentele din interiorul genunchiului sunt deseori rupte în cazul leziunilor ACL, ceea ce face ca acest fapt să fie un eveniment devastator.

ranire muschii piciorului

Reclamarea unei instabilități la mers sau la întoarceri, precum și umflarea semnificativă a genunchiului ar fi simptome comune ale întinderii ACL. O ușoară întindere sau rupere a ACL-ului poate fi vindecată fără intervenție chirurgicală, folosind repausul și comprese cu gheață, deoarece în acest mod ajutăm vindecarea ligamentului, iar genunchiul devine mai stabil. O rupere completă a ACL ar necesita o intervenție chirurgicală și câteva luni ca timp de recuperare cu terapie fizică intensă înainte ca sportivul să își poată continua activitatea.

  1. Comoția cerebrală

O comoție poate fi definită ca o leziune a creierului, din cauza unei lovituri la cap, atunci când creierul este lovit sau scuturat. Comoția cerebrală este o vătămare gravă care nu ar trebui trecută cu vederea. Un sportiv care suferă o comoție cerebrală trebuie să caute un antrenor sportiv certificat sau un medic cu experiență în tratarea comoțiilor. Simptomele cele mai întâlnite ale comoțiilor includ:

  • Durere de cap
  • Confuzie
  • Amețeală
  • Greață și/sau vărsături
  • Vorbire neclară
  • Sensibilitate la lumină
  • Răspuns întârziat la întrebări

Sportivii diagnosticați cu o comoție nu ar trebui să se întoarcă niciodată la sportul lor fără a fi considerați apți medical de un profesionist din domeniul sănătății, cu experiență în evaluarea comoțiilor, spune McEvoy.

Tratamentul obișnuit în cazul comoțiilor include odihna, reducerea activităților care necesită stres mental sau fizic și creșterea lentă a activităților fizice, atât timp cât simptomele nu mai revin.

  1. Întinderile inghinale

O întindere inghinală poate fi numită și suprasolicitare inghinală. Mușchii articulației merg de la coapsa superioară la coapsa interioară, chiar deasupra genunchiului. Mușchii inghinali fac legătura cu picioarele și sunt adesea răniți în cazul mișcărilor rapide dintr-o parte în alta și/sau de o lipsă de flexibilitate. Sportivul rănit poate avea dificultăți în a face mișcări laterale, la urcarea și coborârea din mașină, precum și o sensibilitate sau vânătăi la nivelul coapsei sau a zonei inghinale.

Tratamentul întinderilor inghinale includ perioade de odihnă și comprese reci timp de 15 până la 20 de minute, periodic, în primele 72 de ore. După primele trei zile, sportivul ar putea folosi comprese calde timp de 15 până la 20 de minute, urmate de o întinderea ușoară, adecvată a zonei și o gamă de exerciții de mișcare, de exemplu mișcarea pe podea pentru a face îngeri de zăpadă.

  1. Inflamarea mușchilor tibiei

Sportivii cu inflamări ai mușchilor tibiei se plâng de durere în osul inferior al piciorului, respectiv la tibie. Inflamarea mușchilor tibiei este cel mai adesea întâlnită la sportivii care aleargă sau participă la activități ce implică multă mișcare, cum ar fi fotbalul. Sportivii au inflamări ai mușchilor tibiei prezente mai mult la începutul sezonului, deoarece atunci își măresc activitatea sau ritmul prea rapid. Inflamările mușchilor tibiei sunt cel mai bine prevenite și/sau tratate cu odihnă, comprese reci și creșterea treptată a timpului de alergare. Achiziționarea de încălțăminte care oferă un sprijin bun pentru picior poate, de asemenea, reduce durerea și poate ajuta la recuperare.

  1. Sciatica

Sciatica este o durere de spate care se propagă, de asemenea, pe partea din spate a piciorului sau chiar până la talpă. Această durere radiantă poate fi, de asemenea, asociată cu o amorțeală, arsuri și furnicături ale piciorului. Sciatica poate fi întâlnită la sportivii care stau într-o postură în care corpul este aplecat în față, cum ar fi bicicliștii sau sportivii care efectuează o mișcare amplă de rotație a trunchiului în sporturile care cer balansare, cum ar fi golful și tenisul. Durerea din spate și durerea radiantă pot fi cauzate de un disc inflamat sau de un nerv atins. Uneori, odihna, întinderea spatelui și poziția culcat pe burtă poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Dacă durerea, amorțeala sau furnicăturile persistă mai mult de două săptămâni, atunci sportivul ar trebui să caute un medic specialist, cum ar fi un fizioterapeut, pentru a fi ajutat în ameliorarea simptomelor sciatice.

  1. Întinderea mușchilor femurali

Mușchii femurului sunt situat pe spatele coapsei. Din nefericire, acești mușchi pot fi încordați și sunt susceptibili la suprasolicitări, care pot duce la întinderi musculare. Tehnicile de încălzire nepotrivite sau lipsa exercițiilor de încălzire pot fi cauza unei rupturi/întinderi. Adesea, un sportiv cu o ruptură a acestor mușchi va avea vânătăi în partea din spate a coapsei sau a genunchiului. Odihna și compresele reci sunt tehnicile de tratare folosite inițial pentru întinderile musculare, urmate de mișcări ușoare de întindere și antrenare, pentru a preveni alte răniri. Dacă durerea persistă mai mult de două săptămâni, sportivul ar putea încerca terapia fizică, tratament cu ultrasunete sau alte metode pentru a ajuta vindecarea întinderii mușchilor.

  1. Suprasolicitarea cotului la jucătorii de tenis sau golf

Suprasolicitarea cotului la jucătorii de tenis sau golf este de obicei întâlnită la sportivii care efectuează foarte multe activități de prindere. Poate fi considerată ca o vătămare sportivă determinată de activități intense, cunoscută și sub numele de epicondilită mediană sau laterală. Din cauza acțiunii repetitive, tendoanele din antebraț se pot inflama și pot face ca mișcările brațului sau ale încheieturii mâinii să fie extrem de dureroase. Adesea, sportivii se vor plânge de lipsa forței la prindere. Opțiunile de tratament imediat pentru jucătorii de tenis sau de golf implică odihnă și răcirea zonei inflamate. Medicii vor prescrie adesea medicamente antiinflamatorii, sau chiar un suport pentru braț, pentru a încerca să reducă presiunea din zonă și pentru a preveni răni ulterioare ale cotului. Tehnicile de întindere și alte exerciții de întărire aplicate de un antrenor sau fizioterapeut pot ajuta la reducerea rigidității și la revenirea treptată a forței, ajutând sportivii să se reîntoarcă la activitățile lor.

  1. Leziunile la umăr

Rănile la umăr acoperă un număr mare de leziuni sportive cauzate de dislocări, deplasare, întinderi musculare și entorse ale ligamentelor.

masaj sportiv

Umărul este cea mai slabă articulație a corpului și este supusă unor forțe puternice în timpul activităților sportive. Multe răni la umăr pot fi cauzate din lipsă de flexibilitate, de rezistență sau de stabilizare, spune McEvoy.

Tratamentul pentru rănile umărului începe cu odihna și răcirea zonei, pentru a ajuta calmarea durerilor și umflăturilor. Orice durere care persistă mai mult de două săptămâni trebuie evaluată de un fizioterapeut.

  1. Sindromul patelofemural

Majoritatea leziunilor sportive implică partea inferioară a corpului, în special rănile la genunchi. Una dintre cele mai frecvente leziuni la nivelul genunchiului este sindromul patelofemural. Acest diagnostic poate fi dat în cazul unei alunecări sau a unei căderi pe genunchi, umflării articulației genunchiului sau a unui dezechilibru muscular. Patela, sau rotula, ar trebui să se deplaseze în canelura de la capătul femurului sau osului coapsei. Uneori, o cădere pe genunchi poate provoca umflături, ceea ce duce la un dezechilibru muscular al celor doi mușchi majori care ajută la poziționarea corectă a genunchiului în canelură. Acest dezechilibru muscular poate crea alte inflamații, ceea ce face ca problema să devină și mai dificilă. Odihna și gheața pot ajuta la calmarea durerii și a leziunilor la genunchi. Exercițiile fizice izometrice sau pe loc pentru întărirea mușchiului interior al coapsei și ușoara întindere a mușchilor coapsei exteriori sau laterali pot ajuta la corectarea dezechilibrului muscular. Dacă durerea sau disfuncția la nivelul genunchiului persistă mai mult de două săptămâni, trimiterea la un fizioterapeut ar putea ajuta prin executarea unor tehnici mai agresive de întindere și întărirea. Un fizioterapeut poate folosi tehnici de bandajare cu banda kinesiologica a genunchiului sau de fixare pentru a ajuta la o mișcare corectă.

Contents

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *