Cum îndepărtezi o căpușă? Folosirea remediilor din folclor doar măresc gradul de risc în cazul bolilor periculoase.

Căpușele au reapărut în forță în acest an, însă răspândirea virală a „trucurilor” de extragere a unei căpușe ar putea pune mai multe persoane într-un risc mai mare de a contracta boli cum ar fi boala Lyme sau febra recurentă Rocky Mountain.

Un videoclip popular de pe Facebook sfătuiește să scufunde paraziții în ulei de lavanda, determinându-i să se ridice și să plutească, îndepărtându-se de piele. „Moartea căpușelor!” subliniază subtitrarea. Mai mult de un milion de utilizatori au partajat de atunci postarea, recomandând-o prietenilor și familiei.

Singura problemă? „Sfatul” contrazice în mod direct opiniile experților. Tot ceea ce întârzie eliminarea unei căpușe este o abordare greșită”, spune Robert B. Kimsey, Ph.D., entomolog la Universitatea Davis din California, specializat în căpușe.

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) si medicii descurajează, de asemenea, „remediile folclorice” cum ar fi lacul de unghii, unguente pe bază de petrol sau căldura care îndepărtează căpușa de pe piele. „Scopul dvs. este de a îndepărta căpușa cât mai repede posibil – nu așteptați să se desprindă”, spune CDC.

Cum să îndepărtați o căpușă

În loc să faceți risipă de uleiuri esențiale, iată ce trebuie să faceți, în conformitate cu CDC:

  • Folosind o pensetă cu vârf fin, prindeți căpușa cât mai aproape posibil de piele.
  • Trageți drept în sus ferm, cu o forță constantă.
  • Curățați temeinic mușcătura (și mâinile) frecând cu alcool sau cu săpun și apă.

indepartarea unei capuse

Ce se întâmplă dacă nu îndepărtați o căpușă?

Unele specii de căpușe din anumite zone ale țării pot transmite boli cum ar fi boala Lyme, febra recurentă Rocky Mountain (RMSF) și iritații asociate cu o căpușă din partea de sud a țării (STARI), afirmă CDC. Deși nu toate căpușele poartă agenți patogeni, întârzierea prea mare în a elimina o căpușă poate crește probabilitatea de îmbolnăvire.

În general, unei căpușe care este atașată de tine îi ia o perioadă începând cu o zi și jumătate până la aproximativ două zile pentru a putea transmite agenții patogeni pe care i-ar putea avea, spune dr. Kimsey. Din momentul în care acea căpușă se atașează de tine, se pornește un cronometru și e cel mai bine să o scoți cât mai repede posibil.

Cum convingi o căpușă să îți dea drumul?

Răspunsul este scurt: Nu poți. Căpușele, având un proces inițial de hrănire din tine, se lipesc de fapt în acel loc, explică Dr. Kimsey. Partea cea mai grea de înțeles de către cei preocupați de căpușe este că acestea nu se pot desprinde din voința lor.

Deci, nu numai că este o idee greșită să așteptați să vă tratați cu ulei de mentă, săpun lichid de vase, vaselină sau orice fel de altă soluție pe care internetul o recomandă în prezent în cazul mușcăturilor de căpușă, dar mai mult, aceste „remedii” de aplicat acasă s-ar putea să nu funcționeze așa cum vă așteptați.

Ce se întâmplă dacă strângeți o căpușă?

Nu la fel de multe cum ați putea crede. Aceste îngrijorări legate de faptul că strângerea unei căpușe poate cauza o regurgitare a mai multor agenți patogeni în mușcătură poate fi ignorată. Cu ceva timp în urmă, Dr. Kimsey a încercat o serie de experimente pentru a testa dacă acest lucru ar fi adevărat. El și colegul lui de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard au înlăturat căpușe sătule de pe gazdele lor și le-au apăsat, sub microscop, cu radiera de la creion.

Nu au regurgitat, nu au explodat, și nu au salivat mai mult decât ar fi făcut-o în mod normal, a spus el.

Ce faceți dacă scoateți o căpușă și capul rămâne înăuntru?

Ceea ce puteți crede că este „capul” căpușei nu este de fapt deloc așa. Dacă ceva rămâne în urmă în piele, este vorba de gură, mai exact maxilarul căpușei, spune dr. Kimsey.

CDC recomandă încercarea de a elimina orice parte care a rămas în urmă, folosind pensete curate, dar dacă nu se pot scoate suficient de ușor, nu mai insistați și lăsați pielea să se vindece. Puteți face acest lucru pentru că nu există un risc de infecție la fel ca atunci când este vorba de căpușa întreagă.

Nu există agenți patogeni asociați cu maxilarele căpușei, spune dr. Kimsey. Pielea ta va respinge acel maxilar la fel cum ar respinge o așchie.

Ce ar trebui să faceți după eliminarea unei căpușe?

Pentru a scăpa de ele, puneți-le într-o pungă sigilată sau într-un recipient sau pur și simplu aruncați-le în toaletă, spune CDC. Decizia de a păstra o căpușă pentru a fi identificată sau testată ar trebui să depindă de zona în care locuiți.

Sunt multe date disponibile acum despre unde proporția căpușelor infectate este relativ ridicată și unde este relativ scăzută și ce tipuri de căpușe poartă de fapt agenți patogeni și care dintre ele nu par a face asta, spune dr. Kimsey. Luați astfel decizii bazate pe cunoaștere, nu pe panică.

Discutați cu un asistent medical dacă aveți întrebări legate de bolile transmise de căpușe existente în zona dvs. și, bineînțeles, consultați-vă imediat medicul dacă apare o erupție cutanată sau febră timp de câteva săptămâni de la îndepărtarea unei căpușe, recomandă CDC.

Roșeața și umflăturile pe care le veți putea observa câteva ore după mușcăturile de căpușă nu sunt neapărat motive de îngrijorare. În acest mod arată corpul dumneavoastră că a recunoscut proteinele străine în saliva de căpușă și folosește un răspuns imun pentru a le elimina, la fel ca la pișcăturile de țânțari. În realitate, acea reacție inițială la saliva căpușei are loc cu mult înainte de transmiterea vreunui agent patogen, spune dr. Kimsey. Este doar sistemul imunitar care își face treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *