ulei de oreganoOregano reprezinta o resursa foarte generoasa de nutrienti si antioxidanti. In antichitate grecii si romanii apreciau atat de mult oregano incat acesta folosit in ritualuri importante din societate. Cultivata cu precadere in zona mediteraneana si Asia, planta este nu doar un condiment, cat si un ingredient util pentru tratamentele cosmetice. Acest ulei de oregano obtinut prin distilarea frunzelor are proprietati antiseptice ridicate si este un cosmetic-medicament  foarte apreciat.

Uleiul se obtine din specia numita Origanum Vulgare, diferita de cea comuna folosita in gastronomie. Uleiul are o aroma puternica si o culoare ceva mai inchisa, iar textura sa este lichida.

Ulei de Oregano, 10 ml

Comanda acum

In momentul actual uleiul este folosit cu precadere pentru efectul sau:

  • antibacterian si antifungic
  • antiparazitant
  • antioxidant
  • antiinflamator

Compozitia uleiului se remarca printr-o cantitate foarte mare de fenoli. Acestia sunt antioxidanti foarte puternici care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si organismului. Cei mai importanti fenoli din compozitie sunt timolul si carvacrolul.

Timolul este un fungicid si antiseptic natural, ajutand celulele sa se regenereze  si protejeze in fata degradarii produse de bacterii si ciuperci. De asemenea, timolul ajuta la eliminarea toxinelor si curatarea pielii.

Carvacrolul are si el o actiune antifungica si antibacteriana foarte puternica, la care se adauga actiunea antiparazitara. Prin urmare, carvacrolul este eficient in eliminarea candidozei, stafilococilor, salmonelei sau giardiei.

De cele mai multe ori inflamatiile apar in urma raspunsului organismului la toxine si infectii. Actiunea uleiului de oregano acopera ambele cauze ale problemei, fiind astfel extrem de eficienta. Compozitia bogata in fenoli este foarte puternica, uleiul avand un indice de absorbtie a radicalilor liberi (ORAC) de 4 ori mai mare decat in cazul afinelor.

Alti compusi benefici dintr-un ulei de oregano sunt terpenul, acidul rozmarinic, nariginul si betacariofilina. De asemenea, prezenta vitaminelor A, C si E si a mineralelor precum calciul, magnesiul, zincul, fierul si potasiul fac din uleiul de oregano o resursa foarte buna pentru ingrijirea pielii.

Ulei de Oregano – Tratament eficient pentru o serie larga de afectiuni ale pielii

Acest ulei de oregano este eficient pentru tratarea mai multor tipuri de inflamatii. Acesta poate ajuta in cazul ranilor, taieturilor, alergiilor sau intepaturilor de insecte. Aplicat pe piele acesta reduce roseata, mancarimile si umflaturile, fiind util si pentru indepartarea durerilor. Actiunea sa se extinde si asupra durerilor reumatice, articulare sau provocate de crampele musculare.

Infectiile fungice sunt foarte neplacute si prezinta numeroase recidive, fiind printre cele mai greu de tratat. Acestea pot determina aparitia descuamarii, ulceratiilor, mancarimilor si durerilor si sunt cu atat mai greu de suportat atunci cand apar pe talpi. Ciuperca piciorului este poate cel mai bun exemplu de infectie fungica usor de preluat si foarte greu de tratat. Uleiul de oregano poate ajuta la vindecarea piciorului atunci cand este aplicat regulat. De asemenea, acesta nu doar vindeca, dar previne si recidivele. Pentru tratarea ciupercii piciorului sau unghiei, uleiul se aplica in doua forme. O parte a tratamentului include adaugarea in apa pentru spalarea piciorului si lasarea acestuia la inmuiat pentru 10-15 minute. O alta parte include diluarea uleiului esential de oregano intr-o baza hidratanta precum uleiul de cocos sau uleiul de masline si aplicarea directa pe piele si unghii.

Alte probleme ale pielii sunt provocate de infectiile virale. O afectiune comuna este varsatul de vant. Acesta nu poate fi evitat, iar atunci cand se instaleaza provoaca manifestari foarte neplacute la nivelul pielii. Uleiul poate ajuta la calmarea acestora si eliberarea de stresul provocat de mancarimi.

Actiunea antivirala se dovedeste in acelasi timp foarte utila in cazul racelii, tusei sau pneumoniei. Folosit pentru aceasta actiune, uleiul se inhaleaza. Acesta calmeaza tusea si contribuie la distrugerea virusilor, ajutand la grabirea vindecarii.

Eliminarea parazitilor si insectelor

Uleiul de oregano are o compozitie care tine parazitii si insectele la distanta. Acesta poate fi folosit pentru indepartarea tantarilor si puricilor sau pentru dezinfectia unor spatii despre care se stiu ca atrag sau au atras insecte la un moment dat.

O utilizare mult mai populara si mai apreciata este cea asupra paduchilor. Paduchii sunt foarte usor de preluat, tratamentul fiind insa destul de greu. De cele mai multe ori tratamentul provoaca deshidratarea scalpului si parului si aparitia de mancarimi si efecte adverse, produsele din comert concentrandu-se pe curatare dincolo de orice.

Uleiul de oregano are insa o actiune blanda si ajuta nu doar la indepartarea paduchilor si oualor, dar si la sterilizarea scalpului in vederea prevenirii unor infectii ulterioare. Scalpul ramane hidratat si nu sufera nicio degradare. Pentru utilizarea impotriva paduchilor uleiul se imbina cu unul vegetal (ex.ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de avocado) si aplica pe toata suprafata parului. Dupa 10-15 minute parul se lasa sa se usuce, iar apoi este pieptanat cu un pieptan cu multi dinti pentru ca ouale sa fie indepartate.

Ulei de oregano pentru aromaterapie

Folosit in aromaterapie, uleiul esential de oregano ofera beneficii atat in ceea ce priveste relaxarea, cat si in ceea ce priveste bunastarea pielii si organismului. Inhalat, acesta ajuta la relaxare si indepartarea factorilor ce determina depresia si anxietatea. Folosit pentru masaj, uleiul ofera beneficiul special de detoxifiere a pielii. Aceasta este ajutata sa elimine impuritatile si este incurajata sa absoarba mai bine nutrientii si substantele benefice oferite de tratamentele cu uleiuri.

Uleiul esential se poate adauga si in apa de baie pentru a beneficia astfel atat de beneficiile oferite prin inhalare, cat si de cele oferite de aplicarea pe piele.

Contraindicatii si metode de pastrare

Fiind un ulei esential, uleiul de oregano se aplica doar extern si doar in forma diluata. Toate mentionarile legate de aplicarea pe piele fac referire la forma diluata. Uleiul de oregano se poate dilua in apa sau uleiuri vegetale.

Este important de adaugat ca acesta nu se aplica pe rani deschise, mucoase si nici in zona ochilor sau gurii.

La prepararea amestecurilor pentru aplicarea pe piele procentul poate fi de 1/3, respectiv o parte ulei de oregano si trei de ulei vegetal. Procentul recomandat este de maximum 3-5%.

Uleiul este interzis femeilor insarcinate si copiilor. Pentru evitarea oricaror manifestari neplacute se recomanda testarea acestuia pe incheietura mainii inainte de inceperea oricarui tratament.

 

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *