Acneea reprezinta o problema cu care se confrunta foarte multe persoane, atat barbati, cat si femei. Indiferent de cauzele care stau la baza acestui fenomen, poate sa afecteze destul de serios stima de sine, cat si relatiile cu cei din jur.

Daca te confrunti si tu cu aceasta problema, te invit sa ramai pe aceasta pagina si sa vedem impreuna, printre altele, ce putem face pentru a lupta cu eficienta impotriva ei. Esti gata? Hai sa incepem!

„Nu imi place de mine!”

Daca te intrebi cine a spus asta, iti spun, cu toata sinceritatea, ca eu! Am suferit de acnee atunci cand am fost adolescenta si recunosc ca si acum, in prezent, mai am mici „izbucniri hormonale”. Vreau sa iti spun ca, da, sufeream ori de cate ori ma uitam in oglinda. Simteam ca nu sunt frumoasa si ma intreba, de multe ori de ce mi se intampla asta tocmai mie?

Suna cunoscut? Daca da, atunci sa stii ca imi pare rau! Stiu cum e sa crezi ca nu esti frumoasa si ca oglinda sa nu iti fie cea mai buna prietena. Mai ales cand ai prietene care au un ten curat si luminos.

Mda, uneori, ai impresia ca „lumea nu este dreapta.” Si ai tendita sa te ascunzi, sa te izolezi, sa iti pierzi increderea in tine si in ceea ce poti face. Si incetezi sa mai zambesti!

Lupta cu acneea si nu o lasa sa te controleze!

Daca acum, in prezent, esti nemultumit sau nemultumita de aspectul pielii tale, vreau sa iti spun ca exista solutii. O sa vedem mai tarziu care sunt acestea.

Sfatul meu pentru tine este urmatorul: nu fa ca mine si nu te izola. Sa stii ca este viata dincolo de acnee! Si aceasta nu te reprezinta, in sensul ca nu ea iti da tie valoare, ci modul in care esti tu, ca om; cum gandesti, cum simti si cum actionezi in viata.

Stiu ca acum este greu sa vezi asta si ca tot ceea ce iti doresti este sa ai o piele minunata si curata! Dar, vreau ca tu sa stii, cel sau cea care citeste aceste randuri, ca esti mult mai mult decat aspectul tau fizic. Ok?

tratament-acnee

Haide sa vedem, intai de toate, de ce apare acneea

Asa cum stii si tu, cred, exista anumite cauze care declanseza acneea. La mine a fost vorba de probleme hormonale, de anumite dezechilibre. Am sa iti spun mai tarziu cum am scapat de ea, bine?

  • Prea mult sebum si bacterii pot duce la aparitia cosurilor

Daca nu stii ce este sebumul, iti spun imediat! Este acea grasime naturala a pielii, acel ulei care este secretat de glandele sebacee. Acneea se declanseaza in momentul in care sebumul se aduna sub piele si nu are cum sa iasa la suprafata, din cauza ca foliculii sunt blocati.

Practic, se formeaza un „dop” care, in momentul in care este infectat, se va inflama si va forma, „minunatul” cos. Stiu ca a sunat foarte tehnic, dar am tinut ca tu sa stii, in mare, ce se intampla in interiorul pielii tale.

  • Cand corpul este in schimbare…

Nu stiu cati ai ani insa, daca esti in perioada adolescentei, atunci ar trebui sa stii ca acum, in corpul tau, au loc anumite schimbari. Sa stii ca sunt normale aceste transformari. Sunt semnul ca tu…te maturizezi. Uneori, cantitatea de hormoni androgenici care se secreta este prea mare si, de aici, si problemele „care ies la suprafata”.

Asta o sa se regleze cu timpul, sa stii, odata cu depasirea varstei critice.

  • Si ceea ce mananci o poate agrava

Unii spun ca nu este adevarat, altii ca da. Eu vreau sa iti spun ca, atunci cand ma axam pe o dieta bogata in carbohidrati, aveam ceva mai multe probleme si, in clipa in care mancam mai multe legume si fructe si limitam si cantitatea de zahar, observam anumite schimbari in bine.

Nu stiu exact cum functioneaza, iti spun sincer insa, ceea ce cred este ca, atunci cand aduni un aport mai mare de vitamine si minerale, iti ajuti pielea sa arate mai bine si sa fie mai sanatoasa.

Daca ceea ce mananci sunt chipsuri, prajituri sau alte asemenea „chestii santoase”, poate ca ar fi o ideea foarte buna sa mai limitezi consumul si sa introduci mai multa „hrana vie”.

  • Bei suficienta apa?

Se pare ca una dintre cauzele care pot sa duca la agravarea acneii este o cantitate insuficienta de apa. Cred ca stii si tu de rolul pe care il are ea in detoxifierea organismului si in mentinerea unui tranzit normal.

Daca tu nu reusesti sa scapi de „deseuri” in fiecare zi, sa nu te mire faptul ca ai mai multe probleme de acest gen.

  • Stresul, dusmanul pielii frumoase

Da, este adevarat ca si stresul poate sa accentueze acneea, dar asta este valabil doar in situatia in care emotiile negative pe care le traiesti sunt foarte intense si le experimentezi un timp mai indelungat.

Ceea ce vreau sa iti spun este faptul ca stresul nu declanseaza aceasta problema ci, doar o poate amplifica, in anumite situatii. Insa, este mai bine sa ai grija la modul in care gestionezi emotiile negative.

  • Si anticonceptionalele pot declansa acneea

Una dintre cele mai frecvente cauze ale acneii sunt pastilutele pe baza de hormoni. Stiu, ca si eu am luat. O perioada, cand aveam 20 si ceva de ani, m-au ajutat, intr-adevar, sa scap de acnee. Insa, atunci cand am incercat sa mai iau dupa varsta de 30, motivul fiind contraceptia, mi-au declansat o acnee de toata frumusetea.

Asadar, mare grija la ce anume iei! Iti recomand sa vorbesti cu un medic specialist si sa nu incepi un anumit medicament de capul tau. Iti poti face un mare, mare rau! Este posibil sa accentuezi acneea si sa mai ai si alte probleme pe langa asta!

curatarea-tenului

Cum poti sa previi, dar si sa tratezi, acneea?

Cred ca asta este un subiect care te intereseaza in mod deosebit. Stiu sigur ca vrei sa stii ce anume poti sa faci pentru a evita sa te trezesti a doua zi dimineata cu fata plina de bubite. Asa ca, hai sa vedem impreuna ce poti tu sa faci pentru a nu avea probleme mai mari.

1.Ai grija te chipul tau – adica, sa ai grija sa fie cat mai curata! Asa cum stii, in timpul zilei se aduna mult praf la suprafata pielii tale si ii astupa porii. Daca mai si transpiri, imagineaza-ti ce se intampla la suprafata tenului tau! Atat de imbacsit, saracul! Daca te mai si machiezi, situatia este mult mai serioasa! Trebuie sa ai grija sa te demachiezi cu produse care sa se potriveasca tipului tau de ten.

Sfatul meu este sa nu folosesti niciodata sapun! Nu ai sa faci decat sa iti usuci si mai tare piele si asta o sa duca la agravarea acneii. De asemenea, sa nu iti exfoliezi tenul cu produse agresive si nici sa nu incepi sa iti freci fata cu prosoapele pe care le gasesti prin casa.

Fata ta o sa se inroseasca, o sa se irite si ai ai si mai multe cosuri! Iti recomand sa folosesti un scrub bland, pentru indepartarea impuritatilor de la suprafata si intotdeauna sa te demachiezi foarte bine atat dimineata, cat si seara, indiferent daca te machiezi sau nu.

2. Ai grija sa ramai cat mai hidratat – cred ca ai retinut faptul ca te-am intrebat la un moment dat, daca bei suficienta apa. Daca tu vrei sa previi cosurile, sa ai grija sa bei macar 1 litru si jumatate in fiecare zi.

De asemenea, sa ai grija sa iti hidratezi pielea cu o crema puternic hidratanta. Sa nu te gandesti ca, daca ai acnee, tu nu trebuie sa folosesti nicio crema. Orice tip de ten are nevoie de hidratare! Asta sa tii minte! Cand iti alegi o crema, sa ai grija sa aiba printre ingrediente vitaminele A, E si C, care o sa te ajute sa iti mentii o piele cat mai sanatoasa.

