Ulei de TamanuAcest ulei de tamanu este unul dintre uleiurile speciale pentru piele, care uimeste prin efectele sale asupra unei categorii largi de afectiuni. Uleiul se obtine prin presarea semintelor arborelui de Tamanu si este folosit de secole intregi de nativii din Asia de Sud-Est, Insulele Pacifice si Africa de Est.

Ulei de Tamanu, 50 ml

Comanda acum

Uleiul este folosit in mod traditional pentru:

  • efectul puternic antioxidant
  • efectul antibacterian si antiinflamator
  • vindecarea ranilor si arsurilor

Acest ulei de tamanu se remarca in fata celorlalte printr-o capacitate foarte mare de regenerare si cicatrizare a tesuturilor. Compozitia sa include trei clase principale de lipide (neutro, glico si fosfolipide), precum si trei substante unice printre uleiurile vegetale (acidul calofilic, antibioticul natural numit lactona si antiinflamatorul numit calofilolid). Aceste ingrediente ofera un profil aproape medicamentos in cazul ranilor, uleiul putand ajuta serios intr-o serie larga de situatii.

Compozitia este completata de acizi grasi (oleic, linoleic, palmitic si stearic) si antioxidanti cu actiune foarte puternica.  Acidul oleic este considerat a avea unul dintre cele mai puternice efecte emoliente si cele mai mari capacitati de penetrare a straturilor pielii, fiind astfel util mai ales in cazul deshidratarii, inflamatiilor si reintineririi celulelor.

Uleiul are o vascozitate medie si se absoarbe mai lent in piele. Culoarea acestuia este verde inchis, iar mirosul este puternic aromat. Spre deosebire de alte uleiuri, acesta are o textura tulbure, fiind acumulate sedimente.

Uleiul de tamanu are un caracter activ ridicat, fiind arareori folosit direct pe piele in scop cosmetic, ci mai degraba in combinatii cu alte uleiuri. Acest lucru este datorat si absorbtiei mai lente. La combinarea cu alte uleiuri acesta devine mai usor de intins si de absorbit.

Uleiul de tamanu poate fi folosit in diverse amestecuri potrivite pentru fiecare tip de piele, inclusiv pentru cel acneic. Folosit punctual, uleiul se aplica direct pe rani, taieturi si ciupituri de insecte.

Ulei de tamanu si acneea

Acneea reprezinta un subiect special pentru orice ulei vegetal. In cazul celui de tamanu, textura sa nu este cea mai potrivita pentru tenul acneic, putand bloca temporar porii (este considerat a fi slab comedogenic). Ar fi pacat insa ca proprietatile sale antiinflamatorii si antibacteriene peste medie sa fie ignorate. Din fericire, uleiul se amesteca foarte bine cu o serie larga de ingrediente, reusind sa se adapteze la nevoile speciale ale tenului acneic.

Pentru gasirea amestecurilor potrivite, este nevoie de stabilirea prealabila a tipului de ten de sub acnee. Este posibil ca sub acnee tenul sa fie uscat sau gras. Acest lucru determina nevoia unei actiuni in doi pasi (vindecarea pustulelor pe de-o parte si ingrijirea tenului de sub acestea pe de alta parte, fara a deregla nivelul natural de grasimi potrivit pentru tipul de ten).

In cazul unui ten uscat, este ideal ca in amestecul uleiului de tamanu sa se adauge ulei de struguri, ulei de susan, ulei de neem, dar si ulei esential de oregano sau eucalipt. Acest tip de amestec va controla eruptiile si va hidrata tenul in acelasi timp, oferind toata ingrijirea necesara.

In cazul unui ten gras, uleiul de tamanu se poate combina cu ulei de jojoba, ulei de caise sau ulei de ricin.

Ulei de tamanu – efectul anti-aging si cel antiinflamator

Continutul mare de antioxidanti, acizi grasi si vitamine ajuta foarte mult in lupta impotriva ridurilor. Uleiul indeplineste atat functia de prevenire, cat si cea de atenuare. In urma aplicarii tenul este usor exfoliat, iar celulele sunt stimulate sa se regenereze. Celulele tinere isi mentin elasticitatea si diminueaza in acest fel aparitia liniilor fine.

In urma aplicarii pielea ramane moale si catifelata. Decolteul si gatul sunt adesea trecute cu vederea atunci cand vine vorba de aplicarea de tratamente, fiind insa doua dintre zonele in care imbatranirea este cea mai vizibila. Aplicat in aceste locuri, uleiul hidrateaza si contribuie semnificativ la mentinerea unui aspect tanar.

Datorita actiunii sale profunde, produsul stimuleaza foarte bine circulatia periferica si ajuta prin urmare in problemele circulatorii si atenuarea venelor sparte. Uleiul face picioarele sa se simta mai usoare si indeparteaza aspectul neplacut de “paianjen” provocat de capilarele si venele deteriorate.

Un alt beneficiu major al uleiului de tamanu este contributia adusa la vindecarea mult mai rapida a ranilor. Suplimentar, acesta ajuta la tratarea infectiilor cu ciuperci si bacterii. Actionand in profunzime, acesta calmeaza durerile si scurteaza durata de vindecare. In cazul ciupiturilor de insecte uleiul reduce leziunile, mancarimile si roseata.

Uleiul isi merita locul in orice trusa de prim ajutor.

Pe langa rezultatele foarte bune pe piele, uleiul ajuta si la ingrijirea parului.

Ulei de tamanu si parul degradat

Persoanele care au par degradat pot apela la uleiul de tamanu datorita proprietatilor sale hranitoare. Uleiul actioneaza de la radacini pana la varfuri, oferind ingrijire completa.

Parul este expus zilnic la stres si sufera la fel precum pielea in fata prafului, razelor UV si poluarii. Uleiul de tamanu functioneaza ca un balsam natural, ajutand parul sa fie hranit si hidratat. Uleiul poate fi adaugat si in samponul sau balsamul obisnuit, in functie de preferinte.

Pentru aplicare se maseaza scalpul cu miscari circulare, in acest fel fiind stimulata circulatia si aparitia firelor noi, revitalizate. In urma aplicarii parul este intinerit, iar textura sa devine mai puternica si mai rezistenta. Varfurile despicate pot fi tratate prin aplicarea la varfuri a unei cantitati mici de ulei.

Persoanele care se confrunta cu pierderile de par pot folosi uleiul cald pentru aplicarea atat la radacini, cat si la varfuri. Lasat sa actioneze peste noapte, acesta va initia procesul de crestere a firelor si va revitaliza radacinile.

Tratamentul are ca efect si ingrosarea firelor care vor aparea mai dese si pline de volum. Acestea vor fi in acelasi timp usor de ingrijit si descurcate, facilitand pieptanarea si coafarea.

Contraindicatii si metode de depozitare

In cele mai multe dintre cazuri utilizarea nu provoaca efecte adverse. In cazul alergiilor la seminte se recomanda insa evitarea produsului sau testarea pe o regiune restransa.  Intrucat nu exista cercetari amanuntite asupra sa, uleiul nu este recomandat a fi utilizat in timpul sarcinii.

Uleiul de tamanu are o rezistenta buna la oxidare si poate fi depozitat simplu, intr-un loc uscat si racoros.

 

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *