Uleiurile esentiale sunt utilizate de sute, chiar mii de ani, deoarece se considera ca au capacitatea de a sustine sistemele naturale de vindecare. Doar cateva picaturi de ulei esential pot oferi anumite beneficii corpului, pielii, dar si mintii celui care apeleaza la terapia cu un asemenea ulei.

Istoria uleiurilor esentiale terapeutice

Adevarul este ca cele mai bune uleiuri esentiale pe care le cunoastem astazi sunt destul de noi in aria terapiilor care se bazeaza pe plante. Ca sa fim sinceri, civilizatiile antice au utilizat anumite tehnici de distilare insa, uleiurile esentiale care erau create cu secole in urma, erau departe de a fi precum cele din zilele noastre, in ceea ce priveste calitatea.

Acelasi lucru este valabil si in cazul extractelor sau a solutiilor care se obtineau din plante si erau destinate terapiilor. Toate aceste contineau uleiuri esentiale care erau utilizate in prevenirea si combaterea anumitor boli. Cu toate acestea, cu siguranta ca nu aveau puterea uleiurilor esentiale pe care le utilizam astazi.

Uleiul esential, o componenta vitala a culturilor antice

Se pare ca uleiurile esentiale terapeutice erau pe scara larga utilizate in Cipru, Egipt, Pompei, oamenii folosind plantele medicinale si obtinand doctoriile prin distilare, prin metode vechi de peste 3500 de ani.

Hipocrate, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati medici din Grecia Antica a folosit aromaterapia pentru a imbunatati tehnicile de masaj, cu cateva secole inainte de Hristos. De asemenea, atat China, cat si India au inceput sa utilizeze remedii pe baza de plante, iar medicina ayurvedica a imbratisat terapia pe baza de uleiuri esentiale.

Uleiuri esentiale pe treptele Romei

Pe masura ce lumea sa schimba, iar civilizatiile se dezvoltau si se intersectau, tehnica utilizarii uleiurilor esentiale a calatorit din Grecia la Roma, care a inceput sa aplice si sa aprecieze puterea uleiurilor, recunoscandu-le puterea.

Dupa caderea Imperiului Roman, Persia a preluat tehnicile de vindecare, perfectionand procesul de distilare a uleiului esential.

Din pacate, Evul Mediu a adus cu el si dispretul pentru abordarea holistica a lui Hipocrate. Cu toate acestea, deoarece Biserica Catolica considera scaldatul un pacat, o atentie deosebita s-a acordat uleiurilor aromatice care erau utilizate pentru proprietatile lor antibacteriene si care tineau mirosurile neplacute departe.

Putini erau cei care stiau ca uleiurile ajutau si in prevenirea unor boli. In aceasta epoca, se crede ca unii calugari au continuat traditia vindecatoare a uleiurilor esentiale, tinand ascund secretul medicamentelor din plante in strafundul manastirilor.

Medicina pe baza de plante si uleiurile, vazute ca „vrajitorie”

Din pacate, medicina traditionala, cea bazata pe plante si uleiuri, a fost vazuta de unii drept vrajitorie, o „lucrare a diavolului” si, din acest motiv, multi dintre cei care se ocupau cu asa ceva fie au fost arsi pe rug, fie persecutati si alungati.

Din fericire, Renasterea a adus din nou in prim-plan medicina bazata pe plante, iar medici precum Paracelsus i-a provocat pe colegii sai cu exemple despre tratarea cu succes a anumitor boli, cum ar fi lepra, cu ajutorul plantelor.

Uleiurile esentiale terapeutice in era moderna

„Aromaterapie” este un termen care a fost introdus oficial in momentul in care chimistul Rene Maurice Gattefosse a folosit expresia pentru prima data in anul 1937. Desi nu era un sustinator al medicinei bazata pe plante, el a devenit interesat de uleiurile esentiale in urma unui accident pe care l-a suferit in 1910, in care a suferit grave arsuri la mana.

Astfel, el a avut ocazia de a folosi un ulei esential de lavanda pur, nediluat, pe care l-a obtinut in laboratorul sau. Ceea ce a observat a fost faptul ca uleiul i-a mai redus din durerea pe care o resimtea la nivelul mainii, vindecandu-si, in timp, leziunea, fara a suferi de infectii.

Uleiul esential in al Doilea Rozboi Mondial

Datorita muncii si a celor descoperite de Gattefosse, doctorul  Jean Valet a folosit cele mai bune uleiuri esentiale pentru a trata soldatii raniti, in al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, Marguerite Maury este prima persoana care prescrie o combinatie unica de uleiuri esentiale terapeutice, utilizand o tehnica tibetana pentru masajul spatelui al carui scop era ameliorarea problemelor de la nivelul nervilor existenti de-a lungul coloanei vertebrale. De atunci, cele mai bune uleiuri esentiale terapeutice au devenit indispensabile in medicina alternativa din intreaga lume.

Care sunt cele mai bune uleiuri esentiale care chiar functioneaza?

Cele mai bune uleiuri esentiale terapeutice sunt compuse dintr-o retea complexa de molecule care au efecte diferite pentru organism. Puterea lor de a ameliora anumite probleme este atat de eficienta incat, sub supravegherea unui expert in domeniul sanatatii alternative, oamenii pot evita, in anumite situatii si in functie de problemele identificate, medicamentele pline de chimicale.

Insa, dorim sa mentionam faptul ca uleiurile esentiale, cat si alte produse naturale al caror scop este ameliorarea anumitor probleme de sanatate, nu trebuie sa inlocuiasca vizita la medicul specialist si urmarea unui tratament adecvat!

In ceea ce priveste uleiurile esentiale terapeutice, lista este destul de lunga insa, o sa le alegem sa vi le prezentam pe cele mai cunoscute si cu efecte dovedite.

Ulei esential de usturoi

Uleiul esential de usturoi este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale, fiind utilizat ca antiseptic pentru infectiile orale si pentru distrugerea unui spectru larg de microbi. Pentru a evalua eficacitatea usturoiului ca agent antimicrobian, cercetatorii de la Universitatea din Buenos Aires, Argentina, au urmarit sa vada care bacterii sunt mai sensibile la forta acestuia.

Potrivit studiului, usturoiul are un mare impact asupra bacteriilor precum E. coli, exercitand un control deosebit si asupra bacteriilor precum Staph aureus si Pseudomonas aeruginosa, acestea doua provocand, de multe ori, pneumonie si infectii la nivelul pielii.

Ulei esential de eucalipt

Folosit la scara larga de catre aborigeni pentru multe boli, eucaliptul este un puternic agent antibacterian, antispamodic si antiviral. La fel ca uleiul esential de cirese, cel esential de eucalipt are un efect profund asupra infectiilor cu Staph.

Destul de uimitor, cercetarile care s-au realizat la Universitatea VIT din India au aratat (in timp real), ca atunci cand Staph aureus intra in contact cu uleiul de eucalipt, bacteria isi pierde complet viabilitatea in doar 15 minute de la interactiune. Este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru disconfortul respirator, avand si un parfum deosebit, pe care oamenii il indragesc.

Ulei esential de tamaie

Acest ulei este unul considerat dintre cele mai bune uleiuri esentiale, datorita puterii sale de vindecare. Revista „Oncology Letters” a publicat, la un moment dat, un articol in care se sublinia capacitatea acestui copac biblic, de a ucide celulele canceroase; in special, celulele de tip MCF-7 si HS-1, care provoaca tumori la nivelul sanului, cat si altele.

Ulei esential de tamaie a fost utilizat cu succes in tratarea anumitor probleme legate de:

  • digestie;
  • sistem imunitar, sistem respirator;
  • cavitate bucala;
  • stres si anxietate.

Beneficiile vindecatoare ale tamaiei s-au centrat pe prevenirea bolilor si pe proprietatile antiinflamatorii, iar cercetatorii au fost in masura sa confirme ca anumiti acizi din tamaie au o capacitate mare de a ajuta sistemul imunitar. Una dintre functiile acestuia este si reglarea inflamatiai, ce poate avea efecte la nivel local sau la nivelul intregului sistem.

Ulei esential de lavanda

Atat de bine cunoscuta pentru proprietatile sale calmante, lavanda este minunata in ceea ce priveste accelerarea vindecarii arsurilor, a taieturilor, a intepaturilor de insecte, dar si a altor rani. Are o mare putere antioxidanta, motiv pentru care cercetatorii din Tunisia au evaluat capacitatea sa de a trata diabetul zaharat si stresul oxidativ la sobolani.

Este unul dinte cele mai bune uleiuri pentru relaxare si linistire, dar nu numai atat. Un articol care a fost publicat in revista „Lipids in Health and Disease”, sustine ca uleiul esential de lavanda ar avea efecte asupra glicemiei crescute, dar si asupra activitatii enzimatice antioxidante.

In cele din urma, oamenii de stiinta au descoperit ca tratamentul cu ulei de lavanda ajuta la scaderea stresului oxidativ, despre care se stie ca provoaca boli de inima.

Ulei esential de lamaie

Diverse uleiuri esentiale de citrice sunt utilizate pe scara larga pentru a stimula drenajul limfatic, pentru a oferi un aspect mai neted si mai stralucitor tenului matur, dar si pentru a tine insectele departe. Uleiul de lamaie se evidentiaza de celelalte uleiuri terapeutice prin faptul ca are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii.

Ulei esential de oregano

Uleiul de oregano  este un ulei care are proprietati antibacteriene, antifungice, dar si imunomodulatoare. Oregano este utilizat pentru tulburari ale tractului respirator, cum ar fi tusea, astmul sau bronsita. Este, de asemenea, utilizat pentru tulburari gastro-intenstinale, cum ar fi balonarea.

Alte utilizari includ:

  1. Crampe menstruale;
  2. Artrita reumatoida;
  3. Tulburari ale tractului urinar si infectii;
  4. Dureri de cap si afectiuni cardiace.

Uleiul de oregano este administrat pe cale orala pentru parazitii intestinali, alergii, dureri la nivelul sinusurilor, artrita, gripa, dureri de urechi si oboseala. Poate fi aplicat si pe piele pentru ameliorarea acneei, pentru „piciorul sportivului”, pentru tenul gras, negi sau psoriazis.

Ulei esential de menta

Uleiul de menta este considerat cel mai versatil ulei terapeutic din lume, ajutand in ameliorarea unei palete largi de probleme. Cel mai interesant aspect legat de menta este faptul ca actioneaza ca un antibiotic. Astfel, conform unui articol publicat in 2013, „utilizarea redusa a antibioticelor ar putea fi eficienta, atunci cand se doreste reducerea efectelor adverse ale acestora asupra organismului.”

Este un lucru extraordinar, deoarece multi oameni se gandesc cu ingrijorare la cum ar putea anumite medicamente sa le distruga sanatatea, tocmai pentru ca sunt considerate prea puternice. Va puteti imagina cum ar fi daca medicul dvs. v-ar prescrie ulei esential de menta in loc de antibiotice, pentru probleme precum gripa?

Ulei esential de rozmarin

Un efect uimitor al uleiului de rozmarin pe care nu multi il cunosc este capacitatea sa de a normaliza tensiunea arteriala. Folosit de secole pentru imbunatatirea memoriei, dar si a capacitatilor cognitive, precum si pentru combaterea durerilor de cap, rozmarinul are efecte chiar si asupra cresterii podoabei capilare.

Insa, multe persoane nu cred ca uleiul de rozmarin chiar poate functiona precum o pastila pentru tensiunea arteriala. Intr-unul dintre studiile care s-au facut asupra lui, cercetatorii de la Universitatea din Madrid au luat un lot de 32 de pacienti hipotensivi si au masurat modul in care presiunea arteriala a evoluat intr-un timp de 72 de spatamani.

Rezultatul? Pe langa constatarea faptului ca rozmarinul ar putea creste tensiunea arteriala pana la limite normale la majoritatea participantilor la studiu, s-a constatat si o imbunatatire a calitatii vietii mentale si fizice a celor care au luat ulei de rozmarin.

Ulei de lemn esential de santal

De multe ori utilizat pentru a calma si a ameliora durerile de gat, uleiul de lemn de santal este un antibacterian bun, mult mai puternic dacat am crede. Conform cercetarilor care s-au facut in acest sens, uleiul esential de santal are o abilitate deosebita de a inhiba tirozinaza, cat si colinesteraza, ce afecteaza mai multe procese fiziologice de producere a melaninei sau care sunt legate de sistemul nervos central.

Rezultatele au fost atat de semnificative, incat cercetatorii au ajuns la concluzia ca „exista un mare potential al uleiului de santal de a fi folosit in tratamentul bolilor precum Alzheimer.”

Ulei esential de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este unul dintre uleiurile esentiale de vindecare, cu o istorie bogata de utilizare ca antiseptic local pentru arsuri si taiaturi, precum si pentru tratarea unui spectru larg de infectii bacteriene si fungice.

Cunoscuta in comunitatea stiintifica ca fiind „volatila” si pentru ca are capacitatea de a ucide microbii, s-a efectuat un studiu pentru a determina daca ar avea efecte negative asupra ADN-ului uman. Potrivit studiului publicat in revista de Etnofarmacologie, s-a ajuns la concluzia ca uleiul de arbore de ceai nu este toxic si ca poate fi utilizat.

Daca un ulei esential este atat de puternic incat oamenii de stiinta sa fie nevoiti sa il testeze si sa vada daca nu poate sa afecteze genele umane atunci, inseamna ca trebuie sa „fie ceva de capul lui!”. Uleiul de arbore de ceai este si va ramane unul dintre cele mai apreciate uleiuri esentiale din lume.

Utilizari ale uleiurilor esentiale terapeutice

Deoarece sunt atat de puternice, este necesar ca aceste uleiuri sa fie diluate inainte de a fi utilizate. Va prezentam in cele ce urmeaza cateva modalitati de folosire a acestor uleiuri:

  1. Pentru bai: 10 picaturi de ulei esential amestecate cu ½ cana de lapte si 1 cana de sare, reprezinta o combinatie ideala pentru probleme circulatorii, musculare, cele de piele, dar si pentru problemele legate de somn si calmarea nervilor. In general, se recomanda evitarea uleiurilor puternice care ar putea irita pielea, cum ar fi uleiul de oregano sau de usturoi. In schimb, sunt indicate cele de eucalipt, lavanda si lemn de santal.
  2. Comprese: 10 picaturi puse intr-o lingura de alcool de 90° la care se adauga 4 parti de apa. Amestecul se pune pe un material moale si se aplica pe vanatai sau pe cap, atunci cand sunt dureri.
  3. Inhalari: 5 picaturi intr-un difuzor sau intr-un bol cu apa calda pentru decongestionarea sinusurilor sau pentru ameliorarea durerilor de cap. Este recomandat sa se evite apa prea fierbinte, deoarece inhalarea uleiurilor la o temperatura prea mare ar putea avea un efect destul de iritant pentru caile respiratorii.
  4. Pentru alifii: 12 picaturi de ulei esential la 30 gr. de ulei utilizat pentru diluare (ulei de masline, de cocos etc.) pentru relaxare, dar si pentru ameliorarea durerilor articulare sau musculare.

Concluzie

Uleiurile esentiale terapeutice nu vindeca problemele de sanatate, dar pot contribui la ameliorarea multor afectiuni, imbunatatind astfel, conditia fizica si psihica a omului. Atunci cand sunt corect utilizate, uleiurile esentiale au numai beneficii, deoarece pot ameliora anumite simptome, calma mintea, relaxa si ajuta, in general, orice persoana care doreste sa fie mai sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *