Despre bataturi putem supune ca pot fi, de foarte multe ori, o adevarata bataie de cap. De ce? Pentru ca, pe de o parte, pot fi dureroase si, pe de alta parte, sunt extrem de inestetice. In cele ce urmeaza, o sa vedem ce anume sunt aceste bataturi si cum putem sa le eliminam, pentru a avea o piele sanatoasa si frumoasa.
Bataturi sau piele ca de rinocer
Spun asta fara nici cea mai mica exagerare! La asta m-am gandit ca imi vedeam pielea ingrosata pe talpi: la un rinocer mare cu pielea foarte dura. Am obiceiul de a merge foarte mult pe jos, indiferent de incaltamintea pe care o am in picioare. Stiu ca nu este foarte ok!
Nu numai ca am dureri musculare, uneori, dar, ma pot confrunta si cu bataturile. Si, sincer, mi se par foarte inestetice. Asa ca, am inceput sa ma informez de ce apar chestiile astea si, mai ales, cum pot interveni. Sper ca ceea ce am sa iti spun sa te ajute si pe tine!
Ce sunt aceste bataturi?
Daca vrei sa stii ce sunt aceste bataturi, iti spun imediat. Ei bine, ele sunt niste ingrosari ale pielii din cauza suprasolicitarii zonei respective. De fapt, atunci cand apar bataturile, pielea ta se apara din pricina presiunii imense care este exercitata asupra ei.
Sa nu te gandesti ca aceste bataturi pot sa apara numai in talpa. Exista si alte zone din corp unde ele se pot dezvolta si anume: in palme, la nivelul coatelor si chiar si la genunchi.
De ce apar?
Pai, sunt mai multe cauze pentru care tu poti sa faci asa ceva:
- In primul rand, asa cum am amintit, incaltamintea nepotrivita si mersul indelungat cu ele;
- O presiune asupra pielii mentinuta timp indelungat – cei care lucreaza cu sapa, de exemplu, pot face niste bataturi de toate frumusetea in palma. Cred ca ai avut ocazia sa vezi asemenea „maini muncite”;
- Si mersul cu talpa goala in picioare duce la aparitia bataturilor. Oricat ar fi de faina senzatia mersului in picioarele goale, trebuie sa eviti sa faci asta.
De unde stii ca ai bataturi?
Simplu! Daca simti durere in timp ce mergi, cu siguranta ai niste bataturi de toata frumusetea in talpi. Si, le poti recunoaste si daca simti ca pielea este mai groasa in anumite zone si are si alta culoare. Insa, stai linistit! Exista solutii pentru „frumusetile” astea.
Cum pot fi prevenite?
Daca tu vrei sa nu mai faci pe viitor bataturi, indiferent de locul in care ele pot sa apara, trebuie sa tii cont de anumite aspecte. Haide sa vedem care sunt acestea!
In primul rand, daca bataturile tale sunt la nivelul talpilor, sa ai grija la ce incaltaminte porti! Ea trebuie sa fie cat mai comoda si sa nu te stranga. Dar nici nu trebuie sa iti inoate picioarele in pantofi.
Si atunci cand alegi sosetele, trebuie sa fii atent. Nu trebuie sa fie nici prea groase, nici foarte subtiri si materialul sa fie bumbacul. Este unul dintre cele mai prietenoase cu pielea ta.
Ceea ce mai poti face tu pentru a preveni aparitia bataturilor din talpa este sa porti niste talonete. Acestea au rolul de a-ti mentine picioarele intr-o pozitie foarte comoda in pantof.
Cum previi bataturile din palme?
Nu foarte greu! Daca ai probleme in acest sens, ceae ce trebuie sa faci este sa iti protejezi mainile atunci can lucrezi mult timp cu ele. De exemplu, daca tu te ocupi de gradina si folosesti mult timp anumite ustensile, va trebui sa porti niste manusi, pentru ca palma sa nu mai intre in contact cu obiectele respective.
Ceea ce tu mai poti face pentru a preveni ingrosarea si mai puternica a bataturilor deja existente este de a-ti inmuia mainile si apa calda si de a elimina pielea ingrosata cu ajutorul unui pietre ponce.
Cum pot fi tratate bataturile?
Ei bine, pentru a trata aceste bataturi, tu poti apela mai mai multe solutii. In primul rand, poti sta cu picioarele in apa, pana se inmoaie pielea foarte bine si apoi poti indeparta pielea moarta cu ajutorul unui forfecut bine sterilizat.
Sa ai grija atunci cand indepartezi pielea, sa nu tai ceea ce nu trebuie si sa te ranesti!
O alta solutie care te poate ajuta si la care am apelat si eu, este folosirea sosetelor hidratante. Acestea nu numai ca te ajuta sa previi formarea altor bataturi dar, o sa iti inmoaie piele, tu putand apoi sa o indepartezi cu mai multa usurinta.
Pur si simplu, iti pui sosetele in picioare si le lasi sa actioneze chiar si o ora. In timp ce tu te uiti la emisiunea preferata, ele actioneaza eficient asupra pielii ingrosate.
In cazul in care ai sa o folosesti mai des, pielea ta va ramane hidratata si moale si vei scadea semnificativ sansele de a mai avea bataturi in viitor.
Uleiuri pentru o piele fara bataturi
Si uleiul de masline sau cel de cocos te poate ajuta sa ai o piele moale si catifelata. Ceea ce trebuie sa faci este sa iti masezi talpile cu aceste uleiuri, fie simple, fie impreuna si ai sa poti indeparta cu usurinta bataturile care s-au format.
Nu doar aceste uleiuri te pot ajuta in lupta cu bataturile, ci si altele, cum ar fi uleiul de migdale, cel de avocado sau de canepa. Ideea este ca tu va trebui sa gasesti o cale de a inmuia zona cu probleme, pentru ca numai asa bataturile vor putea fi indepartate.
Niciodata sa nu incerci sa le indepartezi fara se fi realizat, mai intai, acest pas! In caz contrar, vei risca sa produci leziuni asupra pielii!
Otetul de mere si sucul de lamaie
Acestea sunt doua solutii la care tu poti apela atunci cand vrei sa scapi de bataturi. Ceea ce trebuie sa faci este sa iti mentii picioarele in apa calda in care ai pus si cateva linguri de oteti de mere.
Dupa ce pielea s-a inmuiat foarte bine, tu o poti indeparta cu ajutorul unei pietre ponce. In ceea ce priveste lamaia, poti proceda in felul urmator:
- Piseaza intr-un castron cateva aspirine peste care vei turna sucul de la o lamaine;
- Fa o pasta si aplic-o peste bataturile tale. Las-o sa actioneze vreo 20 de minute, dupa care indeparteaza pielea moarta cu ajutorul unei pieter ponce.
Maini fara bataturi cu ajutorul manusilor
Manusile hidratante sunt o solutie foarte buna atunci cand vine vorba nu numai de prevenirea, dar si de tratarea bataturilor. Ele au in interior un amestec special de uleiuri si alte plante care au rolul de a inmuia foarte bine pielea si de a o hrani in profunzime.
In plus, sunt foarte parfumate si o sa iti faca mare placere sa le porti. Atunci cand privesti filmul preferat, iti poti pune manusile si le poti lasa sa actioneze. Dupa 50-60 de minute, le poti scoate.
Ai sa observi ca pielea ta este foarte moale si catifelata. Tu ai sa poti exfolia si indeparta cu mai multa usurinta acea parte mai ingrosata, din palma.
Daca le vei purta frecvent, ai sa reduci destul de mult sansele de a face bataturi in palme, iar tu ai sa te bucuri de o piele moale si foarte catifelata.
Uleiuri si piatra ponce
Si in cazul bataturilor din palme uleiurile si piatra ponce pot fi foarte eficiente. Ceea ce trebuie sa faci este sa iti masezi mainile cu ulei de masline, de cocos si sa lasi sa actioneze.
Apoi, poti introduce mainile in apa calda si sa le mentii pana cand pielea se inmoaie foarte bine. Urmatorul pas este de a indeparta pielea moarta cu ajutorul pietrei ponce.
Cand sa te duci la medic?
Cel mai bine este sa nu se ajunga aici insa, daca vei lasa netratate bataturile, o vizita la medic va fi necesara.
Astfel, daca durerile pe care le simti sunt prea mari si iti afecteaza calitatea vietii si daca aceste bataturi apar in zone neosoase sau in parti ale corpului in care nu ai exercitat in mod constant presiune, atunci va trebui sa ceri sfatul unui specialist.
De ce? Pentru ca este posibil sa suferi de anumite afectiuni de natura genetica sau chiar de cancer de piele. Asadar, ia din timp masurile corecte!
Concluzii
Bataturile iti pot da mari batai de cap, afectandu-ti, fara exagerare, calitatea vietii. De aceea, este foarte important sa identifici modurile corecte prin care poti sa le previi, dar si sa le tratezi.
Pana la urma, nu este vorba doar de o problema de ordin estetic ci, mai ales, una care tine de sanatatea pielii tale. Daca vei avea grija sa o hranesti si sa o hidratezi in mod corespunzator cu produse potrivite, ai sa te bucuri de picioare sanatoase si de maini fara cusur.
Daca cunosti si tu metode prin care bataturile pot fi tratate si prevenite, nu uita sa mentionezi asta intr-un comentariu! Multumesc!
Contents
- 1 Ce sunt aceste bataturi?