3. Sa folosesti sau nu produse antiacneice? – daca vrei sa incepi sa utilizezi un asmenea tratament pentru preventie, dar si pentru ameliorarea acneii, cel mai indicat ar fi sa ceri sfatul unui medic dermatolog, pentru ca el este cel mai in masura sa iti spuna care produse sunt cu adevarat bune si care nu.

Nu tot ce exista pe piata o sa te ajute! Asa ca, cel mai bine este sa ceri sfatul specialistului, daca nu vrei sa iti accentuezi problemele deja exsitente.

4. Ai grija la cantitatea de machiaj pe care o aplici pe ten – ei bine, stiu ca tendita este de a pune cat mai mult, pentru a acoperi. Stiu, pentru ca si eu am procedat la fel. Insa, rezultatul era dezastruos, iti spun sincer. Nu numai ca aratam de parca purtam o masca dar, a doua zi imi apareau si mai multe cosuri.

Deci, iti imaginezi ce frustrant era pentru mine! Si, o luam de la inceput! Mai multe cosuri, mai mult fond de ten si pudra pentru a acoperi! Tu sa nu faci ca mine si sa nu iti pui toata trusa de farduri pe fata, daca nu vrei sa te trezesti cu o fata si mai rosie a doua zi!

Atunci cand iti alegi produsele de machiaj, sa te uiti cu mare atentie la lista de ingrediente si sa optezi pentru cele care nu au foarte multe. De asemenea, sa le iei pe cele care sunt pe baza de apa si nu de uleiuri. Sub nicio forma!

5. Renunta imediat la acest obicei! – despre ce obicei este vorba? La acela in care iti pui, fara sa stii, mainile pe fata! Nu mai fa asta! Daca incepe sa te manance pe fata, ia un servetel si foloseste-l! dar, nu mai pune mainile pe ten! Habar nu ai cate bacterii ai pe maini si, chiar in acest moment, „joaca hora” pe pielea ta!

Tine minte ca tu pui mainile peste tot! Atingi mii de obiecte in fiecare zi! Ia zi! De cate ori de speli pe maini? De fiecare data cand atingi ceva? Nu cred! Ar insemna ca, din doua in doau minute sa te duci la baie si sa te speli. Cum nu este posibil, ai o grija mai mare si nu mai pune mainile pe fata! Ai sa iti faci un mare bine, crede-ma!

6. Chiar daca iubesti soarele, evita-l cat poti de mult! – si mie imi place sa stau la soare, in parc si sa ii simt razele fierbinti cum „ma gadila”.  Insa, trebuie sa stii ca ultravioletele pot sa duca la accentuarea acneii si sa iti faca pielea si mult mai sensibila.

Iti recomand ca, atunci cand te duci la plaja si chiar si atunci cand iesi din casa, sa ai grija sa folosesti si o crema cu factor de protectie si asta, inainte de a iesi din casa cu vreo jumatate de ora.

7. Ceea ce mananci chiar conteaza – asa cum ai putut citi ceva mai devreme, se pare ca ceea ce introduci in organism fie o sa te ajute sa scapi de cosuri, fie o sa faca sa iti apara si mai multe probleme. In cazul in care tu, acum, nu ai o dieta care sa fie bazata pe multe fructe si legume proaspete, iti recomand, cu mult drag, sa le introduci cat mai repede si intr-o cantitate semnificativa.

Sa ai grija sa predomine in meniul tau zilnic! Ce ar trebui sa mananci?

  1. In primul rand, sa introduci ceapa si usturoiul. Au capacitatea de a lupta cu eficienta impotriva bacteriilor din organism;
  2. In al doilea rand, ceea ce nu ar trebui sa iti lipseasca sunt legumele si fructele care au multa vitamina A si betacaroten, care sunt esentiale pentru sanatatea pielii tale.
  3. Morcovii, pepenele galben, cartofii si caisele nu ar trebui sa iti lipseasca din meniul;
  4. Rosiile, castravetii, ardeii sunt minunati in salata si perfecti pentru combaterea cosurilor. Sa nu uiti de ei data viitoare cand te duci la cumparaturi.
  5. Fructe precum merele, lamaile sau grapefruitul sunt foarte bogate in vitamine C, un puternic aliat al tenului frumos si stralucitor.

Dupa cum vezi, lista cu legume si fructe este destul de lunga. Tu poti sa faci tot felul de combinatii. Important este sa le mananci cat mai naturale si mai putin preparate tocmai pentru a te putea bucura de toate vitaminele si mineralele din ele.

Ce sa nu mananci? Ei bine, tot ce nu este leguma si fruct! Bine, bine, sa nu exageram! Ceea ce este bine sa eviti, pe cat posibil, sunt dulciurile concentrate si carbohidratii.

Unii spun ca au impact asupra pielii, altii ca nu. Stii ce ar trebui sa faci? Sa experimentezi! Vezi cum arata pielea ta dupa o luna in care ai mancat sanatos si „viu” si vezi daca se merita sa te mai intorci la vechiul mod de a manca. Sa ne spui si noua ce anume ai observat, bine?

8. Fii cat mai activ!

Daca te intrebi ce legatura este intre sport si acnee, am sa iti spun imediat. Nu stiu daca tu obisnuiesti sa practici vreo activitate fizica insa, iti pot spune cu certitudine ca te simti minunat dupa vreo 30 de minute de alergat! Daca practici, atunci ma bucur! Inseamna ca impartasim aceeasi pasiune!

Cand faci sport: nu tu stres, nu tu nervi! Si stim ce efecte pot avea acestia asupra tenului, asa-i? Daca ai posibilitatea, ia un prieten bun cu tine, ori de cate ori ai ocazia, si mergeti sa alergati sau sa va plimbati cu bicicletele prin parc.

Ai sa iti pui sangele in miscare si ai sa elimini, prin transpiratie, o buna parte din „toxine”. Indiferent de activitatea fizica pe care ai sa o desfasori, tu ai sa te simti mult mai bine si ai sa fii si mai relaxat.

hidratare-tren

9. Ce ai spune de o masca faciala?

Vreau sa iti spun ca, una dintre cele mai bune metode de a trata acneea sunt mastile faciale din ingrediente naturale. Adica, tot ceea ce ai de facut este sa te duci sa deschizi frigiderul sau camara si sa alegi de acolo acele produse care au sa te ajute sa ai o piele mult mai sanatoasa. Dar, haide sa vedem de ce anume te poti folosi!

  •  Iti surade o masca din miere si iaurt? Este una dintre preferatele mele si o folosesc cam de doua ori pe saptamana. Nu numai ca poate hidrata in profunzime, dar curata tenul foarte bine de impuritati, actionand ca un exfoliant foarte bland.

Ceea ce trebuie sa faci este sa iti cureti foarte bine fata, sa te demachiezi si sa aplici masca. Pentru a o crea vei avea nevoie de o lingura de iaurt si doua lingurite de miere naturala. Dupa ce o lasi sa actioneze, te clatesti bine si aplici si crema hidratanta.

  • O aspirina pentru…tenul meu! Da, aspirina este buna nu numai pentru momentele in care ai dureri de cap ci, si pentru acelea in care vrei sa intervii eficient asupra pielii tale cu problemute. Pentru aceasta masca vei avea nevoie de vreo 3 aspirine, o lingura de miere si putina apa.

Ceea ce ai de facut este sa dizolvi in apa cele trei aspirine si sa le amesteci cu mierea. Dupa ce ai amestecat foarte bine, lasi sa actioneze tot jumatate de ora, dupa care te vei clati cu apa calduta.

  • Lamaia si mierea, cel mai bun antibiotic natural Aceasta combinatie poate actiona in mod pozitiv asupra tenului tau acneic. Mierea, asa cum stii, este plina de minerale si alte substante nutritive, iar lamaia este un fruct foarte bogat in vitamina C, impreuna, ajutandu-te sa ameliorezi acneea.

Ceea ce trebuie sa faci este sa combini cateva lingurite de miere cu una de lamaie. Sa ai grija sa nu pui o cantitate prea mare de lamaie, pentru ca risti sa iti usuci fata si nu vrei asta! Dupa ce o lasi sa actioneze 20-30 de minute, te poti clati cu apa calduta.

