Incepem prin a mentiona ca produsul de la Mayam nu este destinat consumului intern. Prin urmarea nu va recomandam utilizarea intern a acestui unt, produsul vandut de noi fiind exclusiv de uz cosmetic.
Unt de cacao – este un produs natural extraordinar, care se obtine din acelasi ingredient ca si ciocolata ( neagra, in special ). Utilizat atat in industria cosmetica cat si in cea alimentara, acest tip de unt are o multime de proprietati iar beneficiile pe care le ofera atat la exterior cat si la interior, sunt majore. Desi probabil nu multi dintre voi utilizeaza acest produs, untul de cacao isi merita toti banii – care oricum nu sunt multi. Preturile pentru acesta, incep de la 10 – 15 lei, insa aceasta suma este simbolica in raport cu efectele pozitive pe care le are asupra corpului. In plus, untul de cacao are un miros extraordinar de frumos si o textura destul de usoara si de proaspata. De-a lungul timpului, i-au fost recunoscute beneficiile si rezultatele uimitoare pe care le detine, mai ales daca este utilizat in mod regulat. In prezentul articol, va dezvaluim toate secretele acestui produs minunat si, cu siguranta, veti fi convinsi sa-l achizitionati si sa-l folositi zi de zi. Fiind un produs natural, nu trebuie sa va faceti griji in privinta utilizarii zilnice, pentru ca este sanatos si nu provoaca reactii adverse. Beneficiile lui asupra pielii, sunt indeosebi raspandite si este unul dintre principalele motive pentru care untul de cacao se utilizeaza in industria cosmetica. Insa, efectele sale uimitoare nu se opresc aici, dupa cum veti afla ulterior.
Unt de cacao – provenienta si mod de obtinere
Poate v-ati intrebat vreodata cum anume se obtine si unde isi are originile acest produs atat apreciat si utilizat pentru ingrijirea zilnica a pielii si nu numai. In primul rand, va dezvaluim faptul ca untul de cacao mai are si o alta denumire, si anume – ulei de theobrama. Acest al doilea nume provine de la faptul ca arborele de cacao, din care se obtine untul, are si un nume stiintific – „ theobrama cacao ”. Acesta din urma isi are originea in zona padurilor tropicale din America de Sud. Acolo creste si se dezvolta in mod optim, avand nevoie de temperaturi ridicate, pentru a rezista iar de obicei, ajunge sa traiasca chiar si 100 de ani, in conditii potrivite. De-a lungul timpului, acest arbore a inceput sa se raspandeasca si in alte zone precum: Africa de Vest ori Caraibe.
Unt de cacao, unul dintre multele produse realizate din arborele de cacao, se obtine practic din semintele acestuia ( sau boabe, pentru ca arborele are florile ca niste pastai ), prin macinare, iar apoi prin presare ( mecanica ). Semintele se lasa la fermentat ( in frunze de banane ), iar apoi se usuca, se prajesc si la final, se macina si se preseaza. In urma acestui proces, ia nastere untul de cacao, care poate fi gasit pe piata, in doua forme si anume:
- rafinat: untul de cacao rafinat este acela care nu mai are miros si culoare, fiind procesat special pentru a fi mai rapid si mai usor de introdus in diferite recipiente cosmetice. Insa, odata cu eliminarea mirosului si a culorii, dispar si cele mai multe dintre proprietatile si beneficiile untului;
- nerafinat: untul de cacao nerafinat este cel care se gaseste in starea cea mai pura si este varianta organica a acestui produs. Mirosul este destul de puternic, insa placut – de ciocolata, iar culoarea este intensa.
Indiferent de modul de procesare, untul de cacao este realizat prin procedee naturale si este considerat de mult timp, un ingredient de baza atat pentru produsele cosmetice, cat si in bucatarie, fiind utilizat la prepararea diferitelor dulciuri si nu numai. In plus, untul de cacao se gaseste in comert si in forma pura, ca atare si este foarte recomandat pentru ingrijirea si hidratarea pielii.
Compozitia
Boabele de cacao ale arborelui cu acelasi nume, din care se obtine untul de cacao, transmit celui din urma, numerori compusi incredibil de benefici pentru organism. Dintre cele mai importante substante care il alcatuiesc, mentionam urmatoarele:
- un acid extrem de important si anume: acid oleic Omega 9. Untul de cacao contine acest acid benefic, in proportie de peste 34%;
- in aceeasi cantitate, contine si acid stearic, care ofera proprietati importante untului;
- alti acizi grasi din compozitia untului de cacao, sunt: acid palmitic, acid arahidonic, acid linoleic si acid palmitoleic;
- pe langa acizi grasi, untul de cacao contine si numeroase vitamine si substante benefice si necesare organismului, precum: antioxidanti ( flavonoide si polifenoli ), vitaminele E si K, magneziu, zinc, potasiu, calciu si o substanta foarte asemanatoare cu cafeina.
Toti acesti compusi ai untului de cacao, definesc proprietatile si beneficiile acestuia, asupra organismului. Efectele sale uimitoare au fost descoperite si confirmate acum mii de ani iar untul de cacao are o utilizare la fel de veche, in lume. Desi la noi, in general, nu face parte din categoria de produse utilizate zilnic, ar trebui sa-l treceti pe lista! Iar in continuare, veti afla si de ce:
Unt de cacao – Proprietati
Proprietatile untului de cacao, sunt importante si multe. Tocmai ele, in combinatie cu compusii untului, sunt cele care ofera numeroasele beneficii recunoscute ale acestui produs. Aceste proprietati sunt:
- proprietati antioxidante;
- proprietati antidepresive;
- proprietati hidratante, emoliente si reparatorii;
- proprietati regeneratoare;
- proprietati anti-aging.
Toate proprietatile enumerate, au doar efecte benefice asupra noastra si este pacat sa va lipsiti corpul de actiunea lor! In continuare, va prezentam pe larg exact care sunt aceste beneficii care fac ca untul de cacao sa fie considerat un aliat puternic al pielii, al parului si nu numai.
Unt de cacao – Beneficiile utilizarii
Dintre cele mai importante beneficii de care va puteti bucura, folosind in mod regulat untul de cacao, mentionam urmatoarele:
- un aspect extrem de important este faptul ca untul de cacao poate fi aplicat ppe toate tipurile de piele si o hidrateaza intensiv, in profunzime, rol datorat acizilor grasi pe care ii contine in cantitati destul de insemnate;
- puteti aplica unt de cacao fara probleme si la nivelul tenului, pentru ca, datorita proprietatilor sale anti-aging, poate sa estompeze ridurile si sa previna aparitia altora. Totodata, antioxidantii din compozitie, sunt un aliat de baza in lupta impotriva radicalilor liberi – acestia din urma imbatranesc cel mai mult pielea. Untul de cacao este si un foarte bun stimulator al productiei naturale de colagen;
- de asemenea, daca aveti cicatrici ramase in urma unor probleme precum: mici leziuni, acnee sau dermatita, la fel, puteti utiliza fara dar si poate untul de cacao, pentru ca ajuta la regenerarea tesuturilor pielii si la reducerea cicatricilor;
- avand efect calmant, poate fi aplicat in siguranta si daca va confruntati cu eczeme sau iritatii din diverse cauze, pentru ca amelioreaza simptomele neplacute si calmeaza zonele afectate;
- untul de cacao, aplicat prin masare, stimuleaza foarte bine circulatia cutanata iar acest lucru contribuie din plin la sanatatea si la frumusetea pielii;
- totodata, untul de cacao este foarte bun si daca va expuneti pielea timp indelungat, la razele soarelui. Este cunoscut faptul ca nu doar va protejeaza pielea, ci va ajuta sa obtineti si un bronz cu aspect uniform si sanatos. Este un produs excelent de luat in vacanta, atat la munte cat si la mare;
- femeile care se confrunta cu vergeturi, de asemenea, pot utiliza zilnic untul de cacao iar rezultatele vor incepe sa se vada intr-un timp destul de scurt. Mai exact, acesta impiedica aparitia lor si amelioreaza aspectul pielii, acolo unde deja exista vergeturi. Fiind un produs natural, poate fi folosit fara grija si de catre femeile insarcinate ( insa in cantitati moderate, atat aplicat cat si consumat );
- multe persoane se confrunta zilnic cu o piele uscata, cu aspect nesanatos. Cu untul de cacao, aceasta problema va disparea definitiv! Are rezultate excelente la nivelul pielii, mai ales in sezonul rece, cand aceasta este expusa zilnic la frig si vant;
- datorita proprietatilor antidepresive, untul de cacao actioneaza pentru relaxarea fizica si mentala, mai ales dupa o zi stresanta. Intareste imunitatea si amelioreaza stresul si senzatia permanenta de oboseala. Un masaj cu unt de cacao, dupa o zi grea, este cel mai bun remediu ( natural ) pentru a indeparta stresul si alti factori nocivi externi.
Unt de cacao – pentru par
Untul de cacao poate fi utilizat cu succes si pentru diferite tratamente capilare. Calmeaza scalpul iritat si mancarimile de la nivelul acestuia, reparand in acelasi timp, parul deteriorat. Este un produs ideal daca aveti parul uscat si deteriorat, pentru ca regenereaza firul de par, oferind podoabei capilare, stralucirea si volumul mult dorite. Puteti sa va tratati parul in mod profesional, chiar in propria locuinta, fara a mai apela la saloanele de specialitate. Utilizati constant untul de cacao pentru par si bucurati-va de rezultatele uimitoare asupra acestuia!
Pentru ca untul sa functioneze in mod eficient, nu trebuie decat sa-l aplicati pe toata lungimea parului, de la radacina si sa-l lasati sa actioneze in jur de o ora si jumatate sau chiar doua. Dupa aplicare, acoperiti parul cu un prosop cald iar dupa timpul indicat, spalati parul normal. Folosit saptamanal, untul de cacao va face minuni pentru podoaba capilara!
Toate aceste efecte benefice ale utilizarii untului de cacao, ar trebui sa serveasca ca motive pentru a-l incerca si chiar pentru a-l folosi constant, pentru ca are doar efecte pozitive asupra celor care il utilizeaza. Iar marturie pentru acest lucru, stau si opiniile a numerosi clienti multumiti care deja folosesc untul de cacao si care l-au introdus cu succes in stilul de viata. Chiar merita!
Unt de cacao utilizat in bucatarie
Pe langa beneficiile prezentate mai sus, la nivelul pielii si a parului, untul de cacao este deseori intrebuintat si in bucatarie, pentru prepararea a diferite retete delicioase. Dam cateva exemple de retete in care puteti folosi untul de cacao, cu mentiunea ca, in mediul online, veti gasi exact modul de folosire a acestui produs, pentru obtinerea unor mancaruri si deserturi delicioase:
- fiind un ingredient excelent pentru pregatirea prajiturilor, untul de cacao se poate folosi la realizarea unor delicii, precum: briose cu miere, bomboane cu ciocolata si menta ori ciocolata de casa;
- in zilele noastre, prajiturile raw-vegane sunt din ce in ce mai cautate si mai apreciate iar untul de cacao este folosit foarte des pentru prepararea acestui tip de desert.
Utilizat pentru consum, untul de cacao poate sa amelioreze simptomele de astm – efect datorat prezentei polifenolilor din compozitie, ajutand in acelasi timp ca sistemul cardiovascular sa functioneze optim. Totodata, consumat in mancare, untul de cacao sau mai exact, acizii Omega 6 si Omega 9, ajuta creierul sa functioneze normal.
Folosit atat in bucatarie precum si ca produs cosmetic, untul de cacao merita cu adevarat investitia pentru ca are efecte reale si benefice pentru organism. De asemenea, este un ingredient de baza in diferite produse, ca de exemplu: rujuri, balsamuri de buze, creme, lotiuni, masti etc. Toate produsele care contin unt de cacao, sunt extrem de bune, dar, folosit individual, untul de cacao este cel mai bun! Produsele cosmetice care il contin, sunt doar o alternativa daca nu va place ideea de a-l utiliza in forma pura. Totusi, exact untul de cacao nerafinat, este cel mai calitativ si cel mai sanatos! Contine toate proprietatile si toti compusii atat de benefici pentru corp. In plus, dupa cum veti afla din randurile urmatoare, este un produs foarte usor de depozitat si de pastrat.
Cum pastram cel mai bine untul de cacao?
Untul de cacao nu este deloc pretentios, atunci cand vine vorba de depozitare si de pastrare. Este de ajuns sa-l puneti intr-un spatiu racoros si uscat, unde sa nu ajunga lumina directa si asta este tot! Il puteti depozita intr-un dulap, pe un raft sau intr-un sertar al casei, ferit de lumina. Este bine sa stiti ca untul de cacao are una dintre cele mai lungi durate de utilizare. Daca este pastrat in conditii optime, poate fi folosit si pana la 4 – 5 ani de la deschiderea recipientului. Insa, mereu trebuie verificata data expirarii inscrisa pe ambalaj!
Recomandari pentru utilizarea untului de cacao
Fiind un produs natural, desi este destul de complex, untul de cacao nu are absolut nicio contraindicatie ci doar cateva recomandari. Acestea se refera la faptul ca nu trebuie consumat in exces, in special de catre persoanele obeze sau cu diabet si, totodata, va fi utilizat cu precautie de catre femeile insarcinate! Asta este tot!
Daca il folositi in mod corect, untul de cacao actioneaza numai in favoarea voastra, indiferent ca il aplicati pe piele sau par ori ca il consumati in diferite retete. Important este ca veti utiliza un produs natural, sanatos, care se gaseste mai peste tot ( in farmacii, magazine bio ori naturiste etc.), la preturi extrem de mici. Nu mai stati pe ganduri! Incercati-l chiar de astazi si cu siguranta nu veti regreta alegerea facuta! Pentru piele, poate fi utilizat zilnic; pentru par – saptamanal, iar in mancare, in cantitati echilibrate! Merita!
Mai jos aveti si un filmulet in care gasiti pe scurt 5 metode de a folosi acest unt de cacao:
carmen dancu –
unul dintre cele mai faine chestii pe care le-am folosit pentru piele!parca m-as da cu ciocolata! :)). nu se poate sa nu te indragostesti de el! miroase super fain!! pielea devine foarte catifelata dupa ce ma dau si se mentine asa mult timp! si e foooarte parfumata!!
daniela cretu –
eu sunt o mare mancacioasa de ciocolata :)) cumpar tot ce este pe baza de cacao si cafea. am vazut mai demult un documentar si de atunci mi s-a pus pata tare de tot pe tot ceea ce inseamna produse care sa contine cacao si cafea. am si sapun si gel de dus si sampon cu cacao. asa ca am luat si un unt. ma dau cu el dupa baie mai mult, si pe maini il folosesc. face pielea foarte catifelata si e buna pentru mainile aspre. fain ca e stau asa mai mult timp, nu trebuie sa te dai toata ziua buna ziua. am sa imi mai iau, ca mi se termina curand :)). cine vrea o piele mai frumoasa, poate sa incerce acest unt minunat.