  • Albusul de ou, un real ajutor in lupta cu acneea Unul dintre ingredientele pe acre eu le apreciez cel mai mult este albusul de ou. L-am descoperit pe la 20 si ceva de ani si, de atunci, imi aplic cate o masca o data la doua saptamani. Il folosesc fie simplu, fie in combinatie cu putina lamaie.

Ceea ce vreau sa iti spun despre albus este faptul ca:

  • are capacitatea de a extrage toxinele din piele;
  • poate sa o curete foarte bine;
  • indeparteaza celulele moaret de la suprafata ei.

Ceea ce face din masca de albus una deosebita este atat efectul de lifting, dar si cel de netezire a fetei. Deci, nu doar ca te va ajuta sa scapi de cosuri dar, o sa aiba grija sa nu ai nici riduri. Super, nu?

Ceea ce trebuie sa faci este sa bati un albus spuma si sa il aplici pe tenul foarte bine curatat inainte (sa nu uiti de regula asta niciodata, ok?). Ai sa simti ca, dupa vreo 10 minute, fata ta o sa inceapa sa se stranga. Sa nu iti faci griji! Este normal sa se intample asta! Lasa albusul sa actioneze timp de 30 de minute si apoi spala-te tot cu apa calduta.

  • Ulei de arbore de ceai si miere Sper ca nu te-ai plictisit sa tot auzi de miere. Dar, daca este un produs atat de eficient, nu pot sa nu vorbesc despre el. Cat despre uleiul de arbore de ceai, ei bine, se pare ca este un ulei care poate fi utilizat pentru ameliorarea acneii.

Uleiul de arbore de ceai are proprietati dezinfectante, de aceea este recomandat pentru tratarea acestei afectiuni. Si, in combinatie cu mierea, poate contribui la ameliorarea semnificativa a problemelor de ordin estetic.

Asadar, cum facem masca? Intr-un castronel pui o lingura de miere peste care adaugi o lingurita de ulei de arbore de ceai. Amesteci, aplici si lasi sa actioneze 30 de minute. Dupa ce timpul a trecut, te clatesti bine cu apa calduta si te dai cu crema ta hidratanta.

Si, daca tot am mentionat uleiurile…

…Haide sa vedem care sunt cele cele mai bune pentru tratarea acneii! Pe langa uleiul de arbore de ceai, pe care l-am mentionat, mai sunt cateva pe care tu le poti folosi. Deci, care sunt?

  • Ulei de lemn de trandafir Acest ulei te va ajuta in lupta cu acneea prin faptul ca are capacitatea de a regla productia de sebum despre care stim ce rol joaca in declansarea acneii. Daca vrei sa alegi acest ulei, sa ai grija  sa fie natural, fara alte substante adaugate.

Ceea ce trebuie sa faci este sa iti tamponezi zonele cu probleme cu o discheta in care ai pui cateva picaturi de ulei de lemn de trandafir, sa lasi sa actioneze vreo jumatate de ora, dupa care sa clatesti.

  • Ce ai spune de un strugure gustos? Da, e foarte bine sa mananci struguri, pentru ca sunt foarte sanatosi. Insa, vreau sa stii ca uleiul de seminte de strugure poate fi o alegere buna pentru tratarea acneii. De ce? Pentru ca are capacitatea de a regenera epiderma si de a o curata.

Si, la fel ca uleiul de lemn de trandafir, poate regla secretia de sebum din piele. Sa iti mai spun de cantitatea impresionanta de antioxidanti pe care o contine acest ulei? In cazul sau, vei in acelasi mod: pui pe o discheta, tamponezi si lasi sa actioneze.

  • Lavanda, antiseptica si antibacteriana. Vreau sa iti spun ca iubesc, pur si simplu, parfumul florilor de lavanda. Mi se pare extrem de revigorant si special. Si, ce sa vezi? Aceasta floare minunata te ajuta sa ai si o piele mai curata, cu un aspect mai sanatos.

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, tu poti folosi uleiul de lavanda atunci cand vrei sa iti ajuti pielea in lupta cu cosurile. Insa, vreau sa iti recomand sa il folosesti in combinatie cu uleiul de masline, pentru ca, uleiul de lavanda este un ulei esential si, daca este aplicat direct pe piele, poate sa produca iritatii. Deci, sa ai mare grija!

  • Jojoba? Cu siguranta! Ei bine, un alt ulei care te poate ajuta sa mai scapi de acnee este cel de jojoba. Una dintre proprietatile sale este de a exfolia foarte bine pielea, mai ales atunci cand este combinat cu mierea de albine.

Ceea ce trebuie sa faci este, fie sa il folosesti simplu, fie in amestec cu „lichidul de aur”. Este suficient sa pui intr-un bol o lingura de miere de albine si o lingurita de ulei de jojoba, sa aplici pe ten si sa lasi sa actioneze vreo 30 de minute.

Deci?

Ce parere ai pana acum? Exista sau nu solutii la care tu poti apela pentru ameliorarea acneii? Eu cred ca sunt si inca multe! As vrea sa iti vorbesc in continuare despre ceva foarte interesant, cum ar fi miturile. Haide sa vedem ce este fals in legatura cu ea!

Daca ai cosuri, nu trebuie sa mananci niciodata ciocolata!

           Fals! Stiu ca ti-am zis sa mai renunti la dulciurile concentrate si nu imi retrag afirmatia. Insa, aici este vorba despre ciocolata aia buna, cu 80% cacao, sanatoasa si cu multe beneficii asupra organismului tau! deci, poti „baga” cateva patratele fara nicio grija!

Acneea apare numai la persoanele tinere!

          Fals! Si adultii pot suferi de acnee, nu doar adolescentii. Probleme cu hormonii pot sa apara si la varste mai inaintate, mai ales in cazul nostru, a femeilor, in perioada cand ne apropiem de menopauza. Trist, dar adevarat!

Cremele care sunt mai puternice pot „ucide” acneea

          Fals! Ce inseamna ca sunt mai puternice? Adica au niste ingrediente care, in mod normal, ar trebui sa te ajute sa previi si sa tratezi acneea. Insa, daca anumite creme au in compozitie ceva mai multa cantitate de peroxid de benzoil, de exemplu, care are rolul de a indeparta microbii de pe ten, este posibil ca ea sa iti irite destul de tare pielea. Asadar, ce este prea mult strica!

Pasta de dinti elimina acneea

         Fals! In cazul in care ai sa incepi sa iti intinzi pe toata fata pasta de dinti, ei bine, sa te astepti la iritatii de toata frumusetea. Nu te uita ca are menta si alte chestii prin ea, despre care ai auzit, poate, ca usuca cosurile! Tine minte ca este un produs pentru ingrijirea dintilor si nu a tenului! Este o mare diferenta intre aceste doua elemente, nu crezi?

Cremele produc acnee

          Fals! Fals! Foarte fals! Intotdeauna sa folosesti creme hidratante! Ai sa gasesti una potrivita pentru pielea ta. Indiferent ca ai tenul uscat, mixt sau normal, exista creme care sa te ajute. Daca nu ai sa folosesti, tenul tau o sa produca si mai mult sebum, pentru ca ea are nevoie sa fie hranita si, de aici, mai multe cosuri.

Cam astea sunt miturile care circula „in jurul acneii”. Daca mai stii si tu altele, ar fi super sa ni le spui si noua, ca sa nu mai credem tot ceea ce citim (excludem articolul de fata, da? 😊).

Si, pentru ca am ajuns la final…

Sper ca ceea ce ai citit aici sa te ajute in lupta personala cu acneea. Ce imi doresc ca tu sa tii minte de aici?

Exista solutii, asa ca, nu dispera! Ai grija la ceea ce mananci, la cata apa bei, dar si la activitatea fizica. Alege cateva dintre mastile pe care le-ai citit aici sau uleiuri si nu te lasa! Introdu-le in rutina ta saptamanala de ingrijire. Dar sa nu faci abuz! Doua pe saptamana sunt suficiente!

Daca ai probleme de ordin hormonal, du-te si vorbeste cu un medic si vezi ce se intampla in corpul tau! Mergi si la un dermatolog pentru ca iti va da cele mai bune sfaturi (asa cum ti-am dat si eu, aici) despre cum sa obtii un ten mai frumos si mai sanatos!

Si, daca mai stii si alte metode prin care acneea poate fi combatuta, nu te sfii si, te rog mult, sa lasi un comentariu in care sa ne impartasesti din stiinta ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *